De jungle van Baños

Een dorpje in Ecuador voor échte avonturiers

Baños, één van mijn favoriete plaatsen in Ecuador! Een dorpje omringd door jungle-achtige natuur met genoeg activiteiten te doen voor de échte avonturiers. Ga naar de enorme waterval Pailon del Diablo, raften, zip-linen, of zelfs bunjee-jumpen!

Baños jungle
De mooie jungle-achtige omgeving van Baños

Hoe kom je in Baños?

Baños is eenvoudig te bereiken met de bus. Vanaf Quito kun je een bus pakken die je binnen 2,5 uur op bestemming krijgt. Tickets zijn dan ook niet erg duur, zo’n 5 dollar. Het is ook handig om van tevoren alvast een leuk hostel of hotel te boeken, dat scheelt je een hoop gezoek als je er eenmaal bent. In Baños stikt het van de hostels, via booking.com of de app Hostelworld vind je gemakkelijk een leuk hostel/hotel!

Wat kun je allemaal doen in Baños?

Zoals ik al zei is dit tropische dorpje dé plek voor de waaghalzen en avonturiers. Je kan er van alles doen, maar ik ga een paar dingen uitlichten, namelijk:

  • Pailon del Diablo (een van mijn mooiste/favoriete dingen die ik heb gezien tijdens mijn reis in Ecuador)  
  • Raften (zeker doen!)
  • Zip-linen (ook zeker doen!)
  • Bunjee-jumpen (voor de echte durfals)
  • Casa del Arbol (jaja, je raadt het al, ook zéker doen!)

Baños waterval
Een van de mooie, kleine watervalletjes in Baños

Pailon del Diablo

Dit is een van de meest reusachtige watervallen die ik ooit heb gezien. En wat een kabaal maakt ie! Maar wat is ie mooi… Vanaf Baños kun je Pailon del Diablo al mountainbikend of met een taxi richting deze waterval. Voor een paar dollar mag je hem bekijken. Wanneer je je ticket hebt gekocht bij de entree moet je een klein stukje lopen voordat je bij de waterval bent. En dat is zeker geen straf, want het uitzicht is prachtig.

Eenmaal aangekomen bij de waterval kun je vanaf verschillende “balkonnetjes” de waterval aanschouwen. Je kunt zelfs zo dichtbij komen dat je er nat van wordt. Het water valt zo’n 80-100 meter naar beneden en dat is een prachtig, oorverdovend spektakel! De natuur eromheen maakt het plaatje helemaal af. Écht een enorme aanrader!


Pailon del Diablo en het prachtige uitzicht…

Raften

Ik kan mij herinneren dat er meerdere tourorganisaties het raften aanbieden. Je kunt er dus gewoon eentje kiezen en zij regelen de rest (zwemvesten, bootjes, spatels, etc.). Wij hebben het toentertijd via ons hostel geregeld. We werden opgehaald met een busje en gingen eerst zip-linen (lees dat verderop deze blog) en daarna raften. Om te gaan raften moesten we eerst nog een stukje rijden richting de rivier. Eenmaal aangekomen mochten we onze waardevolle spullen in het busje laten liggen en konden we onze bikini’s en zwembroeken aantrekken. Daarna kregen we een helm en een zwemvest. Voordat we de boot instapten kregen we ook veiligheidsinstructies: dit bleek achteraf niet geheel onbelangrijk, het ging er wild aan toe! Maar wat een gave ervaring, ik kan het iedereen aanbevelen.

Baños rivier
De rivier waarover we gingen raften… Het rustige stuk dan ;-)

Zip-linen

Het boeken van het zip-linen kan (zoals ik hierboven bij het raften ook heb beschreven) vaak via je hostel geregeld worden. Zo hadden wij dat ook gedaan (in combinatie met het raften dus). Tijdens het zip-linen word je ingesnoerd in een harnas en zweef je via een kabel va de ene kant over een diepe afgrond naar de andere kant. Ik vond het best wel spannend maar ik was uiteindelijk heel blij dat ik het had gedaan! Je kan zelfs volledig op je buik gaan, dan voelt het net alsof je vliegt!

Baños vallei
Over deze vallei kun je zip-linen! Wat een prachtig uitzicht hè…

Bunjee-jumpen

In Baños is er een mogelijkheid (of misschien zelfs wel meerderen) om te bunjee-jumpen. Ikzelf durfde dit ZEKER niet aan, maar een vriendin van mij wel. Zij deed het vanaf een brug waarbij ze tientallen meters naar beneden duikelde (brrrr). Ik moet er wel bij zeggen dat je altijd goed moet controleren of de organisatie die het bunjee-jumpen regelt veilig is en of er niet recent ongelukken zijn gebeurd. Je hoort namelijk nog wel eens dat het fout gaat… Het is dus niet geheel zonder risico. Wees gewaarschuwd!

Baños bungee
Vanaf deze brug (een eindje verderop) kun je bunjee-jumpen

Casa del Arbol

Dit is écht een van de leukste dingen in Baños om te doen. Of nouja, volgens mij zeg ik dat bij elk activiteit hierboven ook... Anyway, deze mag je zeker niet overslaan als je Baños bezoekt! Je kan een taxi richting Casa del Arbol nemen of lekker sportief mountainbikes huren en erheen fietsen. Eenmaal bij Casa del Arbol kun je in een schommel over de vallei heen schommelen! Heel erg leuk om te doen. En het levert ook leuke plaatjes op ;-)

Casa del Arbol
Casa del Arbol

Tot slot…

Er zijn nog veel meer activiteiten te doen in Baños. Ga vooral op avontuur en ontdek wat dit leuke dorpje allemaal te bieden heeft. Baños heeft mijn hart écht gestolen, ik zou heel graag nog een keer teruggaan en ik raad iedereen die naar Ecuador gaat het ten zeerste aan om dit actieve dorpje te bezoeken!

Baños

De volgende keer…

De volgende blog zal gaan over New York! Dat is weer een hele omschakeling in vergelijking met Ecuador, maar ook in New York heb ik het ontzettend naar mijn zin gehad. Stay tuned… ;-)

Vind je de foto’s bij deze blog mooi en wil je meer van dit soort plaatjes zien? Volg dan @capturingmypointofview op Instagram! Via dit kanaal kun je mij ook altijd vragen stellen mocht je meer willen weten over mijn trip. Voor de foto’s in deze blog wil ik de credits geven aan een vriend van mij, Kay (@kaymelief op Instagram). Hij heeft gezorgd voor deze prachtige kiekjes!

Mis nooit meer een topdeal!