Header afbeelding

Chalkidiki

Heerlijk ontspannen

Dit jaar mochten we maar liefst 2 Griekse eilanden van onze bucketlist afvinken. Het moge dan ook inmiddels duidelijk zijn dat Griekenland topfavoriet is binnen de categorie vakantiebestemmingen binnen Europa. In mei gingen we naar Chalkidiki en in september naar Lefkas, voor Nederlandsers nog redelijk onbekende bestemmingen. Ik zal je eerst laten kennismaken met het niet zo toeristische Chalkidiki. 

Waarom Griekenland?

De Griekse eilanden staan bekend om de fijne stranden met de azuurblauwe zee en de pittoreske dorpjes om doorheen te dwalen. Photoshop is hier niet nodig om jaloersmakende foto’s te maken. Daarnaast is de bevolking bijzonder gastvrij en voor de innerlijke mens wordt goed gezorgd tijdens een bezoekje aan een taverne. Met een beetje geluk krijg je zelfs het toetje cadeau. Soms hoor ik mensen zeggen: Leuk, Griekenland, maar ik vind het eten niet zo lekker. Zorg ervoor dat je af en toe TripAdvisor raadpleegt en ik weet zeker dat je positief verrast zult worden. Samen enkele gerechtjes bestellen is nog gezellig ook en hey, voor een goede Griekse salade ben ik altijd te porren.

Strand Chalkidiki
Strand Chalkidiki

Chalkidiki… zelfs de naam is mooi… en voor sommigen wat ingewikkeld ;-). 

Chalkidiki is typisch zo’n eiland om al dat moois wat ik zojuist benoemde te combineren met heerlijk tot rust komen. Vooral in het voor- en naseizoen, want de Grieken zelf hebben dit pareltje wel al ontdekt en komen hier graag de zomer vieren. Voor mij heeft het voorseizoen overigens de absolute voorkeur. Het is al heerlijk warm overdag, de stranden niet te vol en alle bomen en bloemen op het eiland staan dan zo mooi in bloei. 

Luieren en...

Onze accommodatie net buiten Paliouri leende zich uitstekend voor lekker luieren met een fijn zwembad voor de deur en een drankje in de hand, maar met onze nieuwsgierigheid ontkomen we er niet aan om ook de auto in te stappen en tripjes te maken. Waar je ook heen gaat, de rust onderweg is heerlijk en overal staan olijfbomen & gele bloemen. In de ochtend wat moois bekijken en tussendoor steeds stoppen bij een uitzichtpunt... in de middag, na de lunch, richting een prachtig rustig strand of juist eentje met een gezellige strandtent. Klinkt als de perfecte combinatie, toch? Tip: Ben je met het vliegtuig huur dan voordelig een auto.

 In de buurt, op het uiterste puntje van het eiland, staat het leuke kerkje St. Nicholas Church. Leuke stop om wat foto’s te maken, helaas is de oude vissershaven verder wel aardig uitgestorven. Je hebt dit dus snel gezien, maar de app maps.me biedt uitkomst. We vonden heuvelopwaarts een wandelroute die zeker de moeite waard bleek te zijn. Kliffen zijn op sommige plekken behoorlijk hoog wat een mooi uitzicht geeft over zee. Liever slenteren? Kies dan voor een wandeling over de boulevard in Pefkochori. Tussendoor even op een bankje zitten en je verwonderen over al dat blauw van de zee en de lucht. De gezellige bedrijvigheid met kleine vissersbootjes maken het plaatje compleet.

Onze favoriet was het karakteristieke dorpje Afytos, naast de mooie ligging lekker levendig en dé plek om op een terrasje neer te strijken met een goede koffie of een koud biertje. Kies een plekje uit rondom het kerkje en met een beetje geluk is er net een bruiloft aan de gang. Voor het avondeten maakten we overigens wel een andere keuze, ik miste hier de traditionele Griekse tavernes die echt het verschil maken. In de wat meer toeristische delen zijn die plekjes wat schaarser. 

Blokje om op Chalkidiki

De vorm van Chalkidiki is wat bijzonder, eigenlijk zijn het drie vingers, oftewel 3 landtongen. Wij verbleven op de onderste landtong, Kassandra, maar ook de middelste, Sithonia, is zeer de moeite waard. Het is een aardig stukje rijden, dus maak er een dagtripje van om ook wat meer te kunnen bezoeken. Zodra je Sithonia op rijdt merk je dat het landschap wat verandert. Je kijkt verder weg over glooiende heuvels, soms voelt het wat Toscaans aan. Neo Marmaras is een levendig havenstadje en een prima eerste stop op Sithonia om wat rond te lopen en een lunchplekje te zoeken. Overal leuke restaurants, zowel in het stadje als net daarbuiten met uitzicht over zee. In de buurt ligt het authentieke bergdorpje Panthenona. Even klimmen met de auto en wat een mooie route krijg je erbij cadeau! Hier vind je de traditionele huizen tegen de bergwand dus maak zeker een kleine wandeling en plof erna neer bij de gezellige tavernes with a view om volop van het echte Griekse leven te genieten. Ja, je begrijpt het goed, je eet en drinkt wat af tijdens een vakantie Griekenland en daar valt niets aan te doen.

Chalkidki zee

De mooiste stranden van Chalkidiki liggen ook op dit middelste schiereiland, dus erna is het tijd voor de stranden van Vourvourou voor een heerlijke namiddag. Wij zijn van strandje naar strandje gereden om de boel te verkennen en een wandeling te maken tussen de rotsen. Uiteindelijk vonden we een geschikt plekje om uit te rusten, voordat we aan de terugweg begonnen. 

Foutje bedankt

We hadden een dag uitgetrokken om naar Sani te gaan, want ik had ergens gelezen dat dit het mooiste stukje Chalkidiki is. Ik had dit echter niet goed genoeg doorgelezen, dit bleek al snel toen we op plaats van bestemming waren. Oké, hou je van resorts? Dan is het een must do. Wij wilden hier eigenlijk zo snel mogelijk weer weg, omdat het echte Griekse leven zoals hierboven beschreven nergens te bekennen was. Alleen maar toeristen, grote ongezellige restaurants, nieuwbouw… kortom, niet ons ding. Snel weer de auto in en een ander dorpje of fijn strand uitkiezen.

Graag sluit ik mijn blog af met een knaller. Beloof me om tijdens je vakantie naar Chalkidiki het restaurant Massalia in Nea Fokea te bezoeken. De eigenaar is fantastisch en het eten net zo! Maak gelijk even een rondje door het dorp nu je er toch bent. Niks toeristisch aan en dat is nu juist de charme ervan. Of loop langs de prachtige kust vanuit de haven. Denk even aan me als je daar zit te genieten 😉.

Chalkidiki... ga dat maar eens uitproberen. Perfect voor een weekje er tussenuit. 

Bestemmingen

  1. Home
  2. blog
  3. chalkidiki
Weflycheap logo

Mis nooit meer een topdeal!

Door je in te schrijven bevestig je dat je de nieuwsbrief van weflycheap wil ontvangen in je inbox en ga je akkoord met de voorwaarden.