Header afbeelding

Bondi to Coogee walk

Wandelroute langs de stranden van Sydney

Bondi Beach in Sydney is misschien wel een van de bekendste stranden ter wereld, in mijn ogen hartstikke terecht! Wit zand, blauw water, een goede vibe, leuke winkeltjes: alles is er. Maar er zijn nog veel meer mooie, en minder toeristische, stranden te vinden dicht bij Bondi. Als je deze graag wilt verkennen is de ‘Bondi to Coogee walk’ een goede optie. Je loopt langs de kust langs verschillende stranden en baaien van Sydney.

Beste reistijd Sydney

Je kunt deze wandeling het hele jaar doen, maar ik zou je aanraden te gaan in de winter of lente, in Australië tussen juni en november. Dit heeft meerdere redenen: Om te beginnen is het in de zomer heel erg warm en bovendien schijnt de Australische zon een stuk feller dan we in Nederland gewend zijn, niet de meest ideale omstandigheden voor een wandeling… Daarbij is de winter niet zoals we die hier kennen: het is regelmatig rond de twintig graden met een zonnetje. Ook is deze trekpleister in het hoogseizoen, de Australische zomer, erg druk en heb je weinig kans om op je gemakje te lopen, alles te bekijken en mooie foto’s te maken zonder andere mensen erop.

Bovendien trekken er walvissen langs de Australische kust in de winter, dus met een beetje geluk zie je die onderweg uit het helderblauwe water springen!

Route Bondi to Coogee walk

De meeste mensen lopen van Bondi naar Coogee, maar de andere kant op kan ook. Ik heb beide routes geprobeerd en eerlijk gezegd vond ik de ‘omgekeerde’ route, van Coogee naar Bondi, leuker. Op die manier zie je Bondi Beach steeds dichterbij komen, je kunt het namelijk in de verte al zien liggen. In Bondi zijn meer eettentjes te vinden, dus daar kun je op baseren of je daar wilt beginnen of eindigen. Ook is het eerste stuk vanaf Coogee gezien (het laatste als je begin in Bondi) het zwaarste door de grote hoeveelheid trappen en hellingen. Ik vond het fijn om hiermee te beginnen en dit meteen achter de rug te hebben, maar je kunt hier natuurlijk ook mee eindigen.

Moeilijkheidsgraad Bondi to Coogee walk

De tocht is relatief makkelijk: overal is een goed pad te vinden, maar er zijn ook stukjes waar je over de rotsen of het strand kunt lopen. Wel zijn er veel trappen, dus voor mensen die niet goed te been zijn of wandelwagens bij hebben is deze walk niet zo geschikt.

De hele route is zo’n zes kilometer lang, waar de meeste mensen zo’n twee en een half tot drie uur over doen. Dit is natuurlijk ook een beetje afhankelijk van hoe snel je loopt en hoe vaak je stopt om foto’s te maken en van het prachtige uitzicht te genieten! Vind je drie uur een beetje te lang, dan is de Bondi to Bronte walk ook een aanrader. Deze is twee en een halve kilometer en duurt tussen één en anderhalf uur. Een ander stuk van de route is natuurlijk ook mogelijk. Later zal ik alle stukken beschrijven, dus kun je zelf een selectie maken!

Op veel plekken zijn waterfonteintjes en wc’s. De drukste tijd op de route is tussen 13:00 en 14:00 in de middag, dus wil je de drukte vermijden (vooral in de zomer!) is hiervoor of -na gaan een goed idee. Een extra voordeel daarvan is dat je de zonsondergang of -opgang kunt zien en je niet tijdens het warmste deel van de dag loopt.

Hoe kom je bij Bondi Beach Sydney?

In Sydney is het vrij makkelijk om met het openbaar vervoer overal te komen, je moet alleen even door krijgen hoe het werkt. Om met het openbaar vervoer te reizen in Sydney heb je een Opal Card nodig, deze kun je bij bijna alle toeristenwinkeltjes, supermarkten en Newsagents kopen en je kunt ze ook online bestellen. Bij de Opal Card hoort een gratis app: Opal Travel. Hiermee kun je zien hoeveel tegoed er nog op je kaart staat, dit opwaarderen en ook routes plannen. Zo wordt het heel makkelijk! Wel even opletten dat je aan de goede kant van de weg staat natuurlijk, wat nog best een beetje tricky kan zijn in het begin aangezien er in Australië links gereden wordt.

Vanaf het centrum naar Bondi Beach komen en terug is heel makkelijk: er gaat een bus direct van Circular Quay naar Bondi Beach en weer terug. Het nummer van deze bus is gemakkelijk te onthouden: 333. Hij komt over het algemeen elke vijf tot tien minuten langs, dus je hoeft nooit lang te wachten! Wel is deze bus vaak erg druk, vooral als het lekker weer is. Het beste is dus om naar een van de eerste haltes van de bus te lopen op Noord Bondi zodat je zeker weet dat je in de bus past en een zitplekje hebt.

Wil je graag beginnen in Coogee kun je de 373 of 374 pakken vanaf Circular Quay. Deze komt ongeveer elke tien minuten. Qua afstand maakt het niet uit waar je eerste heen gaat: met alle drie de bussen sta je binnen drie kwartier op het strand.

De verschillende stranden Bondi to Coogee walk

Waarschijnlijk tolt je hoofd nu van al die namen en opties en stranden waar je heen kunt. Daarom heb ik ze even op een rijtje gezet met want handige informatie over wat er te zien is en hoe je de route kunt volgen. Dit spreekt gelukkig meestal ook voor zichzelf; er staan bordjes en je kunt vaak ook andere mensen achterna lopen

1. Bondi Beach

Dit is natuurlijk het bekendste strand van allemaal. Maar behalve het mooie strand is hier nog veel meer te vinden: heerlijk eten in de restaurantjes en als je budget iets lager is zit de supermarkt ‘Woolsworths’ op een paar minuten. Een paar van mijn favorieten zijn Bonditony’s Burgerjoint waar ze heerlijke burgers hebben (ook vega!) en Messina, het beste ijs dat ik ooit op heb. Ook is Bondi heel populair om te surfen. Ik heb een surfles genomen bij Let’s Go Surfing en dat beviel me heel goed! Tot slot heb je nog de Icebergs Pool, een van de zee zwembaden langs de route. Dit is een openluchtzwembad waar het zeewater door de golven in slaat. Een super fotogeniek zwembad is het, er zijn dan ook constant mensen foto’s aan het maken. Het kost voor volwassenen $8,- en voor kinderen $5,50 om er te zwemmen, wat omgerekend zo’n €5,- en €3,40. Niet heel duur dus, maar het zwembad op Bronte is bijvoorbeeld gratis. Maar daar komen we zo! Ook kun je bij Icebergs eten, maar dit is vrij prijzig. Dicht bij het zwembad zitten ook openbare wc’s. Vanaf Icebergs kun je langs de kust naar Tamarama lopen.

Bondi Beach Sydney Australië
Bondi Beach Sydney Australië

2. Tamarama Beach

Je kunt ervoor kiezen om over het strand te lopen hier, of om zand in je schoenen te vermijden en over het verharde pad te gaan. Tamarama is een mooi en klein strandje waar vaak mensen aan het surfen zijn. In oktober en november vindt er op Tamarama ‘Sculpture by the sea’ plaats: een gratis sculpturenfestival op het strand. Dan is het tijd om verder te gaan richting Bronte! Het stuk tussen Tamarama en bronte is het makkelijkste stuk van de wandeling, dus dat moet goed komen!

3. Bronte Beach

Als je zin hebt om pauze te houden op Bronte zitten er op Bronte Road veel leuke cafe’s om iets te drinken of te eten te halen. Net achter het strand ligt Bronte Park, met veel picknicktafels en barbecues die je gratis mag gebruiken. Er zijn ook openbare wc’s aanwezig. Ook Bronte heeft zijn eigen beach pool, waar ik het al eerder over had. Ze heten de Bronte Baths en deze zijn ook nog eens gratis! Dit is een goede optie om met kinderen te zwemmen omdat het een echt zwembad is waar zeewater in stroomt en niet, zoals een aantal andere zwembaden langs de route, gewoon een poeltje tussen de rotsen. Hierdoor zijn de Bronte Baths een stuk minder gevaarlijk en schoner! Achter dit zwembad ligt een pad, maar deze moet je niet nemen om verder te gaan richting Clovelly. In plaats daarvan neem je de trap richting de parkeerplaats omhoog. Vanaf de rotsen boven Bronte heb je prachtig uitzicht over de oceaan en de omliggende stranden. Als je verder richting Clovelly loopt kom je langs een begraafplaats: de Waverley Cemetery. Er wordt gezegd dat dit een van de mooiste begraafplaatsen ter wereld is en daar kan ik me wel in vinden! Ook staat ‘ie op het New South Wales herritage register. Als je deze gepasseerd bent ben je bijna bij Clovelly.

Bronte Beach Sydney Australië
Bronte Beach Sydney Australië

4. Clovelly Beach

Je kunt op Clovelly kiezen om over het strand te lopen, of eromheen. Aangekomen op Clovelly begint het moeilijkste stuk van de wandeling met veel trappen en stijle hellingen, maar ik vind dat hier ook een van de mooiste plekjes zit. Hier ligt namelijk Gordons Bay. Het is een beschermd stukje oceaan en een echt paradijsje. Er zijn heel veel mooie vissen waardoor je er goed kunt snorkelen. Er is een ‘underwater nature trail’: een 500 meter lange kabel die je langs koraal, zandbanken en zeewier leidt. En daarna zijn we alweer op het eindpunt: Coogee!

Clovelly Beach Sydney Australië
Clovelly Beach Sydney Australië

5. Coogee Beach

Coogee is minder bekend dan Bondi, maar ook heel erg mooi. Achter het strand ligt het Goldstein Reserve, een park waar veel bankjes staan en ook weer barbecues die je gratis kunt gebruiken. Daarnaast heeft ook Coogee zijn eigen zee zwembad, meerdere zelfs: de Ross Jones Rock pool is een van de bekendste, maar ook de Giles Baths zijn heel erg mooi. Deze zijn alleen met jonge kinderen misschien niet zo’n heel goed idee, het is namelijk geen echt zwembad, maar een soort stukje zee omheind door rotsen. Gelukkig zijn de andere zwembaden wel heel veilig, zoals in Bronte!

Dat was het dan, de hele route van Bondi naar Coogee!

Bestemmingen

  1. Home
  2. blog
  3. bondi to coogee walk
Weflycheap logo

Mis nooit meer een topdeal!

Door je in te schrijven bevestig je dat je de nieuwsbrief van weflycheap wil ontvangen in je inbox en ga je akkoord met de voorwaarden.