7 hoogtepunten van Myanmar

Een compleet overzicht

In november 2019 bracht ik een bezoek aan het authentieke Myanmar (voormalige Birma). Een reis door dit inspirerende land bracht mij op tal van mooie en bijzondere plekken. Pas sinds 2011 is het land open voor toerisme. Nog niet zo heel lang dus vergeleken met andere landen in Zuidoost-Azië. De mensen zijn er ontzettend vriendelijk, de natuur is prachtig en het land is nog zo puur en authentiek. Het toerisme moet in dit land nog echt op gang komen. Hier is nog geen sprake van hordes toeristen maar van een relatieve rust. En dat komt een reis naar dit land nu nog echt ten goede.

Tip: boek je vliegtickets naar Myanamar eenvoudig en voordelig op Skyscanner!

Yangon – Shwedagon Pagoda

Onze reis door Myanmar begon in de voormalige hoofdstad van het land, Yangon (Rangoon). Deze stad, met circa 5 miljoen inwoners, is gelegen in het zuiden van het land en staat onder andere bekent om de 2.500 jaar oude Shwedagon Pagoda. Met een hoogte van maarliefst 98 meter is dit de grootste tempel van het land. De tempel is bedekt met 50.000 kilo bladgoud en voorzien van circa 4.531 kostbare edelstenen. In het tempelcomplex vind je er niet alleen de Shwedagon Pagoda maar ook tal van andere kleinere tempels en pagoda’s.  

De tempel is dagelijks geopend van 4.00 uur tot 22.00 uur. De entreekosten bedragen: 8.000 KYAT per persoon (circa €5,00).

Er geldt een dresscode voor een bezoek aan deze tempel, net als in de meeste tempels in Aziatische landen. Trek in ieder geval een lange broek aan of omslagdoek om tot over de knie. Het dragen van schoenen ter plekke is verboden.

Yangon – Circular Train

Wil je op een andere manier dan te voet een goede indruk krijgen van de stad Yangon? Pak dan de Circular Train. Deze trein rijdt een rondje van 46 kilometer in een tijdsbestek van circa drie uur door en rondom de stad. De trein stopt tussendoor op maarliefst 39 stations waar je kunt in- en uitstappen. Vanuit de trein krijg je een goede indruk van het leven van de inwoners van Yangon langs het spoor. Daarnaast zie je hoe het er aan toe gaat in de trein: mensen die van alles en nog wat (voornamelijk eten en kauwtabak) verkopen om geld te verdienen. Myanmar is een van de armste landen en dat zie je maar al te goed. Best een cultuurshock voor mij moet ik zeggen.

De trein gaat meerdere keren per dag. De ene keer neemt de trein het rondje linksom, de andere keer rechtsom. Check op het treinstation de actuele vertrektijden. Ga niet uit van een reisduur van drie uur. In Myanmar kan dit ook zo vier a vijf uur bedragen. De treinen die gebruikt worden zijn voornamelijk oud.

Wij vertrokken vanuit het hoofdstation: Yangon Central Railway Station en betaalden 200 KYAT per persoon (circa €0,13) voor onze kaartjes.

Circular Train - MyanmarFoto 1 Circular Train

Kalaw – Inle Lake wandeltrekking

Een absolute must do, ook al houd je wellicht niet van wandelen: een meerdaagse wandeltrekking vanuit het bergdorpje Kalaw naar het prachtige Inle Lake (meer). Deze activiteit is ontzettend populair en ik snap wel waarom. Vanuit het bergdorpje Kalaw kun je in twee- of drie dagen een prachtige wandeling maken door de natuur en diverse dorpjes naar het Inle Lake. Je wandelt circa 20 kilometer per dag. Je eet en slaapt bij mensen thuis en je krijgt mee hoe het echte leven in Myanmar eraan toe gaat. Je ziet hoe mensen hun koeien houden, hoe ze op het land werken en (afhankelijk van de reisperiode) hoe zij op het land oogsten. Dit gebeurt nog authentiek met koe en wagen en met de hand.

In het dorpje Kalaw vind je tal van organisaties waar je een dergelijke tour kunt boeken. Wij kozen op basis van online referenties voor Ever Smile en boekten de dag voor vertrek bij hun de tweedaagse tour (twee dagen wandelen, één nacht overnachten). We betaalden 32.000 KYAT per persoon voor het totale pakket inclusief een gids. Dit komt neer op ongeveer €20,00 per persoon. Je wandelt bij Ever Smile in een groep van circa 8 tot 10 personen.

De tweede dag kom je aan nabij het Inle Lake waar je met bootjes over het meer naar de eindbestemming wordt gebracht. Het dorpje: Nyaung Shwe.

inle lake

Inle Lake

Tempeltour door Bagan

Bagan, dé tempelstad van Myanmar. Meer dan 2.000 tempels en pagoda’s zijn er te vinden in deze stad. Daarom is Bagan ook een van de populairste toeristische hotspots van het land.  Vroeger waren er veel meer van deze tempels en pagoda’s, meer dan 10.000. In 1975 vond er een zware aardbeving plaats waardoor vele tempels en pagoda’s zijn vernietigd of erg zijn beschadigd. Tot op de dag van vandaag zijn ze druk met het restaureren en herbouwen van de tempels. Sinds 2019 staat Bagan op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Om de Bagan Archaeological Zone in te mogen, dienen toeristen per persoon 10 US Dollar te betalen (betalen in de lokale valuta is ook mogelijk). Een ticket hiervoor kun je op meerdere plaatsen verkrijgen, waaronder bij diverse tempels. Het ticket is persoonlijk en voor meerdere dagen geldig.

De beste manier om op tempeltour door Bagan te gaan is met een elektrische scooter. Bij veel hotels en hostels kun je deze ter plekke huren. Wij betaalden per elektrische scooter, per dag 9.000 KYAT (€5,75). Vaak kan de accommodatie je ook voorzien van een plattegrond met de mooiste tempels hierop weergeven.

Ga ook zeker eens extra vroeg uit de veren om de zonopkomst te bekijken. Als het weer goed is, is dit echt prachtig. Je ziet de verschillende tempels en luchtballonnen in de lucht. Dit geeft een prachtig en bijzonder beeld.

Er zijn in Bagan zoveel tempels te zien, dat je ze niet allemaal kunt zien. De mooiste tempels zet ik voor je op een rij:

  1. Ananda Pahto Temple
  2. Sulamani Temple
  3. Dhammayangyi Temple
  4. Dhamma Ya Za Ka Pagoda
  5. Htilominlo Temple

Dhammayangyi Temple

Dhammayangyi Temple

Ballonvaart over Bagan

Een absolute must do als je in Bagan bent. Wel aan de prijzige kant, maar het is een activiteit om nooit meer te vergeten. Bij mij stond dit op mijn bucketlist, dus nu we er toch waren kon ik dit zeker niet overslaan. We boekten onze ballonvaart bij Balloons over Bagan. Een bedrijf met ruim 17 jaar ervaring in de ballonvaart. Vroeg in de ochtend werden we bij onze accommodatie opgehaald, waarna we werden verwelkomd en de nodige instructies kregen. Om circa 07:00 uur gingen we de lucht in, waar we genoten van de zonsopkomst en de prachtige tempels van Bagan vanuit de lucht. Na circa 45 minuten in de lucht gezweefd te hebben, landden we weer en werd er geproost met champagne. Wat een ervaring!

Balloons over Bagan is niet de enige organisatie die ballonvaarten verzorgd. Er zijn er meerdere, zoals Bagan Balloon en Oriental Ballooning. Voor een ‘Classic balloon flight’ betaal je bij Balloons over Bagan 350 US Dollars (€325,00) per persoon. Totaal kunnen er 16 personen in één ballonmand. Een ballonvaart is niet het hele jaar beschikbaar. Het seizoen loopt van oktober tot en met maart. Gedurende de vlucht worden er foto’s gemaakt, welke na afloop gratis zijn te downloaden. De piloten bij Balloons over Bagan zijn bijna allemaal Europeanen met jarenlange vliegervaring. Daar hoef je je zeker geen zorgen over te maken. 

Tip: boek je ballonvaart eenvoudig hier!

Balloons over Bagan

Balloons over Bagan

Treinreis Pyin Oo Lwin – Hsipaw

Vanuit het dorpje Pyin Oo Lwin begonnen wij aan een prachtige treinreis die ons over het Goteik viaduct in Hsipaw bracht. Vanuit Pyin Oo Lwin reis je in zo’n zeven uur met de trein naar het 180 kilometer verderop gelegen Hsipaw. Onderweg vergaap je je aan prachtige uitzichten, rijstvelden, mensen en dorpen. Het Goteik viaduct is maarliefst 250 meter hoog en 689 meter lang.

Het reserveren van tickets is aan te raden. Dit kun je de dag van te voren doen. Hiervoor heb je je paspoort nodig. Wij zaten eerste (upper) klasse en betaalden 2.750 KYAT per ticket (€1,75). Tweede klasse tickets zijn ook beschikbaar en kosten 950 KYAT (€0,61) per stuk. Verwacht van eerste klasse niet teveel. De treinen zijn oud en aan vervanging toe, maar het zit prima en met de ramen en deuren open is het prima vertoeven en niet te warm. De trein vertrekt eenmalig per dag richting Hsipaw om 08:22 uur. Je kunt dit traject ook starten in Mandalay. Echter, houd dan wel rekening met een erg lange reisdag (minimaal 11 uur). Kies zitplaatsen, indien beschikbaar, aan de linkerkant in de coupé. Vanaf deze kant heb je namelijk een fenomenaal uitzicht als je over het Goteik viaduct rijdt.

Tip: heb je deze treinreis op de planning staan? Zeker de moeite waard, maar check voorafgaand wel het reisadvies van Buitenlandse Zaken. Dit gedeelte van Myanmar ligt vaak op het randje van een oranje/rood reisadvies. Dit komt doordat er in dit gedeelte van Myanmar nog vaak conflicten plaatsvinden tussen etnische groepen en het leger.

Myanmar trein

Myanmar trein

Wandeltrekking Hsipaw

Hsipaw is een klein dorpje gelegen in de heuvelachtige staat ‘Shan’ en bevindt zich ten oosten van de stad Mandalay.  Hsipaw is, net als Kalaw-Inle Lake, populair onder toeristen voor de (meerdaagse) wandeltochten die je in deze omgeving kunt maken. Hsipaw is iets minder populair en iets minder druk dan de omgeving van Kalaw en het Inle Lake, dus daarom ervaar je in Hsipaw nog meer het authentieke Myanmar gevoel.

In Hsipaw vind je verschillende organisaties waar je een wandeling kunt boeken. In verband met een beperkte tijd, kozen wij voor een dagwandeling bij Ko Pee Travel en betaalden 30 US Dollar voor twee personen inclusief lunch en een flesje water. Met onze gids wandelden we door de prachtige omgeving van Hsipaw en brachten we een bezoek aan meerdere watervallen.

Wandelen met een gids in de omgeving van Hsipaw is verplicht. Dit in verband met de veiligheid en de mogelijke aanwezigheid van onontplofte explosieven en landmijnen in dit gebied. Boek je je accommodatie bij Mr. Charles Guesthouse, dan wordt je gratis opgehaald bij het treinstation van Hsipaw en naar de accommodatie gebracht.

Check voorafgaand aan je bezoek aan Hsipaw ook het actuele reisadvies van Buitenlandse Zaken. Wij hebben ons geen enkel moment onveilig gevoeld in deze omgeving.

Groene omgeving van Hsipaw

Groene omgeving van Hsipaw

Meer foto’s en reistips over Myanmar? Kijk dan eens op mijn Instagram pagina @TravelYUP. Hier vind je volop reisinspiratie.

Mis nooit meer een topdeal!