Header afbeelding

Madeira het bloemeneiland

& 3 waanzinnige wandelroutes

Madeira staat bekend als het bloemeneiland met veel verschillende klimaatzones. Als je je een beetje voorbereid, zou je ongeveer moeten weten wat je allemaal te wachten staat. Ik had me verdiept wat er allemaal te doen was; verschillende wandelroutes door het lava gesteente, door de bossen, de zandvlaktes, natuurlijke baden en heerlijke restaurantjes.

Desondanks de voorbereiding bleef Madeira mij elke dag positief verrassen met haar uitzonderlijke natuur. Aan te raden is zeker om een auto te huren om Madeira's mooiste plekjes te kunnen bewonderen. Het eiland is redelijk groot en het openbaar vervoer zal je niet overal brengen.

Funchal is de hoofdstad van Madeira en overal vind je leuke smalle straatjes met winkeltjes en oneindig veel restaurantjes. Het eten is lekker, vriendelijke bediening en heel betaalbaar! 

Restaurante Do Forte Madeira
Restaurante Do Forte Madeira

Het weer in Madeira

Madeira is een Portugees eiland ten hoogte van Marokko, je zou dus veel zon verwachten in de zomer, maar dit is niet het geval. De temperatuur is al afhankelijk van waar je zit, in het Noorden (meer kans op regen) of in het Zuiden. Wij verbleven een week in Funchal (het zuidelijke gedeelte) en hadden zo’n 24 graden bewolkt, maar geen regen! Voor ons perfect aangezien ons hoofddoel was om verschillende wandelingen te gaan doen. Wij hebben Madeira bezocht in Augustus, het wordt aangeraden om tussen April en Juni te gaan als je  optimaal wilt genieten van alle flora en fauna die Madeira in de lente te bieden heeft. Het is natuurlijk niet voor niks dat Madeira bekend staat als het Portugese bloemeneiland. 

Het strand van Madeira

Als je tussen de actieve wandelingen door een dagje lekker wilt ontspannen en van het zonnetje wilt genieten, ontbreekt het Madeira toch wel een beetje aan de mooie stranden. Logisch natuurlijk als je bedenkt dat het een vulkanische oorsprong heeft. Het gebrek aan stranden is enigszins opgelost met aangelegde zandstranden. Deze zijn echter niet heel groot en erg druk bezocht op een zonnige dag. Mijn voorkeur gaat uit naar de natuurlijke baden van Porto Moniz. Deze baden zijn omringd door lavarotsen en gevuld met zeewater, inclusief kleine visjes! Voor een kleine prijs heb je al de hele dag toegang tot deze prachtige baden. Het is wel aan te raden om op tijd te vertrekken, aangezien er niet veel ligplekjes zijn. Er zijn een aantal ligbedden beschikbaar, die zeker nodig zijn als je je handdoek droog wilt houden. 

Natuurlijke baden van Porto Moniz
Natuurlijke baden van Porto Moniz

Wandelroutes op Madeira


Levada 25fontes, favoriete wandelroute op Madeira

De eerste wandeling en ook zeker mijn favoriet, is de levada 25 fontes. Dit is een wandeling van ongeveer 6 km met toch wel aardig wat hoogte verschil. Het beginpunt is Rabacal, het prachtige uitzicht op de route ernaartoe is de wandeling al waard. Het beginpunt van de wandeling is niet heel duidelijk aangegeven dus blijf vooral goed opletten! Als je op een gegeven moment wat auto’s geparkeerd ziet staan kan je ervan uitgaan dat je er bent. De wandeling brengt je langs verschillende wateren zoals de naam al doet vermoeden. Je loopt over hele smalle paadjes waarbij een tegenligger nog een obstakel kan zijn. Alles is prachtig groen, er vliegen leuke kleine vogeltjes en je kan overal verkoeling zoeken bij de vele riviertjes en beekjes. Het einde van de wandeling is een echte beloning, van een afstandje hoor je het water al naar beneden vallen, en als je de laatste 10 meter loopt komt er een prachtige waterval tevoorschijn. Eenmaal bij het eindpunt, moet je dezelfde route weer terug lopen naar de auto. Wij zijn zelf 's middags aan deze route begonnen en moesten daardoor aardig doorstappen op de terugweg, omdat het toch al snel en vroeg donker wordt. Het voordeel was wel dat als je wat later begint, je bijna niemand tegenkomt en helemaal alleen van de waterval kan genieten.  

Levada 25fontes Madeira
Levada 25fontes Madeira
 
Wandelen Madeira
Wandel langs deze smalle paden

Pico Ruivo, hoogste punt van Madeira

De top van Pico Ruivo is het hoogste punt op Madeira met een hoogte van 1.862 meter! Je kan ook daadwerkelijk helemaal tot de top wandelen. Heb je hoogtevrees? dan is deze wandeling zeker af te raden, het is niet alleen wandelen op extreme hoogte maar ook over smalle paden met alleen een draadje gespannen langs de zijkant, die zo nu en dan ook nog eens ontbreken. Helaas was het vrij bewolkt toen wij deze wandeling maakte, dus het uitzicht was niet optimaal. Wij hebben ervoor gekozen om vanaf de Pico de Areeiro naar de Pico Ruivo te wandelen. Dit is een wandeling van 10 km en is zeker een uitdaging. De wandeling duurt ongeveer 5 uur en je bent continue aan het stijgen en dalen. Onderweg kom je mooie uitzichten tegen, je loopt door tunneltjes en ziet verschillende beesten. Vrij aan het einde van deze route zie je een landschap met allemaal witte verbrande bomen. Eenmaal bij de Pico Ruivo kun je nog een stukje verder lopen om weer een taxi te pakken naar het beginpunt.  

Door de wolken naar de Pico Ruivo Madeira
Door de wolken naar de Pico Ruivo Madeira
 
Pico Ruivo Madeira op 1800m hoogte!
Pico Ruivo Madeira op 1800m hoogte!

Bestemmingen

  1. Home
  2. blog
  3. het portugese bloemeneiland
Weflycheap logo

Mis nooit meer een topdeal!

Door je in te schrijven bevestig je dat je de nieuwsbrief van weflycheap wil ontvangen in je inbox en ga je akkoord met de voorwaarden.