Is Parijs wel de moeite waard?

De highlights van de Franse hoofdstad

Aaaah, Parijs. De stad van de liefde en de lichtjes. Al die tijd droomde ik weg bij het idee van de stad, toen ze weer voor de zoveelste keer in een film voor kwam. Sommige mensen gaan er elk jaar heen, anderen hebben de stad nog nooit bezocht. Ik stond als een klein kind te springen toen ik Gare Du Nord uitliep en mijn eerste indruk van de stad tot mij nam. Maar bleef ik dit gevoel houden tijdens het bezoeken van de highlights van de stad? En zijn ze allemaal wel bijzonder?

Het hotel is dichtbij het station, wat in één van de arrondissementen ligt. Hier vindt je meer locals dan toeristen. Leuk en goedkoper natuurlijk! Als de typische Fransman achter de balie van de receptie klaar is met in zichzelf brabbelen worden we geholpen en mogen we naar de kamer. Eerste indruk is oké, krakend en wiebelend bed en de ramen zijn ook meteen een deur naar het mini balkon toe. Waarschijnlijk is het niet de bedoeling dat ik hier op sta, maar ik doe het toch lekker wel en neem de geluiden van de stad en de schattige balkonnetjes van lokale mensen tegenover mij in me op. Welkom in Parijs! Je zou hier maar wonen denk ik op dat moment.

Louvre

Allereerst: het Louvre. Een van ’s werelds grootste musea, gelegen in het eerste arrondissement van Parijs. De stad is in het jaar 1795 onderverdeeld in 12 arrondissementen en opgebouwd als een spiraal die met de klok meedraait. Het Louvre is vooral bekend door het schilderij de Mona Lisa die er hangt. Het gebouw is enorm en je kijkt je ogen uit. De architectuur is erg indrukwekkend zowel van binnen als van buiten. Zodra je de piramide van glas ziet weet je dat je goed zit. Eenmaal binnen, na de lange wachtrij buiten het gebouw, kom je met een roltrap naar beneden en vanuit daar kun je kiezen in welke gang je wilt beginnen. Ik raad je aan om een plattegrond te pakken, want je zult een aantal keer verdwalen (ook als je een plattegrond hebt…). In dit museum zul je al gauw doorhebben: dit is niet zomaar een museum, de kunst stopt niet: overal zie je wel wat, het is erg luxe en bijzonder en als je eenmaal besluit om het museum te verlaten ben je doodop. Het Louvre is een ervaring.
En ondanks dat het op iedereen zijn lijstje staat, moet hij zeker ook op de jouwe. Het museum is iedere eerste zondag van de maand gratis te bezoeken. Jongeren tot 26 jaar mogen altijd gratis naar binnen.

louvre paris

Louvre museum

Sacré-Cœur

De basiliek was maar een klein stukje lopen vanaf het hotel. De weg er naar toe was een lange, rechte straat met leuke souvenirs winkels. Bereid je voor, want ja, er zijn veel treden. Maar het is het allemaal waard: het uitzicht is erg mooi (zelfs als het mistig is, want ook dan kan gebeuren natuurlijk!), de kerk is enorm en je kunt daarna zo Montmartre inlopen. Toen ik wachtte in de rij op tassencontrole (de Sacré-Cœur is gratis te bezoeken, maar er is wel een korte controle voordat je naar binnen mag) werd er gezellig muziek gespeeld door een straatmuzikant. De basiliek is niet voor niets zo bekend, het is echt prachtig van binnen. Helaas mag je geen foto’s maken en dat heb ik dan ook gerespecteerd. Zoals ik al vertelde kun je daarna zo Montmartre inlopen en men, wat is het daar leuk. De artistieke sfeer is overal terug te zien en je begrijpt helemaal waarom schrijvers, schilders en fotografen hier een tijdje gaan wonen. Toch is het er ook gevaarlijk en moet je wel op je hoede blijven. In deze wijk zijn veel zakkenrollers en je ziet het zo voor je neus gebeuren. Maar dat mag de pret niet bederven. De wijk is gezellig vol met typische cafeetjes en na elke stap kan je een portret van jezelf laten schilderen.

Sacré-Cœur

Sacré-Cœur

Notre-Dame

Vlak voor mijn geplande bezoek brak er een heftige brand uit in de stad die je waarschijnlijk niet is ontgaan. Tijdens het restaureren van de kerk is een deel afgebrand en verwoest. Er was dus geen optie om de kerk van binnen te kijken. Ook was er geen mogelijkheid om dichterbij te kijken. Al voor de brug was het afgezet door politie. Tijdens het maken van een river cruise over de Seine had ik de mogelijkheid om wat foto’s te maken van de achterkant van de kerk. De wijken om de Notre-Dame heen zijn wat luxe en prijziger en dan werk je meteen aan de mensen en het soort winkels en restaurants dat je tegenkomt. Dit hoort natuurlijk ook bij Parijs.

Notre-Dame

Notre-Dame

Eiffeltoren

Aaaah, natuurlijk: de Eiffeltoren. Hét symbool van Parijs. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het minste had verwacht van de Iron Lady, ook omdat ik niet teleurgesteld wilde zijn. Ik dacht: waarom is iedereen zo enthousiast over een ijzeren beeld? Ze zeggen weleens ‘’als je zelf iets niet heb meegemaakt, dan kun je er niet over meepraten’’ nou dat is dus echt wel waar. Ze is enorm, ze ziet er geweldig uit op de foto, je kan al zittend van haar genieten in het park. En het is vast heel cool om er ook daadwerkelijk op te gaan, maar het is niet écht nodig. Wel moet ik erbij zeggen, je verwachtingen: picknicken bij Champ de Mars met uitzicht op de toren. En de realiteit: leuke foto’s proberen te maken, daarna uitrusten van de uren die je al hebt gelopen en ten slotte je irriteren aan alle mensen die zes keer opnieuw langskomen om je alcohol te verkopen. ‘’Beeeer, wineeee, champagneee’’. Geen verdere uitleg nodig.

eiffeltoren parijs

Eiffeltoren

Arc de Triomphe

De bouw van de triomfboog begon in 1806 ter ere van Napoleons overwinning. Ook dit gebouw is weer immens groot en de details in de architectuur zijn ongelofelijk. Één van de dingen waar je keer op keer over verbaast in Parijs. De Arc de Triomphe staat in verbinding met de Champs-Élysées, de bekende winkelstraat in de stad. Het is tegenwoordig lastiger om hier te komen vanwege het gele hesjes protest en ook tijdens arbeidsdag in Frankrijk zijn veel winkels dicht en worden de straten afgezet door de politie.

arc de triomphe parijs

Arc de Triomphe

Parijs is echt een stad die architectuur en sfeer heeft die je zelf moet beleven, maar… de highlights zijn wel zoals iedereen je vertelt: de moeite waard om te bekijken!

Mis nooit meer een topdeal!