digital nomads

Digital Nomads: Werken vanaf je laptop terwijl je de hele wereld over reist

Digital Nomads: Werken vanaf je laptop terwijl je de hele wereld over reist

Rupsje Reist Nooit Genoeg

Ik keek uit het raam vanuit het grijze, fantasieloze kantoor waar ik in zat, naar de overkant van het gebouw, wat even grijs was. Het voelde alsof ik vast zat, zowel mentaal als fysiek. Hoe kon ik hier 10 uur per dag binnen spenderen achter een computerscherm terwijl er zoveel van de wereld te ontdekken was? Het knaagde dagelijks aan me. In de afgelopen 7 jaar had ik al 40 landen bezocht (als backpacker, uitwisselingsstudent, stagiair, noem het op) en ik was nog lang niet klaar met reizen. Dus de “tussenperiodes” waarin ik thuis was om geld te verdienen en aan m’n carrière te werken mocht ik dan wel zeuren? Ik was net een maand thuis uit Cuba, een vakantie die ik nam nadat ik 4 maanden voor mijn werk bij Deloitte in Canada had gezeten. Dat klinkt toch überhaupt al geweldig? Altijd probeerde ik werk of studie met reizen te combineren, maar op de tijden dat ik ‘gewoon’ weer in Nederland was, leek het nooit genoeg. Ik besefte dat ik nooit gelukkig zou worden in mijn ‘normale’ corporate carrière. Terwijl gek genoeg alle mensen om mij heen zo onder de indruk waren dat ik deze baan had.

Digital nomads 5

De ontdekking van Digital Nomads

Ik kan mij niet meer herinneren wanneer ik voor het eerst las of hoorde over “digital nomads”, maar ik weet dat vanaf het moment dat ik wist dat dit bestond, er geen weg meer terug was. Een digital nomad (of remote werker) is iemand die een baan op afstand heeft die overal ter wereld uitgevoerd kan worden vanaf zijn/haar laptop, wat resulteert in het feit dat je locatie-onafhankelijk bent. Digital nomads werken terwijl ze de hele wereld over reizen: zolang er internet is zitten ze goed. Er zijn al onwijs veel mensen die op deze manier leven (ik schat in de 100.000en), en hele Facebook groepen/blogs zijn toegewijd aan dit onderwerp. Het klonk mij in ieder geval als muziek in de oren. In het begin van 2016 had ik nog maar één doel, tegen het eind van het jaar zou ik digital nomad zijn. Dat heeft mijn leven voorgoed verandert. Negen maanden later had ik mijn eigen ‘remote’ startup, mijn huis, auto & baan opgezegd, en een one-way ticket naar Panama.  

Digital Nomads 1

The Remote Trip: mijn ‘remote’ startup

Op dit moment schrijf ik vanuit Costa Rica, waar ik de afgelopen 3 maanden heb gewoond. In de tussentijd heb ik Colombia en Panama ook bezocht. Over drie weken vlieg ik naar Thailand voor mijn startup: The Remote Trip. Ik ben nog nooit zo gelukkig geweest! In eerste instantie was ik op zoek naar een remote baan bij een van de vele remote bedrijven. Dit zijn bedrijven die al (of een gedeelte van) hun medewerkers op afstand hebben, verspreid over de hele wereld. Veel mensen denken dat dit moeilijk te vinden is, maar dat is niet waar. Je moet gewoon weten waar je moet zoeken. Forbes heeft bijvoorbeeld een lijst van 125 bedrijven waar je remote kunt werken.

In de tussentijd had ik gesprekken met mijn goede vriendin Amy Fransz, zij zat in exact dezelfde situatie, had net haar baan opgezet bij Unilever en was op zoek naar werk waarin ze haar passie voor reizen kwijt kon. Na veel nadenken en het testen van verschillende ideeën kwamen wij uit op onze startup, wat reizen organiseert voor remote werkers.

Een digital nomad zijn heeft veel voordelen: je kan werken waar je wilt en wanneer je wilt. Een onderzoek door TINYpulse onder remote workers heeft al aangetoond dat werknemers hier gelukkiger, gemotiveerder, en productiever van worden. Echter, zijn er ook nadelen: je werkt bijna altijd alleen, want je hebt niet je collega’s om je heen zoals in een normaal kantoor. Ook ben je vaker afgeleid doordat je je reizen moet plannen, je dient jezelf te moeten kunnen motiveren, en je bent volledig afhankelijk van de kwaliteit van je internet. The Remote Trip probeert deze nadelen beter te maken door reizen te organiseren voor een community van maximaal 30 remote werkers die samen wonen, werken en reizen voor 1, 3 of 6 maanden. Elke maand wordt op een andere locatie doorgebracht, zo bezoeken we in de eerste helft van 2017 Thailand, Taiwan, Indonesië, Panama, Curaçao, en Colombia.

Digital Nomads 4 Digital Nomads 3

Hoe zie jij je baan?

Het doel van The Remote Trip (en dat van ons)  is om het beeld te veranderen dat mensen hebben over hun werk en remote werken. Een baan hoort niet 70 uur per week in beslag te nemen en alleen maar gespendeerd te worden onder het toeziend oog van je baas. Ook is een baan niet iets wat ten laste moet zijn van de dingen die je gelukkig maken in het leven. Je werkt om te leven, leeft niet om te werken. Daarnaast zijn er nog te veel mensen die denken dat remote werken terwijl je reist niet realistisch is. Wij willen laten zien dat dat wel kan.

Hou jij ook zo van reizen? Waarom combineer je dat dan niet met een baan die je dat fulltime laat doen? Ik werk nu waarschijnlijk evenveel uren als in mijn oude baan, (en ik schrijf dit op een zaterdagavond, want een weekend heb ik niet echt, wat een bekend fenomeen is onder ondernemers), maar daarentegen kan ik wel om 3 uur ‘s middags besluiten te gaan surfen, of een tour gaan doen van een mooie Thaise tempel op een maandag, of boodschappen te gaan doen op een woensdagochtend. Ik raad iedereen die van reizen houdt aan eens te gaan kijken hoe je remote kan werken. Indien je vragen hebt over deze lifestyle kun je altijd even contact opnemen via onze website. Ik wil namelijk nooit meer terug naar het ouderwetse kantoor!

Website: theremotetrip.com

Social Media: @theremotetrip

Weflycheap logo

Mis nooit meer een topdeal!