De highlights van Arequipa

De witte stad van Peru

Als je door Peru reist kom je ongetwijfeld ook in het stadje Arequipa. Ik vind dit het allermooiste stadje van heel Peru. Arequipa ligt op ongeveer 2335 meter hoogte. Het wordt ook wel de ‘witte stad’ van Peru genoemd, aangezien de meeste gebouwen zijn gemaakt van het zilverwitte turfgesteente dat door de vulkaan Misti is uitgestoten. De zon schijnt hier bijna altijd, wat voor een heerlijke relaxte sfeer zorgt. Arequipa is ook een fijne uitvalbasis om aan de hoogte te wennen. Hieronder een aantal bezienswaardigheden die je zeker niet moet missen in Arequipa!

Tip: boek je tickets naar Peru goedkoop en eenvoudig via Skyscanner!

1. Plaza de Armas

Plaza de Armas is het centrale plein gelegen in Arequipa. Het staat bekend als één van de mooiste pleinen van Peru. Het plein is omringt door de kathedraal San Pedro en drie zuilengalerijen en historische gebouwen. In het midden vind je een plein met een fontein waar veel palmbomen, bloemen en tuinen omheen liggen. Het plein is de belangrijkste ontmoetingsplek van de lokale bevolking. Het is hier daarom ook altijd levendig en dat maakt het plein een gezellige plek om te bezichtigen. Zowel overdag als ’s avonds kan je genieten van een lekker drankje en goed eten bij de vele restaurantjes op het plein. Bijna elk restaurant beschikt over een balkon waarmee je een prachtig uitzicht hebt over het plein. Vanaf deze balkonnetjes kan je ook de vulkaan Misti goed bezichtigen die achter de kathedraal ligt. Een prachtig uitzicht!

arequipa

Plaza de Armas

2. Santa Catalina Klooster

Het klooster is één van de populairste bezienswaardigheden in Arequipa. Het is niet zomaar een klooster. Het wordt ook wel een stad in een stad genoemd. De stad werd gebouwd in het jaar 1580 en werd uitgebreid in de zeventiende eeuw. Het werd toen het grootste klooster ter wereld. Pas in het jaar 1970 gingen de poorten open voor het publiek. Tot die tijd woonden er 450 nonnen en mocht er niemand naar binnen. Het complex bestaat uit een ommuurde citadel met kloosters, pleinen, patio’s, smalle straatjes, gebouwen en fonteinen. Ze hebben de gebouwen prachtige kleuren gegeven. In het klooster wonen tegenwoordig nog steeds ongeveer 30 nonnen. Je kan het klooster zelf verkennen. Je kan er ook voor kiezen om met een gids het klooster te bezichtigen.

Het klooster is elke dag geopend. Op alle dagen open van 09:00-17:00 uur. Op dinsdag en woensdag van 09:00 – 19:30 uur. Een ticket kost ongeveer €11,-.

arequipa

Santa Catalina Klooster

3. San Camilo Market

Het is de moeite waard om de San Camilo Market in Arequipa te bezichtigen. Het is een grote markt waar de lokale bevolking samenkomt. Er zijn veel kraampjes met fruit, groenten, vis, vlees, souvenirs en delicatessen. Het is een ware explosie van kleuren. Er zijn verschillende smoothiebars te vinden op de markt. Hierbij kan je een lekkere smoothie uitproberen die vers voor je wordt gemaakt door de lokale bevolking.

San Camilo Market

4. Museo Santuarios Andinos

Museo Santuarios Andinos is een klein museum waarbij je alles te weten komt over het leven van de Inca’s. Het museum staat vooral bekend om de mummie Juanita die je daar kan bezichtigen. Juanita is een Inca-meisje van rond de 13 jaar oud. Op 8 september 1995 is zij op de top van de 6000 meter hoge Ampato-vulkaan gevonden. De vondst van Juanita behoort tot een van de meest waardevolle ontdekkingen in de historie van Peru, aangezien het lichaam nog vrijwel volledig intact is. Het lichaam was namelijk bevroren, vandaar de bijnaam ‘’het meisje van ijs’’. Juanita werd ongeveer 550 jaar geleden uitverkoren om als offer te dienen aan Apu Ampato, de god van de gelijknamige vulkaan.

Het museum is elke dag geopend. Van maandag tot en met zaterdag van 09:00-18:00 en op zondag van 09:00-15:00 uur. Een ticket kost ongeveer €7,-. Iedere bezoeker dient met een gids door het museum te lopen. Fotograferen is niet toegestaan in het museum.

5. Vulkaan Misti

Als je in Arequipa bent zie je bijna altijd de vulkaan Misti boven de gebouwen uitkomen. De Misti is een actieve vulkaan met een hoogte van 5822 meter. Met zijn steeds bedekte sneeuwtop is de Misti de bekendste vulkaan van Peru. Er worden vanuit Arequipa verschillende tours aangeboden om de vulkaan Misti te bezichtigen of te beklimmen. De meeste reizigers kiezen voor een 2-daagse tour waarbij je inclusief een overnachting op de vulkaan een geweldige ervaring tegemoet gaat.

Let op: De vulkaan is geen gemakkelijke klim. Door de hoogte en extreme temperaturen kan de klim gevaarlijk zijn.

Tip: boek je tours eenvoudig en voordelig op GetYourGuide!

arequipa

Misti vulkaan

6. Uitzicht vanaf Yanahuara

Yanahuara is een buitenwijk van Arequipa waar je heerlijk een dagje kan vertoeven. De stad ligt op loopafstand van het centrum, maar je kan ook zeker voor een paar soles een taxi huren. Vanuit Yanahuara heb je een prachtig uitzicht over de vulkaan. Dit is ook een reden waarom veel reizigers deze buitenwijk niet overslaan bij een bezoek aan Arequipa.

Hoe kom je in Arequipa?

Vanuit Lima rijden er verschillende bussen meerdere keren per dag naar Arequipa. Er zijn verschillende busmaatschappijen die deze busritten aanbieden. De bussen hebben meerdere tussenstops in onder andere Pisco, Ica en Nazca. De meeste reizigers willen ook deze steden bezoeken, waardoor je maar een paar uur per dag hoeft te reizen.

Wat is de beste reistijd?
De beste tijd om Arequipa te bezoeken is tijdens het winterseizoen. Dit zijn de maanden van mei tot en met september. In deze periode regent het niet. Je kunt genieten van milde temperaturen en zonnige dagen. Ikzelf heb Peru bezocht in juli/augustus, tijdens het hoogseizoen. Ik heb toen prima weer gehad met een heerlijk zonnetje. De prijzen zijn in deze maanden wel hoger dan in het winterseizoen.

Mis nooit meer een topdeal!