De 10 must-sees van Parijs!

Tips voor een stedentrip

Een weekendje weg, wie wordt daar nou niet gelukkig van? Vanuit Nederland zijn er genoeg bestemmingen waar je makkelijk naartoe kunt reizen voor slechts een paar dagen. Eén van de steden, op slechts een uur vliegen van Amsterdam, is Parijs. De stad van de liefde, de hoofdstad van Frankrijk én een miljoenstad waar je héél veel verschillende plekken kunt bezoeken. In deze blogpost deel ik 10 plekken in Parijs die je sowieso gezien moet hebben. Zeker wanneer je voor het eerst naar de Franse hoofdstad afreist kun je dit artikel als een checklist gebruiken.

Tip: boek je hotel eenvoudig en voordelig  hier!

De Eiffeltoren

Natuurlijk is het voor de hand liggend, maar een weekendje Parijs is gewoon niet compleet zonder een bezoek aan de Eiffeltoren. Dit gigantische metalen bouwwerk is hét symbool van Parijs en voor velen ook het symbool van Frankrijk. Ze werd gebouwd voor de wereldtentoonstelling van 1889 en werd zo populair dat ze bleef staan. Inmiddels is de Eiffeltoren de meest bezochte, betaalde, attractie ter wereld. Uiteraard kun je ook van haar schoonheid genieten als je met beide voetjes op de grond blijft staan. Het beste uitzicht op de Eiffeltoren heb je vanaf Trocadéro of Champs de Mars, waar je zomers lekker kunt picknicken.
Mocht je ‘toevallig’ in de stad zijn op 14 juli, dan moet je zeker naar Champ de Mars voor het vuurwerk. Elk jaar spendeert de gemeente van Parijs duizenden euro’s aan vuurwerk op de Eiffeltoren. En dan heb ik het niet over een paar vuurpijlen, maar een half uur durende show met muziek en de ‘iron lady’ als ster van de avond.

Boek je tickets voor de Eiffeltoren  hier!

parijs eiffeltoren

Sacre Coeur

Dit gigantische, gotische, bouwwerk bevindt zich bovenop de ‘berg’ in Parijs, Montmartre. De basiliek werd gebouwd in 1887 als herdenking aan de slachtoffers van de Frans-Duitse oorlog. Inmiddels is de Sacre Coeur een echte toeristentrekpleister. Niet alleen vanwege het indrukwekkende gebouw zelf, maar ook vanwege het uitzicht over de stad. Vanaf de trappen voor de basiliek heb je zicht op de miljoenenstad en een groot deel van de bekende monumenten. Alleen de Eiffeltoren kun je niet zien, omdat er een aantal bomen voor staan. Je kunt er voor kiezen het gebouw van binnen te bekijken, een kerkdienst bij te wonen of het dak op te gaan. Weinig mensen lijken dit nog te weten, maar voor slechts €6 kun je honderden traptreden beklimmen met als beloning een prachtig uitzicht over de stad. Bovendien is het niet zo druk als wanneer je bovenop de Eiffeltoren staat. Als je toch bij de basiliek bent, raad ik je zeker aan om nog even de wijk Montmartre in te lopen. Schattige smalle straatjes, leuke huisjes en sfeervolle restaurantjes. Pas wel op voor de tourist traps!

sacre coeur parijs

Notre Dame

Deze kathedraal werd op 15 april 2019 wereldnieuws nadat ze in de brand vloog. De gehele wereldpers reisde af naar de stad om live verslag te doen van de grote ramp, waarbij gelukkig geen gewonden vielen. Sindsdien is ze volledig afgesloten en tot op de dag vandaag is haar toekomst onzeker. De president streeft naar een wederopbouw met als einddatum de Olympische Spelen van 2024. Experts twijfelen erover of ze überhaupt kan blijven staan. Voor nu zijn de iconische torens nog zichtbaar en kun je vanaf een afstandje nog kijken naar de oudste kathedraal van Parijs. Mochten de deuren van de kathedraal ooit weer open gaan, raad ik je zeker aan om de torens te beklimmen. Persoonlijk denk ik dat je vanaf de kathedraal het beste uitzicht hebt over de stad en ik hoop ooit weer de kans te krijgen de trappen te betreden.
Tot die tijd kun je van een afstand genieten van dit imposante gebouw wat vanaf buiten niet eens zo heel erg beschadigd lijkt. Helaas is het tegendeel waar.

Louvre

Heel lang geleden woonde de koninklijke familie van Frankrijk midden in de stad, in een gigantisch Paleis; het Louvre. Na de Franse revolutie stond het paleis er nog steeds en werd besloten de uitgebreide kunstcollectie van de Franse royals (die allemaal vermoord zijn tijdens de revolutie) tentoon te stellen in het Paleis. Inmiddels is het Louvre één van de drie grootste musea ter wereld en heeft ze een permanente collectie van 30.000 kunststukken. Het meest bekende schilderij dat hier ‘woont’ is toch wel de Mona Lisa. Even groot als een Ipad XL, maar toch wereld beroemd.

Boek je tickets voor het Louvre  hier!

Jardin de Luxembourg

Gelegen in de wijk Saint-Germain de Prés vind je het beroemde park Jardin de Luxembourg. Middenin het park vind je een grote vijver, waar je (vooral zomers) veel model zeilbootjes ziet varen. Rond de vijver zitten vaak tientallen mensen (toeristen én lokals) op de iconische groene metalen stoeltjes. Hoewel ze er niet heel comfortabel uitzien (ze zijn wel héél mooi) zitten ze verbazingwekkend lekker. Er stiekem eentje mee naar huis nemen zou ik dan weer net niet doen, want ze zijn behoorlijk zwaar.

Palais Royal

In vergelijking met het gigantische Louvre, is het naastgelegen Palais Royal slechts een fietsenschuurtje. Echter is het een prachtig gebouw, met een fantastische tuin. De tuin is gelegen binnen de muren van het paleis en is een plek waarvan je moet weten dat hij bestaat. Wanneer je je niet bewust bent van de prachtige binnentuin, is de kans groot dat je er zo voorbij loopt op je route naar het Louvre. Toch kan ik je aanraden om even een kijkje te nemen in de paleis tuin. Het park is prachtig aangelegd en zeker in de zomer kun je hier prima zitten met je zelf meegebrachte lunch. Ook de fotograven en Instagrammers kunnen zich hier uitleven. In het park vind je namelijk de colonnes de Buren, een modern kunstwerk bestaande uit gestreepte pilaren. Bijzonder om te zien en vooral een perfecte plek om foto’s te maken. Het is dan ook een populaire plek onder influencers, mode bloggers en pasgetrouwde stellen die hier hun huwelijks foto’s laten maken.

palais royal parijs

Arc de Triomphe

Napoleon Bonaparte droomde ervan zijn oorlogsoverwinningen te vieren door met zijn leger door een straat met ere bogen te marcheren. Hij maakte het plan voor een 50 meter hoge arc. Echter duurde de bouw iets langer dan gepland (30 jaar) en heeft Napoleon nooit onder de boog door kunnen lopen. Na de Eerste Wereldoorlog werd een onbekende soldaat begraven onder de boog. Sindsdien is de Arc de Triomphe een monument voor slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. Op het graf van de soldaat brand een eeuwige vlam. Tegenwoordig kun je de Arc de Triomphe beklimmen en heb je goed uitzicht op Avenue des Champs-Élysées. Een kaartje om naar boven te gaan kost €13, maar jongeren onder de 26 jaar, afkomstig uit een land uit de Europese Unie, mogen gratis naar binnen. Dit geldt niet alleen voor dit monument, maar bijna alle monumenten en musea in Frankrijk zijn gratis te betreden voor deze groep. Dit maakt een weekendje Parijs een stuk goedkoper en biedt de mogelijkheid om heel wat cultuur te snuiven.

Boek je tickets voor de Arc de Triomphe zonder wachtrij  hier!

Place des Voges

In het hartje van de Marais vind je Place des Voges, een parkje dat door veel locals als één van de mooiste parken in de stad bestempelt wordt. Wat het park zo bijzonder maakt, is dat het omringt wordt door 39 identieke huizen uit de renaissance. Prachtige villa’s die bewoond worden door de rijke Parijzenaren, aangezien een ‘huisje’ aan het park gemiddeld €16 miljoen kost. Eén van de vroegere bewoners van zo’n heerlijk stulpje is de bekende Franse schrijver Victor Hugo. Je weet wel; die van Les Miserables en de klokkenluider van Notre Dame.
De omliggende wijk, de Marais, is ook absoluut een bezoekje waard. De wijk was lange tijd de woonplek voor de Joodse gemeenschap in de stad en daarom kun je hier terecht voor de lekkerste falafel. Helaas nemen de geldschieters de wijk steeds meer over en wordt 90% van de woningen verhuurd als Airbnb. Lokale ondernemers krijgen het steeds moeilijker met de stijgende huurprijzen, dus de kans is groot dat de wijk langzaam haar charme verliest. Wat dat betreft zou ik snel een bezoekje brengen aan de Marais, want er zijn nog redelijk wat boetiekjes met items behoorlijk uniek zijn.

Sainte Chapelle

Deze beroemde kapel bevindt zich midden in Parijs. Letterlijk midden in de stad, want ze staat in het 1e (Parijs telt twintig arrondissementen die als een slakkenhuis zijn opgebouwd, met in het midden het 1e). Sainte Chapelle staat bekend om haar indrukwekkende glas in lood ramen. Ze werd gebouwd in 1243 met als doel een ‘thuis’ te bieden voor een aantal religieuze relikwieën. Het merendeel van die relikwieën is later verhuisd naar de Notre Dame, maar wie weet komen ze nu na de brand weer terug.

Jardin de Tuileries

Wanneer je met je rug naar de Pyramide voor het Louvre staat, kijk je uit op een groot park: Jardin de Tuileries. Dit park heeft haar naam te danken aan het voormalige Tuilerieën paleis, dat tot 1871 in het park stond (verbonden met het Louvre). Op 23 mei van dat jaar werd het paleis in brand gestoken, waarbij alleen de muren de brand overleefden. Pas twaalf jaar later werd besloten het paleis te slopen en sinds dien heb je vanaf het Louvre uitzicht op de Tuilleries tuinen. Vanuit het park heb je vrij zicht op Place de la Concorde, de Champs-Elysees én de Arc de Triomphe. In de zomer staat er een redelijk grote kermis in het park en in de winter kun je hier terecht voor een Franse kerstmarkt.

Wist je dat ik bijna maandelijks in Parijs te vinden ben? Mocht je nou meer willen lezen over de stad of andere berichten die ik deel? Neem dan een kijkje op mijn blog (www.merellisanne.nl) of volg mij op Instagram: @merelrevet

Mis nooit meer een topdeal!