Destination unknown | Weflycheap

Destination unknown

Destination unknown:

Ben je een controlfreak? Wil je de touwtjes in handen hebben? Vind je het net als ik moeilijk om niet de eef regelteef (sorry voor mijn taalgebruik) uit  te hangen? Boek dan een verrassingsreis. Ongelooflijk eng! Waarom moet je het dan doen? Nou, je merkt snel genoeg dat het eigenlijk best lekker is om niks te hoeven regelen. Jij kiest een reisthema (bijv; avontuurlijk, budget, stedentrip), geeft je budget aan en zij regelen de rest. Daar waar nodig kun je nog belangrijke informatie toevoegen (allergisch voor varkens, al 60 keer in Lutjebroek geweest etc.).

verrassingsreis-4

Voor’pret’:

Potverdikke, wat een pret. Een paar weken voor vertrek werd ons gevraagd of we nog iets meer geld konden neerleggen. Zo konden ze ons naar een bestemming sturen waar we nog niet eerder geweest waren. Geld bijleggen? Dat betekent een relatief dure bestemming. Scandinavië is duur. Of een langere vlucht waar je meer voor moet betalen. Estland, Letland, Litrouwen? Misschien vliegen we wel met een duurdere maatschappij? KLM vliegt meerdere malen per dag naar Spanje, Italië, Kroatië en ga zo maar door.. Een week voor  vertrek kregen we ons weerbericht te zien. De Helga van Leur kwam in ons naar boven. Met de meest idiote theorieën kwamen we tot een aantal mogelijke bestemmingen, die overigens elke dag weer anders waren. Hoe veel potentiële bestemmingen we ook genoemd hebben, elke keer sprong Polen er uit. Dit dan niet op positief vlak. Meerdere malen hebben we tegen elkaar gezegd dat we het minst tevreden zouden zijn met Polen.

De ontknoping:

Na nog 600 keer tegen elkaar gezegd te hebben dat we hopen niet in Polen uit te komen, mag jij raden waar we naar toe gingen? INDERDAAD, POLEN! Onze bestemming in Polen was Warschau. Balen was het in het begin wel, maar al snel besloten we deze reis te zien als bevestiging van ons idee over Polen. Of juist niet.. Misschien liet deze reis wel een heel mooi en indrukwekkend Polen zien.

Op het moment dat je je bestemming weet, ben je al op Schiphol. Het eerste wat ik wilde doen was dus een reisgids halen over Warschau. “Een reisgids over Warschau? Ik werk hier nu al 33 jaar en deze vraag is me nog nooooit gesteld..” Daar sta je dan, vol goede moed.. Polen leek ons al niet geweldig en het feit dat er geen reisgids van is, maakt het niet aantrekkelijker. Bovendien vind ik dat er van elke Europese hoofdstad toch wel boekje moet zijn. Maar niks te vinden, zelf geen magneet of sticker. (Niet dat dat me geholpen had, maar voor het idee).

verrassingsreis-4

Eenmaal in Warschau:

  Het voordeel van deze reis was dat we alleen het vervoer van het vliegveld in Warschau naar ons hotel moesten regelen. Nadat we onze euro’s hadden ingewisseld voor Poolse złoty’s, inclusief wat leuke woordgrapjes, konden we een taxi pakken. De reis in Azië zat nog iets te veel in mijn systeem. “Meter on, meter on”, riep ik steeds. Dat het in Europa vrij gebruikelijk is, was ik even vergeten. Een kleine 20 minuten later kwamen wij aan bij ons hotel. Het lag goed in het centrum en de ontvangst hal zag er mooi uit. Helaas gold dit niet voor onze kamer. Een lelijk uitziende kamer had ik niet erg gevonden, maar deze lelijk uitziende kamer die rook naar een oud bruin cafe vol tapijt vond ik wel vrij heftig. Snel de stad in en op ontdekkingstocht!

verrassingsreisverrassingsreis-4Één keer, nooit weer?

Misschien geheel onverwachts, maar ik zou zeker nog eens zo’n reis boeken. Deze reis was anders dan we gehoopt hadden, maar dat is het risico wat je neemt. Ondanks mijn deels negatieve mening, is dit toch een reis die ik niet had willen missen. Het zelf niks hoeven regelen was heerlijk en Warschau heeft mijn beeld van Polen in elk geval positief veranderd. We hebben het prachtige Old Town bezocht, veel geleerd over de geschiedenis van Polen in de Tweede Wereldoorlog en musea bezocht die we anders nooit van ons leven zouden bezoeken. Buiten dat om kon ik het 8e Hard Rock Café afstrepen van mijn bucketlist!

verrassingsreis-4

In mijn volgende blog neem ik jullie mee op roadtrip door Italië.

Mis nooit meer een topdeal!