Wat is Airbnb + hoe werkt het? LeesTIP

Yes, we mogen weer! Lees hier alles over welke bestemmingen weer te boeken zijn

de airbnb gids

De Airbnb gids!

Hoe werkt Airbnb? LeesTIP

Airbnb, je hebt er vast wel eens iets over gehoord. Als je op zoek bent naar een authentieke accommodatie voor je vakantie of verre reis is deze boekingssite perfect voor jou! Het aanbod van Airbnb is ook nog eens waanzinnig groot. Van een simpele kamer met eenpersoonsbed in Berlijn tot een luxe villa met privézwembad in Bali. In deze blog leggen we je uit hoe Airbnb nou eigenlijk werkt en hoe je zelf deze heerlijke vakantieadresjes kunt vinden. Lees snel verder!

Wat is Airbnb?

De geschiedenis van Airbnb

Airbnb is in 2008 opgezet door drie enthousiaste mannen, genaamd Joe Gebbia, Brian Chesky en Nathan Blecharczyk. Brian en Joe kwamen in 2007 op het idee van Airbnb, doordat zij de huur van hun appartement niet meer konden betalen. Om toch wat extra geld te verdienen, bouwden zij hun woonkamer om tot een slaapkamer door er drie luchtbedden in te leggen (leuk feitje: deze luchtbedden in de woonkamer, verklaren ook de naam van Airbnb. Zo luidde de oorspronkelijke naam van het platform: Airbed and Breakfast). Zo konden zij hun appartement met wat meer mensen delen en een extra zakcentje verdienen. Uiteindelijk verhuurden Brian en Joe hun woonkamer aan drie gasten en maakten ze elke ochtend een ontbijtje voor hen klaar. Dit was het begin van een populair, wereldgroot platform. Airbnb was niet direct een groot succes, maar na het ontwikkelen van een groot netwerk en het vinden van de juiste investeerders, was Airbnb in 2018 ruim 38 miljoen dollar waard. Een wereldwijd succes!

Geen massa hotels, maar authentieke accommodaties

Airbnb is uitgegroeid tot een populaire boekingssite dat huurders en verhuurders van over de hele wereld met elkaar verbindt. De boekingssite telt inmiddels al accommodaties in meer dan 100.000 steden en 220 landen wereldwijd! De afgelopen jaren heeft Airbnb zich uitgebreid en kun je via dit platform ook activiteiten en restaurants boeken! Deze activiteiten worden op de website en app van Airbnb 'ervaringen' genoemd. Zo kun je bijvoorbeeld een Zero Waste Bike Tour boeken, een stad ontdekken met een gids of probeer gave activiteiten, zoals zandsurfen. Net als de accommodaties die Airbnb aanbiedt, zijn ook de 'ervaringen' erg uniek! Airbnb kenmerkt zich door de particuliere accommodaties die zij aanbieden. Op deze boekingssite vind je de meest bijzondere stulpjes en tijdens je verblijf proef je de echte, lokale cultuur. Dat authentieke gevoel maakt Airbnb dan ook zo’n groot succes. 

Hoe werkt Airbnb?

Airbnb bezit dus geen accommodaties, maar verbindt slechts de verhuurder met huurder. Naast het maken van deze connectie, voorziet Airbnb de verhuurder en huurder ook van een vorm van ‘zekerheid’. Zo verloopt de betaling van de accommodatie volledig via Airbnb, kun je recensies lezen en schrijven over de accommodatie en eigenaar en kun je gemakkelijk contact leggen met de eigenaar van een accommodatie. Airbnb verdient geld aan dit platform door middel van commissies. Deze commissies bedragen gemiddeld 0 tot 20% per boeking (3% voor de verhuurder en 6 tot 12% van de huurder) en dit bedrag betaal je bovenop de prijs van de accommodatie. 

Hoe werkt Airbnb?

Hoe boek ik een accommodatie op Airbnb?

Het vinden van een geschikte accommodatie op Airbnb is heel gemakkelijk. Wij leggen het je hieronder in een aantal simpele stappen uit. 

 1. Allereerst moet je je registreren op Airbnb. Maak een account aan, door je  met je Google of Facebook account of maak een profiel aan met je e-mailadres. Vervolgens voeg je wat persoonlijke informatie toe. Zo wordt er gevraagd om een foto en omschrijving van jezelf, je geboortedatum en je telefoonnummer. Dit is belangrijk informatie, want zo weet de verhuurder van een accommodatie weet wie je bent. Ter verificatie kan Airbnb vragen om een foto van je identiteitskaart. 
 2. Bekijk het immense aanbod en ga op zoek naar de perfecte accommodatie
  Zodra je een account hebt aangemaakt, kan de zoektocht naar de perfecte accommodatie beginnen! Als je de website of app van Airbnb opent, zie je bovenaan het scherm een witte balk staan. In deze balk kun je aangeven waar je heen wilt, wanneer je wilt vertrekken en uitchecken en voor hoeveel gasten je een accommodatie boekt. Heb je nog geen exacte bestemming in gedachten? Klik dan eens op de optie ‘Bestemmingen in de buurt ontdekken’. Zo vind je de leukste accommodaties en misschien ontdek je nog wel onbekende plekken! 
  Zodra je je zoekopdracht hebt ingevuld, worden alle accommodaties weergegeven die aan jouw zoekopdracht voldoen.

 3. Filter de zoekresultaten
  Als je een specifieke accommodatie of zoekopdracht in je hoofd hebt, is het prettig om eerst alle zoekresultaten te filteren. Zo kun je de accommodaties filteren op woningtype (appartement, bungalow, villa, enz.), faciliteiten en voorzieningen van de accommodatie, de taal van de verhuurder, je gemiddelde budget en nog veel meer! Ideaal, want zo vind je snel en gemakkelijk die ene accommodatie, waar je naar op zoek bent. Op het platform Airbnb en in de filteropties komt ook de term ‘Superhost’ voorbij. Een superhost is een erkende verhuurder. Deze verhuurders worden vaak gekenmerkt aan goede beoordelingen van huurders, een hoog en snel respons op persoonlijke berichten en een buitengewone gastvrijheid. Als je een accommodatie bij een superhost boekt, ben je verzekerd van een voortreffelijke service. 

 4. Hét vakantiestulpje gevonden? Neem dan een kijkje bij de recensies!
  Heb je een leuke accommodatie gevonden? Neem dan eerst een kijkje bij de recensies van deze accommodatie en verhuurder. Zo krijg je een goed beeld hoe andere huurders de verhuurder en hun overnachting in deze accommodatie hebben ervaren. Focus je op de recente recensies en controleer altijd wat de score is op het aspect ‘Prijs-kwaliteitverhouding’. Scoort de accommodatie laag op dit aspect? Dan is de prijs voor de accommodatie misschien niet helemaal eerlijk tegenover de accommodatie die je boekt.

 5. Check de voorwaarden van de accommodatie
  Voor je de accommodatie gaat boeken, is het belangrijk dat je de voorwaarden van de accommodatie checkt en de verhuurder een berichtje doet als je nog vragen hebt. In de voorwaarden van de accommodatie vind je onder andere de tijd wanneer je mag in- en uitchecken. Wel zo handig om alvast te weten! Als je nog vragen hebt over de accommodatie, kun je de verhuurder gemakkelijk een berichtje sturen. De gemakkelijke en snelle communicatie is dan ook een van de krachten van Airbnb.

 6. Boek de Airbnb-accommodatie
  De perfecte accommodatie gevonden en alles gecheckt? Tijd om de accommodatie te reserveren! Bij het boeken van de accommodatie geef je allereerst enkel je betaalmethode op en betaal je nog niet. Het is per accommodatie verschillend of je boeking ook direct definitief is. Bij een groot deel van de accommodaties is de reservering pas definitief, zodra de verhuurder dit persoonlijk heeft bevestigd. Je krijgt dan automatisch een melding of de verhuurder stuurt je een berichtje. Wanneer de reservering is geaccepteerd door de verhuurder, wordt het verschuldigde bedrag van de accommodatie in rekening gebracht. Je kunt de kosten betalen via verschillende betaalmethoden, namelijk: creditcard, Apple pay, iDeal of Android pay. Let er wel op dat er nog extra servicekosten van Airbnb bovenop de prijs van de accommodatie komen!

Hoe werkt Airbnb

1. Geef aan naar welke bestemming je gaat. 2. Specificeer je zoekopdracht. 3. Voor welke data wil je het verblijf boeken? 4. Bekijk de zoekresultaten op de kaart (ideaal als je opzoek bent naar een specifieke locatie) of scroll door de lijst.

Is Airbnb betrouwbaar?

Ja, Airbnb is een betrouwbaar platform, waar je veilig een accommodatie kunt boeken. Het platform en de service van Airbnb zorgen ervoor dat je met een gerust hart een verblijf kunt huren. Airbnb gebruikt dan ook verschillende methodes om huurder én verhuurder te beschermen. Zo wordt elke Airbnb-reservering op risico beoordeeld, voordat een boeking wordt bevestigd. Door middel van verschillende technieken wordt er dan gekeken of er sprake is van verdachte activiteiten of andere opvallende zaken. Daarnaast controleert Airbnb of huurders en verhuurders op de zogeheten ‘zwarte lijst’ staan. Dit is een lijst waar wetsovertreders, terroristen en gedetineerden op staan. Tot slot organiseert Airbnb workshops, zodat verhuurders goed worden geïnformeerd over het promoten en beveiligen van hun accommodatie. Je kunt dus zeker concluderen dat Airbnb een betrouwbare boekingssite is voor het boeken van een heerlijke accommodatie! Er zijn wel een paar aspecten, waar je op kunt letten wanneer je een accommodatie reserveert. Deze punten worden hieronder verder besproken. 

Aandachtspunten voor het boeken van een accommodatie op Airbnb

We hebben het hierboven al een keer benoemd, maar er zijn verschillende aandachtspunten bij het boeken van een verblijf op Airbnb. Door op onderstaande punten te letten, weet je zeker dat je een fijn verblijf boekt van een gewaardeerde verhuurder!

 1. De prijs van een accommodatie komt vaak iets hoger uit, door de servicekosten (0 tot 20% bovenop kosten verblijf) en mogelijke.
 2. Voor je een verblijf boekt, moet je de voorwaarden doorlezen. Daarbij moet je goed kijken naar het annuleringsbeleid van de verhuurder. Airbnb gebruikt drie termen, waaraan je kunt zien hoe de annulering van het verblijf is geregeld.
  - ‘Flexibel’ betekent dat je tot 24 uur voor aankomst bij het verblijf de boeking kunt annuleren.
  - ‘Gemiddeld’ betekent dat je de boeking tot 5 dagen voor aankomst kunt annuleren. 
  - ‘Streng’ is een stuk minder flexibel en met dit annuleringsbeleid kun je de boeking enkel 48 uur na het reserveren en minimaal 14 dagen voor aankomst annuleren. 
 3. Lees de recensies van andere reizigers, zodat je zeker weet dat het een prettig verblijf is! Reizigers kunnen zelf iets schrijven over de accommodatie en verhuurder en er kunnen sterren worden gegeven op schaal van 1 tot 5 over verschillende aspecten. Zo kun je globaal zien hoe de communicatie van de verhuurder, de netheid en locatie van de accommodatie en de waarde van de boeking scoren. Handig!

Airbnb = groene keuze!

Wil jij bewust omgaan met het milieu en vind je het belangrijk om duurzame keuzes te maken? Dan is Airbnb een goed platform voor het boeken van jouw verblijf! Airbnb accommodaties zijn namelijk vele malen duurzamer dan hotels. Door te verblijven in een Airbnb accommodaties belasten we het milieu dus ook veel minder en kunnen we de schade aan onze leefomgeving beperken. Deze duurzaamheid en groene voetafdruk van Airbnb zie je terug op verschillende aspecten.

 • Airbnb accommodaties verbruiken gemiddeld 70% minder energie en 12 tot 48% minder water dan hotels!
 • In een Airbnb accommodatie vind je geen ‘single use’ producten, zoals shampoo, koffiebekers, enz. Een Airbnb accommodatie is, net als een echt huis, van alles voorzien. Door alleen al mokken te gebruiken, in plaats van wegwerp bekertjes, bespaar je al zoveel afval!
 • 88% van de hosts op Airbnb hanteert een duurzame werkwijze, door bijvoorbeeld enkel milieuvriendelijke schoonmaakproducten te gebruiken en door afval te recyclen. Dat is toch super?! 
 • Door de milieuvriendelijke werkwijze van de Airbnb hosts worden gasten geïnspireerd om ook hun levensstijl aan te passen en bewuster om te gaan met het milieu. Zo werken we samen aan een duurzame leefomgeving en een groene toekomst!
 • Gasten die in een Airbnb accommodatie verblijven, maken meer gebruik van het openbaar vervoer en fietsen dan hotelgasten. Deze vervoersmiddelen zijn veel milieuvriendelijker dan bijvoorbeeld een auto!

Naast deze duurzame werkwijze, biedt Airbnb meer dan 400.000 accommodaties aan die een duurzaam 'label' hebben. Deze duurzame accommodaties zijn gebouwd van upcyclede producten of duurzame materialen, zijn voorzien van zonnepanelen en hebben vele andere eco-vriendelijke kenmerken. Deze duurzame accommodaties vind je overal ter wereld en ze worden steeds populairder!

Wat is Airbnb

De voordelen van Airbnb

Duurzaamheid is dus een groot voordeel van Airbnb, maar dat is nog niet alles. Het platform zelf en het boeken van een accommodatie op dit platform kent nog veel meer voordelen!

 1. Airbnb is een betrouwbare boekingssite, waardoor je zorgeloos jouw perfecte vakantieadresje kunt boeken. 
 2. Ontkom aan massatoerisme en geniet in de meest pittoreske accommodaties en bestemmingen. 
 3. Je boekt de accommodatie bij een ‘local’. Daardoor krijg je vaak de beste tips over jouw bestemming, waardoor je de authentieke cultuur van deze bestemming kunt leren kennen! 
 4. Door het boeken van een accommodatie op Airbnb bespaar je een hoop geld.
 5. Airbnb heeft een waanzinnig groot aanbod. Daardoor vind je gegarandeerd de perfecte accommodatie die aan al jouw eisen voldoet!
 6. Lokale bewoners kunnen een zakcentje verdienen door via Airbnb aan deze ‘deeleconomie’ deel te nemen.

Kan ik mijn eigen huis verhuren via Airbnb?

Zit je er aan te denken om zelf een accommodatie te verhuren via Airbnb? Dat is zeker mogelijk, maar er zijn wel een aantal belangrijke punten, waar je naar moet kijken. Zo is het in Nederland verboden om sociale huurwoningen onder te verhuren en mag je, zonder toestemming van de eigenaar, geen huurhuis of een deel daarvan verhuren. Maar ook als je de eigenaar van een koopwoning bent, moet je wat dingen checken. Zo heb je toestemming van de bank nodig als je een hypotheek hebt en moet je de Vereniging van Eigenaren om toestemming vragen als je daar bij aangesloten bent. 

Kun je je woning verhuren via Airbnb? Super, dan kun je aan de slag! Op de website van Airbnb kun je, voordat je je aan hoeft te melden, al gemakkelijk uitrekenen hoeveel je maandelijks kunt verdienen met het verhuren van een accommodatie. Zo vul je in wat voor soort ruimte/accommodatie je wilt verhuren (kamer, woning, enz.), hoeveel gasten er in de accommodatie kunnen verblijven en waar de accommodatie zich bevindt. Door deze gegevens in te vullen, geeft Airbnb je een schatting van de inkomsten die je zou kunnen genereren door jouw ruimte te verhuren via het platform. 

Als je klaar bent om jouw ruimte of woning te verhuren, maak je allereerst een profiel aan als ‘host’ op Airbnb. Zodra je alles hebt ingevuld, kun je een advertentie van jouw accommodatie plaatsen. Zorg ervoor dat je aantrekkelijke foto’s gebruikt en een pakkende tekst schrijft. Zo val je op in het immense aanbod van Airbnb! Daarnaast moet je ook over de praktische en kleinere dingetjes nadenken. Wie maakt de woning bijvoorbeeld schoon, voorzie je de woning van handdoeken, is het duidelijk hoe de elektronische apparaten in de accommodatie werken of moet je hier een handleiding voor schrijven, hoe regel je de sleuteloverdracht met de huurders? Dit zijn allerlei vragen, waar je over na moet denken. Daarnaast is het belangrijk om te checken wat je kwijt bent aan servicekosten aan Airbnb en of je toeristenbelasting moet betalen in jouw woonplaats. Twijfel je of je iets belangrijks bent vergeten? Neem dan contact op met een andere verhuurder op Airbnb en wie weet kan hij/zij je een aantal tips geven! 

Hoe werkt Airbnb

Mis nooit meer een topdeal!