Cinque Terre

Cinque Terre

Vijf kleine stadjes met gekleurde huisjes, gebouwd tegen een berg op, verbonden met een wandelpad die tussen de druivengaarden door slingert, dat is Cinque Terre. Een must-see als je van schattige, gezellige stadjes houdt.

Cinque Terre ligt in de Italiaanse provincie Ligurie, langs de Bloemenriviera. Het bestaat uit vijf stadjes, die niet bereikbaar zijn met de auto. Je kan alleen bij de vijf plaatsjes komen met de boot, de trein of gewoon met de benenwagen. Vier van de vijf stadjes beschikken over een heel schattige haventje, waar je ook gewoon kan zwemmen. Het middelste stadje heeft geen haven, want die is te hoog tegen een berg opgebouwd.

Per tutti

Cinque Terre heeft eigenlijk voor ieder wat wils. Voor de culinaire liefhebbers zijn er tal van restaurantjes die veel Italiaanse specialiteiten op het menu hebben staan, maar ook aan de minder culinaire reizigers is gedacht, kebabzaakjes kennen ze daar namelijk ook. En als je toch van iets typisch Italiaans houdt, maar toch een beetje op safe wil spelen, is een pizza Margarita ook overal binnen handbereik.

Aan souvenirs en ansichtkaarten ook geen gebrek. Op iedere hoek van de straat zitten allerlei leuke kleine winkeltjes. Standaard winkeltjes met magneetjes en shirtjes, maar ook souvenirshops met handgeschilderd servies, vazen en andere prullaria voor in huis, in de typische stijl die je daar overal tegenkomt. Wil je liever iets wat heel weinig ruimte inneemt, maar wel echt van daar is, dan kan je ook langs verschillende straatartiesten die de prachtigste kunstwerken maken op kleine stukjes doek. Ook zijn er veel straatverkopers met allerlei leuke artikeltjes, bijvoorbeeld mega grote hammamdoeken. Lekker licht voor in je koffer, snel droog en geschikt voor meerdere doeleinden.

Wil je nou wat mee avontuur, dan kan je wandelen van dorpje naar dorpje. Via de wandeltocht ga je langs de berg omhoog en kom je langs de prachtigste doorkijkjes. Je loopt tussen de druivengaarden en watervalletjes, over kleine smalle wandelpaadjes. Elkaar passeren is daardoor niet altijd even makkelijk. Op de berg kom je de leukste dingen tegen, van een kattenhotel, tot een oude Italiaan die de allerlekkerste versgeperste sinaasappelsap staat te persen. En was dat nog niet genoeg, dan duik je zo vanaf de hoge rotsen de zee in of je huurt een kajak en gaat lekker de zee op.

Ter zee

Wat ik iedereen aan zou raden is minstens van een stadje naar een ander stadje per boot. Vanaf de zee kan je prachtig kijken naar de stadjes waar je langs komt. Alle bootjes die langs de kust liggen, geven je dat echte vakantiegevoel! Ook heb je zo een aangezicht die je eigenlijk vanaf geen andere plek hebt. De boot is prima te betalen, en dat maakt het natuurlijk extra leuk!

Aanraders

Mocht je na dit stukje plannen hebben om richting Ligurie te gaan of had je die plannen al, dan is dit een kleine samenvatting van de beste aanraders:

  • De wandeltocht van Monterosso naar Vernazza, met een tussenstopje voor sinaasappelsap;
  • Kajakken langs de kust van Cinque Terre, en dan vooral vanaf Manarola, want dat is de enige plek vanaf waar je alle stadjes kan zien;
  • Met de boot naar een van de stadjes toe.

Ps. Een dagje strand zou ik je hier niet aanraden, het is echt hutjemutje op elkaar!

Buon viaggio!

cinque-terre- cinque-terre- cinque-terre- cinque-terre-

Mis nooit meer een topdeal!