Header afbeelding

Reisroute door Costa Rica

Een andere wereld...

Wanneer mensen vroegen waarom ik naar Costa Rica wilde, antwoordde ik gelijk de natuur! Het vele groen is wat menig mens zal linken aan Costa Rica, maar er is meer. Naast een verscheidenheid in flora en fauna heeft Costa Rica ook heerlijke beach plekken om te genieten van een vakantiegevoel. Oh en als je in juli gaat dat kun je ook regen, veel regen verwachten. In deze blog neem ik je mee in de route die ik heb afgelegd. Daarbij moet ik wel zeggen dat ik een kleine twee weken in Costa Rica ben geweest. Ik heb hierdoor keuzes moeten maken en niet al het moois kunnen zien van het land.
Mijn reis naar Costra Rica had ik gecombineerd met Panama. In elk land ben ik ongeveer twee weken geweest.

In de avond landde ik op San José, de hoofdstad van Costa Rica. Meerdere mensen waarschuwde dat het ’s avonds niet veilig is om over straat te lopen. Je zag ook maar weinig mensen op straat in vergelijking met overdag. Wat mij overdag opviel is dat er enorm veel politieagenten op straat waren: lopend, fietsend of op de motor. Als ik ze had geteld, was ik waarschijnlijk de tel kwijt geraakt. Echter heb ik me overdag niet onveilig gevoeld. Het straatleven begint hier vroeg, namelijk om 05.30 uur. Toen begreep ik waarom er op het tafeltje in de hotelkamer oordoppen klaar lagen. Het centrum van San José is niet heel groot en prima om wat rond te struinen na het reizen, maar naar mijn mening geen must. Heb je wel een dag in San José, net als ik, dan kun je met de volgende bezienswaardigheden je dag doorkomen

Costa Rica, San José, Parque Nacional

Het Parque Nacional in San José, Costa Rica

  1. Plaza de la Democracia: dit is gebouwd door president Oscar Arias in 1989 ter herdenking aan de 100 jaar oude democratie in Costa Rica.
  2. Parque Nacional: een mooi, groen en onderhouden park. Meerdere locals die aan één van de picknick tafels de dag doorkwamen. Fijne plek om te zijn!
  3. Plaza de la Cultura met het artistieke Teatro Nacional
  4. Plaza Central: op dit plein is Basilica de Nuestra Senora de Los Angeles te bezichtigen. Een van de meest vereerde heiligdom van de stad dat in 1635 gebouwd is.
  5. Marcad Central: een eenvoudige markthal met eetkraampjes, kledingkraampjes, souvenirkraampjes en een “dierenwinkel”. Als je een dierenvriend bent, was dit een onaangenaam aanzicht. In kleine hokken zaten een hoop dieren gepropt. Zo zaten er in een hok wel 15 konijnen.

San José sloot ik af met het proeven van traditioneel Costa Ricaans eten: casado!

Costa Rica, San José, Plaza Central

 Het Teatro Nacional in San José, Costa Rica

Manuel Antonio

Vanuit San José vertrok er een knalroze bus (Tracopa) naar de volgende bestemming Manuel Antonio. Een busrit dat een ochtend in beslag neemt. Het hostel (Torino Backpackers Beach) waar ik verbleef lag op nog geen twee minuten lopen van het strand. Manuel Antonio is voornamelijk bekend om het Manuel Antonio National Park. Dit park behoort tot het kleinste natuurreservaat van Costa Rica. In het tropisch regenwoud vind je er verschillende stranden en dieren.

Costa Rica, Manuel Antonio, luiaard

Luiaarden in het Manuel Antonio National Park

Vroeg in de ochtend liepen we in een groepje samen met een gids door het park. Vleermuizen, drie soorten apen, (giftige) krabben, luiaards, sprinkhanen, leguanen, wasbeertjes, agouti’s en een slang werden van het lijstje afgestreept. Normaliter luidt het gezegde “brutale apen”, maar hier werden ze vergezeld met “brutale wasberen”. Als het hen even lukten pakten ze zo spullen uit je tas en gingen ze ermee vandoor. Een luiaard doet trouwens zijn naam eer aan: het slaapt 18 uur op een dag en hun tempo is heel erg traag. Je kunt dus op je gemak je fotocamera erbij pakken om het moment vast te leggen. Het Manuel Antonio National Park leent zich er ook voor om te wandelen naar de mooie uitzichtpunten en om daarna bij te komen op een van de stranden.

De natuur van het Manuel Antonio National Park

Santa Elena / Monteverde

Met het openbaar vervoer naar Monteverde is best een dagvullend programma. Vanuit Manuel Antonio moet je eerst naar Quepos, vanuit daar de bus naar Puntarenas en dan nog de bus naar Monteverde. Een reis van 8 uur, 130 kilometer en dat voor €5,60. Het laatste stuk van de reis is vooral klimmen om de steile berg op te komen, maar dit gaf wel mooi uitzichten. Eenmaal uit de bus, zag ik gelijk een koffietentje. Mijn favoriete plekje: Choco Café. Koffie met een van de lekkere taarten, mij hoorde je niet klagen. Monteverde is maar een klein dorp waar weinig te doen is. Het dorp staat vooral bekend om het Cloud forest, ziplinen en Frog Pond.

Cloud Forest

Een leuk weetje is dat Monteverde in het Spaans ‘groene berg’ betekent. Op zo’n 1400 meter hoogte ligt het regen-, nevelwoud met een enorme diversiteit aan planten en bomen. Een groene oase waar je in stapt en tevens een oase van rust. Het horen van de vogels en de wind, zorgt voor een geniet moment. Vlakbij het Cloud Forest is een kolibrietuin. Eenmaal een stap in deze tuin en de kolibries vliegen je om de oren. Het suikerwater, dat op het terras is opgehangen, zorgt ervoor dat de kolibries hier massaal op af komen. Om bij dit park te komen is het wel fijn om een taxi te pakken. De terugweg heb ik gelopen en was een goed uur wandelen. De ijskoffie bij Choco Café was hierdoor zekerverdiend!

Costa Rica, Cloud Forest, kolibrie

Een kolibrie in Cloud Forest, Costa Rica

Ziplinen

Ziplinen is iets dat je volop kunt doen in deze omgeving. Verschillende organisaties bieden hier een tour voor aan. Mijn zipline avontuur vond plaats bij 100% aventura. Je werd opgehaald en weer afgezet bij je verblijf, ideaal. Ondanks dat het ziplinen best wat kost, vond ik het zeker de moeite waard. Als je aankomt bij de plek des adrenaline, word je in een tuigje gehesen en voorzien van een helm en handschoenen. Hierna volgt er een uitleg over het ziplinen: benen intrekken, remmen, met je duim en wijsvinger een rondje maken rondom de kabel achter je. Dit laatste zorgt ervoor dat je geen rondjes zou gaan draaien tijdens het ziplinen. Na zittend ziplinen, over bruggen lopen, abseilen en als superwoman (liggend) ziplinen was het tijd voor de Tarzan swing. De Tarzan swing of ook wel de 45 meter vrije val. Wat een adrenaline kick!

Frog Pond

In Monteverde is er ook het Frog Pond. Een verblijf waar je zo’n 25 verschillende kikkers kunt spotten. Ze zeggen dat kikkers in het donker actiever zijn en in de avond kun je hier ook terecht. Samen met een van de medewerkers loop je rond en krijg je allerlei weetjes over kikkers te horen. Zo eten grote kikkers de kleine kikkers op, sommige vrouwtjes kikkers zijn groter dan de mannetjes en kunnen deze ook opeten, een kikker die wel 3/4 meter ver kan springen en met die kikkers worden er in Amerika wedstrijden gehouden.

Costa Rica, Frog Pond, groene kikker

Kikkers spotten bij de Frog Pond

La Fortuna

Om vanuit Monteverde naar La Fortuna te gaan is het gemakkelijker om met een taxi en boot te gaan. Met de lokale bus doe je er twee keer zo lang over, gezien je dan om Laguna Arenal moet rijden. Eenmaal aan de andere kant van het water stond er een busje te wachten die je bij je verblijf afzet.
La Fortuna is een leuk stadje met veel restaurantjes en winkeltjes en is daarmee drukker.

La Catarata de La Fortuna

La Catarata de La Fortuna of ook wel de waterval genoemd. Een waterval van maar liefst 70 meter hoogte. Vanaf de ingang staan er 500 traptreden op je te wachten om er te komen. Naar beneden is een eitje, maar weer terug naar boven is een goede workout. Het water zorgt voor een heerlijke verkoeling.

Costa Rica, Le Catarata de La Fortuna

De waterval La Catarata de La Fortuna, Costa Rica

Hotsprings

Door de vulkaan Arenal zijn er een hoop natuurlijke hot springs hier in de omgeving. Het water heeft een heerlijke warme temperatuur en je zit midden in de natuur. Hierdoor is het zelfs met wat regen prima uit te houden. Veel hotelketens bieden tegen een flinke prijs toegang tot hun privé hotsprings.
Echter kun je ook naar de gratis hotsprings. Tip: hiervoor zijn waterschoenen wel handig! Ik miste ze terwijl ik moeizaam over de stenen liep.

Mistico

Mistico staat bekend om de vele hangbruggen in de jungle. Vroeg in de ochtend stond ik al bij de ingang van het park. Al vrij snel zag ik een toekan, eentje die ik nog niet had gespot tijdens mijn reis.
Mistico is een goed onderhouden park, rijk aan natuur en dieren. In een twee uur durende hike loop je over 22 bruggen, waarvan 6 hangbruggen. Je moet hierbij geen hoogtevrees hebben en een beetje kunnen wankelen. Als je namelijk over de hangbruggen loopt, lijkt het net alsof je te diep in het glaasje hebt gekeken. Je wankelt behoorlijk en slingert over de brug naar de overkant. Vanaf de bruggen heb je een prachtig uitzicht!

Costa Rica, La Fortuna, Mistico

Wankelbrug van Mistico, Costa Rica

Puerto Viejo

Vanuit La Fortuna naar Puerto Viejo reizen was een ambitieus plan. Dit zou een busreis van 9 uur zijn. Ik koos ervoor om een tussenstop te maken in San Jose. Vanuit San Jose is het namelijk nog 4 uur met de bus naar Puerto Viejo. Puerto Viejo is een gezellig dorpje dat aan de kust ligt. Heerlijk vertoeven! Deze plek leent zich er ideaal voor om een fiets te huren en langs alle stranden te fietsen. Manzanillo was de eindbestemming van de fietstocht. Heen en terug heb je dan zo’n 25 kilometer gefietst. Onderweg ben ik gestopt bij verschillende strandjes: playa Cocles, playa Chiquita, playa Punta Uva en playa Manzanillo. Het ene strand is mooier dan het andere strand en een verfrissende duik is onderweg ook zeer welkom.

Vanuit Puerto Viejo kun je ervoor kiezen om naar een national park te gaan, ik heb dit niet gedaan gezien ik er al een aantal had bezocht en even relaxen aan het strand was ook fijn. In Puerto Viejo zitten meerdere leuke tentjes, maar Hot Rocks is tof! Er komen hier ook een hoop locals op af en er wordt naar mate de avond vordert gedanst.

Costa Rica, Puerto Viejo, fietsen

Fietsen langs de stranden bij Puerto Viejo, Costa Rica

Oversteek naar Panama

Zoals ik al zei combineerde ik Costa Rica met Panama. Vanuit Puerto Viejo kun je gemakkelijk de oversteek naar Panama maken. In het dorp zijn verschillende tentjes waarbij je deze oversteek kunt boeken. Je wordt dan met een busje afgezet bij de grensovergang. Zodra je een stempel hebt in je paspoort kun je de grens overlopen. Daarna wordt je weer met een ander busje bij de haven ‘Almirante’ afgezet. Vervolgens stap je in een bootje en wordt je naar Isla Colón, één van de eilanden van Bocas del Toro, gebracht.

Bestemmingen

  1. Home
  2. blog
  3. costa rica een andere wereld
Weflycheap logo

Mis nooit meer een topdeal!

Door je in te schrijven bevestig je dat je de nieuwsbrief van weflycheap wil ontvangen in je inbox en ga je akkoord met de voorwaarden.