fietsstad kopenhagen

Fietsstad Kopenhagen

Is ook te voet te verkennen

Alweer werd er samen met een vriendin spontaan een citytrip naar Kopenhagen geboekt. We hadden allebei wat meer vrije tijd in september, waardoor we een weekend naar Kopenhagen konden boeken. Zo zijn wij van donderdag tot en met zaterdag weg geweest. Wederom was ik verbaasd dat de stoelen van KLM zo lekker zitten en na (helaas) een kleine vertraging kwamen we aan in Kopenhagen. Onze vluchttijden waren perfect, waardoor we op donderdag de stad nog in konden en ook op zaterdag nog heel de dag Kopenhagen konden verkennen.

De eerstvolgende dag in Kopenhagen zou het de hele dag gaan regenen, maar dat kon de pret niet drukken. Regenjas aan, paraplu mee en gaan met de benenwagen. Kopenhagen is echt een fietsstad: links en rechts fietsen er mensen voorbij. Bij lekker weer zou ik zeker aanraden om fietsen te huren om zo te ontdekken wat Kopenhagen allemaal te bieden heeft. Omdat het tijdens ons bezoek regende hebben wij ervoor gekozen om dus geen fietsen te huren. Ook dit was eigenlijk heel leuk, want om elke hoek stonden we weer voor een leuke verassing. Ben jij benieuwd hoe wij in één dag Kopenhagen te voet hebben gezien? Lees het in deze blog!

Van het centrale station in Kopenhagen naar het paleis

We verbleven in een budgethotel naast het centrale station van Kopenhagen. Dit was voor ons de perfecte plek, omdat wij met de trein van de luchthaven kwamen en dus gelijk bij ons hotel waren. We liepen door het station heen en waren direct in het centrum van Kopenhagen, ideaal! Als je het station uitkomt dan loop je gelijk tegen het attractiepark Tivoli aan. Aan de kant van het station kun je de overdekte foodhall van Tivoli vinden. Een leuke plek om lokale gerechten te proeven bij de verschillende ondernemers van Kopenhagen. Om de hoek ligt de ingang van de tuin met de attracties. Toegang tot het park is niet duur en het park is nog best wel groot. 

Tivoli Gardens Kopenhagen Denemarken
Tivoli Gardens Kopenhagen

Vanaf Tivoli steek je de weg over naar het gemeentehuis. Deze is makkelijk te herkennen vanwege het grote plein voor het gebouw. Vanaf dit plein kun je ook de winkelstraten al zien liggen. Heb nog even geduld, want het rondje wat wij hebben gelopen eindigt bij de winkelstraten. Voor nu moet je de winkels laten voor wat het is en de straat na het gemeentehuis naar rechts pakken. Op deze manier wordt je verrast met het paleis Christiansborg wanneer je de juiste straat weer naar links gaat. Je loopt door de poorten langs witte paarden en waant je gelijk in een sprookje. Dit prachtige paleis is eigenlijk gebouwd op een kasteel van 800 jaar oud. Het leuke van een bezoek aan dit paleis is dat je naast de stallen en mooie kamers van het paleis ook deze ruïnes kunt bezoeken. Koop hier vooraf al de kaartjes, dit kan of voor enkele delen van het paleis of in een combiticket met toegang tot alle ruimtes.

Verrast door Nyhavn: typische plek in Kopenhagen

Zoals ik al vertelde werden we te voet vaak verrast door mooie gebouwen, fonteinen en paleizen. Zo waren wij rustig aan het wandelen richting de bekende zeemeermin die noordelijker de stad bewaakt. Plots stonden wij aan het begin van Nyhavn. De gekleurde huisjes in de haven begroetten ons vriendelijk, zelfs in de regen. De haven is voor mij een typische plek waardoor Kopenhagen echt voelt als Scandinavië. De gekleurde huizen en oude zeilschepen werden veelvuldig op de foto gezet door toeristen. Wij konden natuurlijk ook niet achterblijven. Hieronder kun je een foto zien die ik in de haven heb gemaakt. Wil je echt de toerist spelen, dan kun je hier op de boot stappen waarmee je een tocht door de haven van Kopenhagen maakt. Na ook de brug met slotjes op de foto te hebben gezet zijn wij doorgelopen richting de zeemeermin.

Nyhavn Kopenhagen Denemarken
Nyhavn Kopenhagen

De kleine zeemeermin

Langs het water liepen wij vanaf Nyhavn verder. Wij waren weer eens gezellig aan het kletsen, waardoor wij in eerste instantie niet doorhadden dat we langs het koninklijk paleis liepen. Het paleis Amalienborg met  de wachters voor de deuren deed een beetje denken aan Buckingham Palace. Ook dit huis van de koningin is te bezoeken, maar wij vonden het van buiten mooi genoeg. En dus gingen wij onze tocht vervolgen naar de zeemeermin. Vanaf het paleis loop je gelijk richting een hele grote fontein die naar het paleis is gericht. Het helderblauwe water lag vol met muntjes en nodigde uit om lekker een duik te nemen. Naast de fontein aan water zijn weer winkeltjes en cafés te vinden met lokale producten. Door het park liepen wij verder richting de groep toeristen die om het standbeeld gebogen stonden. Er was ons al verteld dat de bekende zeemeermin een beetje tegenvalt als je er teveel van verwacht. Gelukkig hadden wij geen hoge verwachtingen, waardoor het niet zo erg opviel dat de zeemeermin echt heel klein is. Toch is het iets wat je gezien moet hebben, omdat het natuurlijk het boegbeeld van de stad is. Mooie foto’s zijn er gemaakt, maar twee minuten later waren wij weer op stap naar een volgende plek.

De kleine zeemeermin in Kopenhagen, Denemarken
De kleine zeemeermin in Kopenhagen

Musea en botanische tuinen van Kopenhagen

We vervolgden de tocht over spoor door verschillende parken. Het plan was om via deze parken uit te komen in het centrum van de stad. Bij het naamloze park bij Osterport zijn wij doorgelopen. Gelijk hadden wij niet meer het idee alsof wij in een grote stad liepen, maar midden in de natuur. Het park is erg populair onder de ouders met kinderwagens zagen wij al, maar ook een uitstekende plek om de te gaan hardlopen als je langer in de stad bent. Toen wij het park uitkwamen liepen wij langs het geologische museum en het natuurhistorisch museum. Liefhebbers kunnen aardig wat minuten kwijt in de grote gebouwen voor een kleine toegangsprijs. Tegenover de musea loop je de koninklijke tuin genaamd Kongens Have in. In het midden van het park staat Rosenborg Slot, het huis van de kroonjuwelen. Op deze website kun je toegangskaarten kopen voor dit paleis. Het koninklijke park vond ik bijna het leukste van Kopenhagen, omdat je er helemaal tot rust komt. Wij zagen de studenten al bijna voor ons op de grasvelden in de zomer zitten en veel inwoners zaten op de bankjes een boek te lezen. Het hielp natuurlijk ook wel dat het al een tijd droog was en dat de zon zelfs begon te schijnen.

Botanische tuinen Kopenhagen, Denemarken
Botanische tuinen Kopenhagen

De winkelstraten van Kopenhagen

Aan het einde van het park loop je direct al de winkelstraten in. Je moet wel onthouden waar je allemaal bent geweest, omdat de winkelstraten soms zo op elkaar lijken dat je er twee keer doorheen loopt. Ontzettend veel bekende winkelketens en cafés zijn te vinden in deze straat. Geen fan van shoppen? Dan kun je ook neerstrijken op een van de terrassen. Wij hadden handbagage bij ons en niet veel ruimte om veel inkopen te doen, anders was deze stad perfect geweest om nieuwe outfits te kopen. Ik vond de winkelstraten wederom erg gezellig en kan me goed voorstellen dat de straten rond de kerstdagen aardig zijn versierd met lichtjes.

Stroget winkelstraat Kopenhagen
Stroget winkelstraat Kopenhagen

Kopenhagen: Cafés, barren en nog meer cafés

De titel zegt het al, cafés en barren bezetten heel Kopenhagen. De eerste avond dat wij Kopenhagen gingen ontdekken eindigde dan ook per ongeluk in een kroegentocht. Allereerst zijn wij lekker gaan eten Mama Rosa. Als je geen idee hebt wat je wil eten dan moet je zeker hier gaan zitten, want op de menukaart kon je pizza, pasta, vlees en vis vinden, maar ook Mexicaans eten. Na deze maaltijd zijn wij langzaam terug gaan lopen naar ons hotel, waarbij wij een stop hebben gemaakt bij de Drunken Flamingo. Deze studentenbar is geschikt voor het jongere publiek waar je cocktails kunt drinken of kunt bierpongen met vrienden. Verder in de straat Vestergade waren nog meer pubs te vinden die populair waren bij de studenten. Overdag moet je hier niet zijn, maar in de avond is het in deze straat erg gezellig. Daarna aangekomen in de pub Rosie McGee’s, bestelde wij twee glazen bier die tot onze verassing werd ingeschonken door een Nederlandse barman. Tijdens het luisteren naar live muziek dronken wij ons bier op. Twee pubs verder gingen wij weer naar binnen, dit keer bij Old Irish Pub. In eerste instantie gingen we naar binnen voor een toilet. De bar leek gezellig waar iedereen aan tafels een drankje aan het doen waren. Toen wij terugkwamen van het toilet was de dansvloer vrijgemaakt en waren er tot onze verbazing veel mensen aan het dansen. Hier zijn wij tussen gaan staan en zo zijn wij de komende paar uur alleen maar gaan dansen. Een gezellige stapavond kan in deze bar goed beginnen!

Tijdens deze citytrip hebben wij het heel rustig aan gedaan. Wij werden telkens overgehaald door de cafés om ergens koffie of thee te drinken. Espresso House kom je overal tegen en is werkelijk een tweede Starbucks. Ook Joe & the Juice zie je door heel de stad terugkomen. Ik zou echt aanraden om bij een leuk uitziend café te gaan zitten en heerlijk een koffie met een gebakje te bestellen. Wat het blijft een kleine vakantie toch?

Kijk hier voor andere activiteiten die je in Kopenhagen kunt doen.

Kopenhagen is dus echt wel een aanrader! Toegegeven, de stad is niet goedkoop, maar ik heb het erg positief ervaren. Een leuke sfeer, aardige mensen en lekkere koffie. 

Bestemmingen

Waanzinnige Kopenhagen deals

Weflycheap logo

Mis nooit meer een topdeal!