highlights stedentrip praag

Stedentrip Praag

De highlights!

Houd jij van oude gebouwen, gezellige straatjes, adembenemende uitzichten en grote pleinen? Overweeg dan eens een stedentrip Praag! Je staat er al met een uurtje vliegen en je hoeft er geen groot budget voor over te hebben. Perfect voor studenten en jongvolwassenen dus, zoals ik, die graag de wereld verkennen. Maar afgezien hiervan, wie zegt er nou “nee” tegen een goedkoop reisje naar een prachtige plaats?

Vervoer in Praag

Het is in Praag erg aan te raden om met het openbaar vervoer te reizen, het is daarnaast ook erg makkelijk! Gelijk bij aankomst op de luchthaven van Praag is er een loket waar je kaartjes voor het openbaar vervoer kan krijgen. Een 3 daagse kaart kost je 310 kronen, omgerekend is dat zo’n 12 euro. Je kunt dan onbeperkt met de metro, de tram en de bus reizen. Heb je zo’n kaartje gehaald? Vergeet deze dan niet af te stempelen bij één van de stempelautomaten op de metrostations wanneer je de kaart voor het eerst gaat gebruiken. Hier komt dan de datum op te staan vanaf dat de 3 dagen in gaan.

Praag bezienswaardigheden

Praag heeft hele mooie bezienswaardigheden. Ondanks dat er veel hiervan openbaar toegankelijk zijn, geldt er helaas voor sommige bezienswaardigheden een entreeprijs. Hieronder vallen onder andere de Praagse Burcht, het gouden straatje, de Strahov bibliotheek en de Joodse wijk met de Joodse begraafplaats. Sommige entreeprijzen zijn aan de vrij hoge kant vond ik zelf. In veel gevallen krijg je als student zijnde een speciale prijs, wat kan variëren van 10% korting op de reguliere prijs tot soms zelfs 50% op de reguliere prijs. Het is het dus zeker waard om je studentenpas mee te nemen als je deze hebt. Zelf heb ik alleen de gratis toegankelijke attracties bezocht en van de mooiste hiervan vertel ik jullie hieronder wat meer.

De Praagse Burcht 

Wie kan nu zeggen dat hij de grootste burcht ter wereld heeft bezocht? Jij, als jij binnenkort je tripje naar Praag boekt! De Praagse Burcht is een prachtige combinatie van kerken en paleizen, gelegen op een heuvel. Rondom de burcht zijn mooie tuinen te vinden welke vrij toegankelijk zijn. De Praagse Burcht is vanaf bijna elk punt in de stad te zien! Van wat ik heb gelezen is het wel een hele klim naar boven, dus mocht je minder valide zijn is dit wellicht niet aan te raden.

Letná Park

Het mooiste uitzichtpunt over de Praagse stad! Vanuit het centrum steek je de rivier de Moldau over en via een kleine klim van zo’n 7 minuten via trappen ben je bovenop de heuvel. Vanuit hier heb je een prachtig overzicht over heel Praag met al haar mooie oude en authentieke gebouwen, de bruggen en de pleinen.

Letna park Praag
Uitzicht vanaf het Letná park. De tweede brug op de foto is de Karelsbrug

De Karelsbrug van Praag 

Hoe erg ik mij wel niet heb vermaakt door het zien van honderden Chinezen zwaaiend met hun selfiesticks op de Karelsbrug! Ik denk dat dit wel één van de grootste attracties is van Praag. Naast de kunstenaars welke een plaatsje hebben weten te vinden op de brug om hun werken ten toon te stellen, zijn er hon-der-den toeristen te vinden. Hierdoor waren foto’s die je probeerde te maken volop bezaaid met mensen, terwijl wanneer je over de brug ernaast loopt, je het veel rustiger hebt én de Karelsbrug zelf veel beter kan zien. Voor ieder wat wils dus 😉

Karelsbrug, Praag
Uitzicht vanaf de brug naast de Karelsbrug, die je op de foto helemaal achterin kan vinden als je goed kijkt. Rechts achterin de foto zie je de Praagse Burcht.

De astronomische klok in Praag

Deze prachtige aanschouwing an sich heeft een grote betekenis. Alle klokken worden aan deze klok gelijk gezet. Afgezien van de lokale tijd geeft deze bijzondere klok ook de dag van de week aan, het sterrenbeeld van deze dag en de stand van zowel de zon als de maan aan. Je kan deze attractie op het Oude Stadsplein vinden.

Oude stadsplein Praag
Het oude stadsplein met de mooie historische gebouwen

Vyšehrad

Liefhebber van mooie uitzichten? Stap dan met de metro uit in het plaatsje Vyšehrad, waar je een wandeling maakt van zo’n 15 minuten langs indrukwekkende koloniale gebouwen voor je bij het uitzichtpunt komt waar je over de gehele stad van Vyšehrad kan kijken. Volg je het pad verder langs dit uitzichtpunt, kom je bij een park uit met standbeelden en een hele mooie kerk. Bij deze kerk hoort een begraafplaats, waar indrukwekkende grafstenen te vinden zijn. Deze begraafplaats is open voor toeristen. Wil je een kijkje nemen binnen in de kerk, dan moet je hiervoor een kleine bijdrage geven van 2 euro. Zelf ben ik niet in de kerk geweest, maar kon door een klein raampje naar binnen kijken. De buitenkant leek ik indrukwekkender te vinden dan wat ik van de binnenkant kon zien, waardoor ik ervoor heb gekozen niet naar binnen te gaan.

Vyšehrad, praag
Het kerkhof met de kerk op de achtergrond in Vyšehrad

Shoppen in Praag

Leuke winkeltjes en leuke gezellige straatjes kan je vinden in de nieuwe stad, Nove Mestro. Hieraan grenst het meest toeristische middelpunt van Praag, het Wenceslaplein waar je diverse souvenirwinkeltjes kan vinden, juweliers maar ook een McDonalds en een New Yorker. Loop je de zijstraatjes in van dit grote plein, vind je andere winkels en diverse restaurants. De metro stopt direct op dit plein. Is het een wat mindere dag qua weer, dan raad ik je het overdekte Palladium winkelcentrum aan. Met meer dan 150 winkels en een hele verdieping aan restaurants weet het winkelcentrum iedereen een fijne middag te bezorgen tijdens je stedentrip Praag!

Niet te missen

Als je in Praag bent is naast het bier één ander ding niet te missen: de welbekende Chimney Rolls. Al kijk je links, al kijk je rechts, recht voor je of achterom; je wordt overspoeld met deze lekkernij. Echter zie je verschil in aanbod, kwaliteit en prijs. Waar je bij de één een rol krijgt zonder vulling van een centimeter of 14, krijg je voor hetzelfde geld een paar straten verderop een anderhalf keer zo grote mét vulling. Er was één adresje welke boven alle uitsprong doordat er élke dag op elk willekeurig moment dat wij langs liepen een grote rij stond voor deze Chimney Rolls. Deze kan je vinden als je via de Karelsbrug richting de andere kant loopt, de kant van de Praagse Burcht. Je komt dan als je over de Karelsbrug bent gegaan uit in een straatje waar je de zaak direct aan de linkerkant kan vinden. Ikzelf had een enorme rol met kaneel aan de buitenkant, aardbeien en chocolade in het midden en een (grote) topping van vanille ijs. Klinkt heerlijk toch? Eet smakelijk 😉

Eten en drinken in Praag

Gemiddeld heb je voor 200 tot 300 CZK een flink hoofdgerecht in Praag. Omgerekend is dat tussen de 8 en 12 euro. Typische Praagse gerechten zijn bijvoorbeeld varkensknie en Goulash soep in een kom gemaakt van brood. Zorg ervoor dat je niet op één van de vele pleinen gaat eten, hier zijn de prijzen namelijk van zowel eten als drinken in verhouding stukken duurder, terwijl de kwaliteit hetzelfde blijft. De nationale (en goedkoopste) drank van Praag is bier, wat “pivo” genoemd wordt. “Staropramen” is het meest geschonken lokale bier en dit zie je dan ook op alle kaarten van barretjes en restaurants staan voor vaak nog geen euro. Houd je niet van bier? Uiteraard kan je ook overal water, frisdranken en wijn krijgen, wat niet heel veel duurder is dan bier. Zelf heb ik op de eerste dag een leuk klein restaurantje ontdekt in Praag waar ik een paar dagen later nogmaals ben wezen eten omdat het lekker, gezellig en knus én ook nog eens goedkoop was. Het restaurantje heet Karlova 30, gelijk aan het adres. Op het menu staan hier diverse gerechten, waaronder lokale gerechten, en speciale menu’s. Zelf koos ik voor een menu. Voor €12 kreeg ik als voorgerecht een groente soepje en als hoofdgerecht Wiener Schnitzel met friet. Hierbij zat ook een drankje naar keuze inbegrepen, een echte aanrader voor je stedentrip Praag!

Let op

Er zijn in Praag vrij veel bedelaars en zwervers. De bedelaars kunnen zich zo nu en dan opdringerig en zelfs agressief vertonen wanneer je geen geld geeft. Voel je echter niet verplicht om iets te geven. Het is algemeen bekend dat er in vele gevallen een soort “toneelstukje” wordt opgevoerd voor de toeristen om makkelijker geld in te zamelen. Ook honden en kinderen worden bij dit toneelstuk ingezet. Houd ook goed je tassen en jas- en broekzakken in de gaten op drukke plekken, zoals op de pleinen en in de metro. Helaas, zoals in veel grote steden, zijn ook hier zakkenrollers actief.

Meer lezen over Praag!

 

Bestemmingen

Waanzinnige Praag deals

Weflycheap logo

Mis nooit meer een topdeal!