Berlijn in 48 uur

Yes, we mogen weer! Lees hier alles over welke bestemmingen weer te boeken zijn

Berlijn in 48 uur

Berlijn in 48 uur

Afgelopen januari ging ik met mijn “oudste” vriendinnetje (ál 18 jaar) een weekendje naar de hoofdstad van Duitsland. Met haar op pad gaan, staat garant voor lachen tot we er buikpijn van hebben en vele diepgaande gesprekken onder het genot van een goed glas wijn (of in het geval van Duitsland: een goed glas bier). En dat in een TOP stad als Berlijn. Oftewel, flink genieten! In deze blog geef ik jullie een overzicht van onze 48 uur in deze wereldstad.

Berlijn 2

Bezienswaardigheden van A-Z

We waren beide nog nooit in Berlijn geweest, dus in die 48 uur moesten we sowieso alle ‘main sights’ even van A tot Z bij langsgaan. Daarom stond de eerste dag in het teken van de Berlijnse muur, tot aan Checkpoint Charlie en de Brandenburger Tor. Gezien ik een natuurlijke afkeer heb van de toeristische Hop-on/Hop-off bussen (hoe makkelijk ze misschien ook zijn) en gezien ik vind dat je al wandelend veel meer ziet van de stad dan met het openbaar vervoer, besloten wij om dit allemaal te voet te doen (primá te doen). Na acht uur wandelen en heel wat indrukken verder was het dan ook hoog tijd voor een echt Duits diner: bratwurst en een Berliner Pilsner.

Berlijn 1

Pubcrawl!

Na deze eerste 12 uur in Berlijn besloten we om nog even aan het nachtleven van deze stad te proeven. En hoe kun je dit beter doen dan aan de hand van een pubcrawl? (mijn persoonlijke favoriet in een onbekende stad). Om negen uur ’s avonds verzamelden we in een klein, schattig Duits kroegje met toeristen afkomstig uit Australië tot aan Rusland: dat bood in ieder geval genoeg gespreksstof voor een hele avond! Rond half tien gingen we op weg naar de tweede kroeg. Na heel wat kroegen kwamen we uiteindelijk in een grote discotheek terecht, welke verscholen was achter een verlaten metrostation. Waar deze discotheek op het eerste gezicht één grote bouwval leek, was het vanbinnen één groot feest.

Sachsenhausen

In de 24 uur die we nog over hadden, besloten we met de trein naar het voormalig concentratiekamp Sachsenhausen te gaan. Met hevige sneeuwval waren wij die dag één van de weinige bezoekers. Met bevroren tenen en handen liepen wij door een eenzaam en verlaten kamp. Door de kou en door de verlatenheid konden we nog beter voelen hoe heftig het destijds geweest had moeten zijn. We waren er stil van! Ons gelach werd even ingeruild voor heftige gevoelens over wat er hier in de geschiedenis had afgespeeld (totdat ik uitgleed en languit in de sneeuw lag, natuurlijk). Wat een ervaring en zeker een aanrader!

Mijn eindoordeel

Als allereerste; ik vond Berlijn interessant. Nu hoor ik sommigen al lachen, want dit is zeker niet een standaard woord om een stad mee te omschrijven. Toch is het écht wel positief bedoeld. Het is gewoon het woord dat als allereerste in mij opkomt na dit vluchtige bezoekje aan de stad. Alle geschiedenis die er heerst; het komt overal terug en het maakt een intrigerende stad. Ten tweede vind ik Berlijn niet de ‘klassieke mooie stad’. Het heeft veel grauwe architectuur en een vrij rauw straatbeeld. Daar kwam, in ons geval, nog bij dat het steenkoud was met natte sneeuw. Maar tegelijkertijd is mijn eindoordeel niet negatief, omdat ik er heilig van overtuigd ben dat deze stad veel meer te bieden heeft dan dat op het eerste gezicht lijkt.

Berlijn 3

Mis nooit meer een topdeal!