Header afbeelding

Göteborg

Dagtrips

Göteborg is een prachtige bestemming voor een stedentrip. Toch kun je er nog veel meer tijd doorbrengen dan alleen een weekend. In de omgeving van de stad, West-Zweden, is veel meer te zien! Je zou er echt meer dan een week kunnen doorbrengen en dan heb je nog niet alles gezien. In deze blog vind je de dagtrips vanuit Göteborg die je echt moet doen als je wat meer tijd hebt dan alleen een weekend. 

Ga eilandhoppen op de Archipel van Göteborg

De westkust van Göteborg bestaat uit een rotsachtige kust met diverse eilandjes. Deze kleine eilanden worden ook wel de archipel van Göteborg genoemd. De archipel van Göteborg strekt zich uit langs de kust als een soort parelketting. Ten noorden en ten zuiden van de stad bevinden zich meer dan 20 eilanden. Je hoeft niet eens ver te reizen om de prachtige natuur, zandstranden en authentieke dorpjes te bezoeken. De archipel is ook nog eens de perfecte plek om te gaan vissen of om zeehonden te spotten. Wil je zuidelijke eilanden bezoeken? Dan kun je naar de eilanden Vrångö, Brännö, Styrsö en Vargö. Deze zuidelijke eilanden zijn volledig autovrij en makkelijk bereikbaar vanuit het centrum. Elke vijf minuten vertrekt tram 11 vanaf het centrum naar Saltholmen. Daar vertrekken vervolgens de veerponten. Ze vertrekken elk uur – soms vaker – naar de verschillende eilanden. Liever naar de noordelijke eilanden? Dan kun je een bezoek brengen aan Hönö, Ockerö, Fotö en Halsö. Deze eilanden zijn met verschillende bruggen met elkaar verbonden, waardoor je meerdere eilanden kan bezoeken in één dag. Je auto mag hier gewoon mee op avontuur. Ik kan je ook nog aanraden om naar Källö-Knippla te gaan. Heel schattig klein eilandje, vlakbij Halsö. Hier moet je nog wel een andere veerpont voor pakken. Moet je trouwens achteruit oprijden. Nog wel een uitdaging. Op deze noordelijke eilanden kun je wandelen, kajakken en heerlijk eten. De noordelijke eilanden zijn wat minder makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer vanuit de stad, maar er zijn wel opties.

Archipel van Göteborg
Archipel van Göteborg

Bezoek Mölndal

Tegen Göteborg aan ligt de stad Mölndal. Deze stad wordt vaak ook wel gezien als een onderdeel van de stad Göteborg zelf. Het ligt op 10 minuten rijden en je kunt er zelfs direct heen met de tram. Het leukste aan de stad vind ik de waterval van Kvarnbyn Mölndal. Dit ligt op loopafstand van de tramhalte. Het is misschien niet super groot, maar het is sowieso iets wat je niet dagelijks ziet! De waterval loopt namelijk tussen huizen door. Je kunt langs de waterval lopen en de kracht van het water ervaren. Het water stroomt echt met veel geweld tussen alle huizen door. Er zitten enkele cafeetjes rondom de waterval. In de buurt van deze waterval zit ook het stadsmuseum van Mölndal. Dit museum heeft de prijs gewonnen voor het beste museum van Europa. Je kunt daarnaast ook nog een bezoek brengen aan Gunnebo Slot, een 18e eeuws huis. Bekijk het zomerhuis, loop lekker rond en drink een kopje koffie. Heerlijk voor op een zomerse dag. Dit ligt wel iets meer uit het centrum, zo’n 5 kilometer. Gunnebo Slot is ontworpen door Carl Wilhelm Carlsberg, de stadsarchitect van Göteborg. 

Mölndal
Mölndal Zweden

Waan je terug in de tijd in Bohus Fästning

Op iets meer dan een twintig minuten rijden ligt het Bohus Fästning in de plaats Kungalv. Dit middeleeuwse fort heeft een rijke geschiedenis. Je kunt een fascinerende dag beleven en door de geschiedenis wandelen. In dit fort hebben vroeger vicieuze machtsstrijden plaatsgevonden. Tegenwoordig is het een vredige plek, maar het herinnert nog steeds aan de hevige bombardementen en de vuurwapens. Je kunt een tour nemen en dan leer je echt alles over dit interessante fort. Het maakt echt niet uit hoe oud je bent, want dit fort is voor iedereen leerzaam en bijzonder. Je kunt hier met de auto heen, maar het is ook goed te doen met het openbaar vervoer. Met de ‘Grön’ kom je rechtstreeks van centraal station naar het fort.

Ontdek de parel van de westkust: Marstrand

Marstrand behoort zeker tot één van de mooiste plekken van West-Zweden. Dit pittoreske dorpje is echt een parel! Marstrand bestaat uit twee eilanden: Marstrandön en Koön. Je komt aan het op het eiland Koön. Vervolgens pak je vanaf hier de veerpont naar Marstrandön. Je hoeft alleen een enkeltje te kopen, want de retourovertocht is gratis. De veerpont vaart elk kwartier en duurt slechts 5 minuten. Eenmaal aan de overkant bevind je je direct in het centrum. Overal zie je van die kleurrijke typische Zweedse huisjes. De ene is nog gekleurder dan de andere. Ook zie je overal winkeltjes en cafeetjes. Op het hoogste punt van het eiland staat Carlstens fortress. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over het eiland en de westkust. Neem een tour in het fort en je zult de levendige geschiedenis ontdekken! Als je het centrum verlaat, kom je uit bij de rotskust. Je kunt diverse wandelingen maken langs deze kust en klimmen over de rotsen. Regelmatig vinden er ook evenementen plaats op het eiland. Marstrand is te bereiken vanaf centraal station en met de auto!

Marstrand Zweden
Marstrand Zweden

Herleef de bronstijd

Op ongeveer twee uur rijden vanaf Göteborg kun je de bronstijd herleven. In Tanumshede ligt het Vitlycke museum. Het hoogtepunt van dit museum zijn de rotstekeningen. Deze zijn echt schitterend en ik had nog nooit zoiets gezien! De rotstekeningen staan op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Je kunt de rotstekeningen zelf gaan bekijken en rustig langs wandelen of je kunt een tour nemen. Het klinkt nu alsof de rotstekeningen in een museum zitten, maar niets is minder waar. Je vindt de rotstekeningen in een groot natuurgebied en ze zitten dus echt nog op de originele stenen. In het museum zelf kun je nog allerlei producten bekijken uit de bronzen tijd en meer informatie over de rotstekeningen krijgen. Daarnaast zijn er ook twee huizen uit die tijd gerestoreerd en tentoongesteld. Je kunt er met het openbaar vervoer heen gaan, maar dat kost wel iets meer tijd. Je moet sowieso twee keer overstappen en de bus rijdt wat minder vaak. Toch is het wel te doen met het OV. Ik heb het zelf toen ook met het OV gedaan en heb vooraf goed de vertrektijden opgezocht. Auto is uiteraard een stuk makkelijker.

Vitlycke museum Zweden
Vitlycke museum Zweden

 

Bestemmingen

  1. Home
  2. blog
  3. dagtrips vanuit goteborg
Weflycheap logo

Mis nooit meer een topdeal!

Door je in te schrijven bevestig je dat je de nieuwsbrief van weflycheap wil ontvangen in je inbox en ga je akkoord met de voorwaarden.