Voor- en nadelen van alleen reizen | Weflycheap

Voor- en nadelen van alleen reizen

Alleen op reis is spannend, zeker als het de eerste keer is. “Zal ik veilig zijn?", "Zal ik me alleen gaan voelen?", waren vragen die mij regelmatig wakker hielden de week voordat ik wegging. Ik begon aan mijn eerste backpackreis alleen omdat ik graag complete vrijheid wilde en er was daarnaast niemand die rond dezelfde tijd op reis wilde en/of hetzelfde plan had. Iedereen heeft andere agenda’s, budgetten of reiswensen. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen wel een bucketlist heeft met plaatsen om naar toe te gaan maar dat een te groot aantal mensen zich laat tegenhouden omdat er niemand is die met hen mee wil, en dat is simpelweg zonde! Toen ik mijn studie had afgerond en na een jaar werken genoeg geld had gespaard, was ik klaar voor mijn avontuur. Dromen over reizen deed ik al als klein meisje en daarom besloot ik om mijn angsten opzij te schuiven. En ik ben zo blij dat ik het zelf heb gedaan.

Benieuwd waarom?

Ten eerste, je bent nooit alleen als je dat niet wilt. Wanneer je met een ander je reis begint, heeft dat een grote impact op het verloop. Hoe je het ook went of keert, wanneer je alleen bent, kom je sneller in contact met andere reizigers en ben je flexibeler om je plannen te wijzigen. Zoals ik zelf heb ervaren, zijn er weinig momenten dat je daadwerkelijk alleen bent. Ieder hostel heeft wel een plek om te chillen zodat je anderen kunt ontmoeten. Toon initiatief door af en toe je telefoon weg te leggen en het gesprek aan te gaan met andere reizigers of locals. Stap over eventuele barrières heen. De eerste twee á drie keer vond ik het best moeilijk om zomaar op iemand af te stappen, maar zodra je eraan gewend raakt, is het verrassend makkelijk! Én vooral heel leuk.

Daarnaast, de absolute vrijheid om volledig in het moment te leven. Voor mij was dit het grootste pluspunt van alleen reizen. Wanneer je met vrienden, een partner of een familielid reist, moet je altijd rekening houden met wat de ander wilt. Doe wat je wilt, wanneer je wilt en met wie je wilt. Laat het allemaal gebeuren en zie wat of wie erop je pad komt. Je zult merken dat er zoveel leuke dingen in het leven gebeuren wanneer je niet teveel nadenkt maar gewoon gaat. En moet je je plannen opeens aanpassen? Geen probleem! De enige met wie je dat moet overleggen, ben jij zelf. Ik heb mijn vluchten ongeveer vier keer aangepast en heb uiteindelijk drie landen meer bezocht dan ik in eerste instantie gepland had.

Stefanie blog 1

Last but not least, je leert jezelf beter kennen. Wanneer je alleen reist, word je gedwongen om uit je comfortzone te stappen. In het begin kan dit best oncomfortabel, verwarrend of eng zijn. Maar ik geloof dat buiten je comfortzone ‘is where the magic happens’. Stel jezelf open voor nieuwe dingen, zonder dat vrienden of kennissen iedere stap die je neemt kunnen volgen. Je hebt de mogelijkheid om echt even op jezelf te reflecteren wanneer je uit de ‘bubble’ van thuis bent. Ik heb veel geleerd over wat ik wil in het leven, waar ik goed in ben en waar ik nog aan moet werken. Daarnaast krijg je nieuwe perspectieven over van alles en nog wat door te praten met mensen met andere achtergronden, culturen en door te zien hoe mensen aan de andere kant van de wereld leven.

Laten we niet vergeten dat niet alles rozengeur en maneschijn is. Alleen reizen heeft ook zeker zijn nadelen. Ik miste vooral een bekende om me heen op de zware reisdagen, bijvoorbeeld wanneer je erg moe, ziek of verdwaald bent. Op zulke momenten is het erg fijn als er iemand bij je is die je steunt, helpt om te navigeren of om simpelweg de ervaring mee te delen. 

Ik raad desalniettemin iedereen aan om een keer alleen te reizen, al is het maar voor een paar weken. Zelf ben ik langer weggeweest dan gepland en moest ik uiteindelijk na 7 maanden terug naar huis omdat simpelweg mijn geld op was. Ik was graag langer gebleven. Uiteraard zijn sommige bestemmingen meer geschikt voor alleen-reizigers dan andere, maar in Azië, Australië en Nieuw-Zeeland is het in ieder geval heel goed te doen. Het leven is om geleefd te worden, dus maak je niet gek met zorgen, en weet dat je altijd terug naar huis kan als het niet meer bevalt. Never try, never know! (Inspiredbywanderlust.com)

Mis nooit meer een topdeal!