Header afbeelding

Wat moet je zien in Krakau?

De beste tips en indrukwekkendste bezienswaardigheden

Vanuit Eindhoven vlieg je met Wizz Air in een kleine twee uur naar het vliegveld van Krakau. Anders dan ik had verwacht te zien, zag ik een modern vliegveld. Eenmaal de aankomsthal uit gelopen sta je binnen no time op het perron om met de trein naar het centrum te gaan. Echter waren er werkzaamheden, dus voor ons zou de eerst volgende trein pas over een uur komen. Met een taxi (85pln, omgerekend ongeveer €20) werden wij in 25 minuten naar ons verblijf gebracht.

In Polen betaal je niet met de Euro, maar met de Poolse zloty. Dit zorgt voor wat omrekenen, maar heeft wel zijn charmes om met een andere munteenheid te betalen. Heb je echt het idee dat je in een ander land bent.

Vervoer

Krakau is een stad waar je eigenlijk behoorlijk wat te voet kunt doen. Voor je het weet begeef je je alweer in een andere wijk. Bovendien zie je dan meer van de stad en de vele kleine steegjes die er zijn. Ben je niet zo van een hele dag rondstruinen dan zijn er nog genoeg andere opties om je door de stad te verplaatsen.

Met de tram kun je voor €0,80 20 minuten reizen. Wil je een hele dag met de tram reizen, dan kan dat ook. Je kunt dan een 24 uurs kaartje kopen voor ongeveer €4,00. Ook zijn er opties om voor meerdere dagen een tramkaart te kopen. Dan is mogelijk een City Pass Krakow Card aan te schaffen, je krijgt dan gelijk toegang tot allerlei musea. Ook zie je enkele toeristen met een sagway zich verplaatsen of met de fiets. Ook kun je deelnemen aan georganiseerde fietstochten.

Eten en drinken

Krakau heeft een hele hoop tentjes waar je iets kunt drinken of eten en je betaalt er niet veel voor. Zo heb je een halve liter bier voor €2,30, een cocktail voor €4,20 en een heerlijke steak bij Sioux voor €11,20. Het ene tentje zie je gelijk vanaf de straat, voor de ander moet je door een steegje en voor een ander moet je eerst met een trap naar beneden richting de kelder. Als je tussen de middag op zoek bent naar een lunch, zoals wij het hier in Nederland kennen, dan is het zoeken. In een aantal tentjes hebben ze wel panini’s, maar ook die kun je niet echt lunch waardig noemen. Wij hadden er een oplossing voor en aten na deze lunch nog een heerlijk gebakje. Door het centrum van Krakau kom je een hoop bakkertjes tegen met meer dan genoeg keuze. In de dagen dat wij in Krakau waren, zijn we bij een aantal leuke tentjes geweest. Hieronder som ik ze voor je op:

 • Stopklatka
  Knus tentje waar je tussen de middag een panini kunt eten en een gebakje.
  Kazimierza Brodzińskiego 8, 30-506
 • La Bodega del Ron
  Als je op straat staat heb je geen idee wat voor tent dit is. Als je met de trap naar beneden gaat, kom je in een hippe cocktailtent terecht. Je kunt hier tot in de late uurtjes doorgaan. Oh en ze hebben hier happy hour.
  Rynek Główny 6, 31-042 
 • Budda cocktail bar
  Een kleinschalig barretje waar ze lekkere cocktails hebben.
  Rynek Główny 6, 30-001
 • Stolarnia
  Geen bijzonder tentje qua uitstraling, maar wel een tentje waar je even relaxt een speciaal biertje kunt drinken. Deze bestel je zelf bij de bar.
 • Sioux
  Een restaurant waar je onder andere heerlijk steaks kunt eten. De sfeer deed me een beetje denken aan Rodeo in Nederland.
  Rynek Główny 22, 31-008

Bezienswaardigheden in Krakau

Wij hadden een grove planning gemaakt qua bezichtigen van de bezienswaardigheden. De eerste dag wilden wij het Schindler Museum, de wijk Podgórze en de joodse wijk Kazimierz bezoeken. De tweede dag stond namelijk een tour naar gepland. De overige bezienswaardigheden en tevens de “luchtere” bezienswaardigheden stonden voor de derde dag gepland. Daarbij hebben wij het centrale plein Rynek Główny natuurlijk niet overgeslagen.

Schindler’s Factory

Voordat je naar Krakau gaat zou ik je eigenlijk adviseren om de film Schindler’s List te kijken (staat op Netflix, waargebeurd uit 1993 en duurt 195 minuten). Deze film gaat over de fabriek. Een Duitse zakenman, Oskar Schindler, besloot om zijn fabriek te gaan gebruiken als vluchtplaats voor vele joden. Door hen in zijn fabriek te laten werken, heeft hij 1100 joden van de gaskamers van Auschwitz weten te redden. In het museum zie je alleen de werkkamer van Oskar met de originele meubels en de namenlijst van de Joden die hij heeft kunnen redden.

Schindler’s factory

Schindler’s Factory

Het museum laat je voor het grootste deel kennis maken met het moment dat Krakau door de Nazi’s werd bezet. Je wordt meegenomen in de tijd dat Krakau bezet werd tot en met de bevrijding. Door middel van geluidsfragmenten (bombardementen, geweerschoten etc.), films, foto’s en vele spullen krijg je een beeld van die tijd. Niet ver van deze fabriek is het laatste stuk getto muur te zien dat voorheen om de wijk Podgórze stond om te voorkomen dat de Joden konden ontsnappen.

Adres: ul. Lipowa 4, 30-702 Krakau
Dichtstbijzijnde tramhalte: Plac Bohaterów Gett

Kosten: 22pln voor leerkrachten en 26 pln voor volwassenen.

Kazimierz

Kazimierz, ook wel de joodse wijk genoemd, heeft een behoorlijk aantal synagogen en daarbij is hier ook de joodse begraafplaats te vinden. Verder is het een wijk om door heen te struinen en door de etalages van de vele vintage winkels te kijken. Ook hier zijn er weer volop barretjes/cafeetjes te vinden om een drankje te doen.

Koninklijk Kasteel van Wawel

Het Koninklijk Kasteel staat op de Wawel heuvel. Binnen de muren van het kasteel is daar ook de kathedraal te vinden. Er gaan wat verhalen over deze plek in het rond. Zo zou er een draak zijn, die in een grot onder de heuvel verbleef, die werd verslagen door een jongen. Na dit moment werd de heuvel pas bewoond. Tot de 17e eeuw was dit kasteel de woning van het Poolse koningshuis, totdat Warschau de nieuwe hoofdstad werd. De kathedraal is de plek waar leden van het Poolse koningshuis begraven werden. Een traditie die nog wordt voortgezet. Naast het koningshuis liggen er ook andere belangrijke mensen begraven. Naast het zien van de graftombes zijn we ook door een smalle trap opgang naar het hoogste punt in de toren gelopen. Grote kerkklokken en een mooi uitzicht over de stad was de beloning toen we boven kwamen.

kasteel van wawel

Koninklijk Kasteel van Wawel

Auschwitz – Birkenau

Doordat wij met het vliegtuig naar Krakau zijn gegaan, hadden wij op voorhand een tour geboekt via www.getyourguide.nl. We werden vlakbij ons appartement opgehaald om eerst naar Auschwitz te gaan voor een rondleiding, daarna werden we naar Birkenau gebracht en vervolgens werden we ook weer bij ons appartement afgezet. Ideaal wat mij betreft! Onze gids had alleen een hoog tempo, waardoor ik soms niet op mijn gemak om me heen kon kijken en dingen tot me door kon laten dringen. En er waren een hoop dingen waar ik wel even de tijd voor nodig had om het tot mij door te laten dringen. Ondanks dat je er rondloopt, foto’s ziet, verhalen hoort, spullen ziet, is het moeilijk voor te stellen hoe het leven daar 75 jaar geleden was. 

Van de concentratiekampen zijn er weinig foto’s, omdat dit ten strengste verboden was. De foto’s die er zijn, zijn aangrijpend. Mensen die met hun dierbaarste bezit de trein uitstappen, denkend dat hen een beter leven staat te wachten. Maar ondertussen wordt hun bezit geplunderd (onder andere 10 ton aan goud) en waren velen van hen 50 minuten later niet meer in leven. In de verschillende barakken liggen de spullen van de vele mensen die hier terecht zijn gekomen. Vele koffers, schoenen, pannen, borstels, brillen en een ruimte waar 1950 kilo aan haar opgestapeld lag. Het is onmenselijk om foto’s te zien hoe van deze mensen hun menselijkheid is afgenomen en ze als een nummer hun bestaan voort moesten zetten.

Barak11 stond bekend als “deadblock”, je wist dat je er niet levend uit kwam. Onder de grond waren er een hoop cellen. Tevens ook betonnen cellen van een vierkante meter waar men met 4/5 man 24 uur moest doorbrengen. De jongste gevangene was een jongen van 9 jaar die een stukje brood uit de keuken had gestolen.

Op het terrein zie je ook de plekken waar mensen werden neergeschoten, werden opgehangen of één van de gaskamers. Ontsnappen aan deze verschrikking was haast onmogelijk. Het bekendste verhaal dat rond gaat is over een aantal jongens die uniformen van de SS wisten te stelen om vervolgens met de auto van de SS te ontsnappen.

concentratiekamp

De toegangspoort naar de concentratiekampen

Vanuit Auschwitz is het ongeveer 3 kilometer rijden naar Birkenau. Birkenau is een immens groot terrein waar telkens 90.000 mensen konden verblijven. Met de trein kwamen mensen daar aan. Je kunt je haast niet voorstellen dat in de wagon die nog op het terrein staat, zo’n 70 mensen in vervoerd werden. Aan het eind van het terrein was een barak waar wij naar binnen konden. Stapelbedden van drie hoog waarbij ze met z'n vijven onder een dun dekentje moesten slapen. De kinderen lagen boven en de vrouwen op de grond tussen de ratten en muizen. Wat hier veel indruk maakte, was een groep die binnen stond en Hebreeuwse liederen begonnen te zingen.

Er zijn zoveel mensen in de gaskamers vermoord dat het crematorium het niet meer aankon. Dit hebben zij verholpen door ook brandstapels te maken in de bossen om de lichamen te verbranden. In totaal zijn er op deze plekken 1,1 miljoen mensen vermoord. Niet te bevatten hoe vreselijk dit heeft moeten zijn.

Bestemmingen

 1. Home
 2. blog
 3. de beste tips en indrukwekkendste bezienswaardigheden
Weflycheap logo

Mis nooit meer een topdeal!

Door je in te schrijven bevestig je dat je de nieuwsbrief van weflycheap wil ontvangen in je inbox en ga je akkoord met de voorwaarden.