Header afbeelding

Wat te doen in Berlijn?

Berlijn is een stad die een plek verdient op jouw bucketlist. De hoofdstad van Duitsland is ontzettend veelzijdig. Jaarlijks bezoeken veel toeristen de Duitse stad. De rijke geschiedenis, vele eettentjes, het bruisende uitgaansleven, de prachtige kunst, heerlijke biertjes maken de stad de perfecte bestemming voor een stedentrip. Er is zóveel te doen, dat wij de 15 leukste bezienswaardigheden in Berlijn voor je op een rijtje zetten.

1. Berliner Dom

Met stipt op nummer één in het lijstje van bezienswaardigheden in Berlijn staat de Berliner Dom. De geschiedenis van de Dom gaat helemaal terug naar het jaar 1465. De Berliner Dom groeide uit tot de grootste Protestantse kerk van Duitsland en is nog steeds één van de belangrijkste kerken in het land. De kerk kreeg het zwaar te verduren tijdens de Tweede Wereldoorlog en is erg beschadigd geraakt. Het gebouw werd pas 30 jaar (!) na de oorlog gerestaureerd. 

 

Sinds 1993 is het een bekende bezienswaardigheid geworden met één van de leukste uitzichtpunten van de stad. Het gebouw is adembenemend en heel erg fotogeniek. Alleen dat is het al waard om een kijkje te nemen. Voor €7,- kun je ook nog binnen een kijkje nemen. Naast het uitzicht die je kunt bewonderen (na het lopen van 270 treden…) is het kleine park Lustgarten niet te missen. Deze tuin werd gebouwd als paleistuin en is een ideale plek om te genieten van straatmuzikanten en uitzicht op de dom zelf. De Berliner Dom is gelegen op het Museumsinsel aan de Karl-Liebknecht-Straße.

Berliner Dom in Berlijn

2. De koffie-cultuur van Berlijn ontdekken

Love it or hate it: hipster koffiebarretjes zijn populairder dan ooit. En dat hebben de Berlijnse ondernemers goed begrepen. Niet alleen in het centrum, maar ook in de omliggende wijken ontkom je niet aan de kleine knus-ingerichte koffietentjes. De keuze is letterlijk reuze en daarom raden wij je aan om in ieder geval bij Distrikt Coffee, The Barn en Oslo Kaffebar een kopje koffie of thee te drinken. En als je dan toch bij Distrikt Coffee bent, bestel daar de buttermilk pancakes, want dit zijn de meest fluffy pancakes die je ooit in je leven gaat eten. Ze worden geserveerd met citroen-boter, poedersuiker, een bessensausje en basilicum. Dat wordt heerlijk smullen in Berlijn!

3. De Berlijnse Muur

Als je in Berlijn bent moet je natuurlijk een stuk van de Berlijnse Muur gezien hebben. Deze muur scheidde bijna 30 jaar lang Oost- en West-Duitsland en dus Berlijn van elkaar. Nu kun je op verschillende plekken nog zien waar de muur heeft gestaan; op het wegdek zijn er klinkers aangebracht op de plekken waar de muur stond. Op 9 november 1989 was de val van de muur en vanaf dat moment werd Duitsland weer herenigd tot één land. Veel bezienswaardigheden in Berlijn hebben dan ook te maken met deze muur.

 

Wil je de echte overblijfselen zien van de Berlijnse Muur dan kun je naar de East Side Gallery; hier is 1200 meter van deze muur te zien. Hij is mooi beschilderd door kunstenaars van over de hele wereld. Een ander stuk muur is te vinden aan de Bernauer Strasse, hier is hij te zien inclusief de stukken die er uit zijn geslagen tijdens de val. Dit is de Gedenkstätte Berliner Mauer. Hier kun je ook een stuk langs de muur lopen.

Berlijnse muur

4. Street art spotten

Berlijn en kunst gaan zo’n beetje samen als Amsterdam en zijn grachten. Met andere woorden: je kunt Berlijn niet verlaten zonder hier ook maar iets van meegekregen te hebben. Street-art is o-ve-ral, maar vooral de kleine steegjes aan de Rosenthaler Strasse zijn echt de moeite waard. Ga alle steegjes in en bekijk de galerijen die hierin verstopt zitten (meestal gratis!). Daarnaast kan een bezoekje aan de East-Side Gallery ook niet ontbreken. Dit is het langste, nog in-tact zijnde, deel van de Berlijnse Muur en stukken hiervan zijn door graffiti-artiesten tot ware kunstwerken omgetoverd. Zoek je liever niet zelf uit waar je moet zijn? Boek dan een street art-tour in Berlijn

5. Holocaust Monument

Berlijn heeft een ontzettend rijke geschiedenis. Als je een stedentrip naar Berlijn maakt, raden we daarom ook zeker aan om je hierin te verdiepen. Een monument dat is ontstaan vanwege de geschiedenis van Duitsland is het Holocaust monument. Het Holocaust Monument werd in 2005 geopend om de Joodse mensen die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen te herdenken. 

 

Het monument bestaat uit grote betonnen blokken en paden waar je doorheen kunt lopen. De blokken verschillen allemaal in hoogte en staan op een golvende ondergrond. In totaal bestaat het monument uit 2700 blokken, verspreid over wel 19.000 m2. Je kunt door het monument heen lopen, op zitten of zelfs in verdwalen. 

 

Het idee achter het monument is niet helemaal duidelijk. De een zegt dat het grijs van de betonnen blokken voor het as van de verbrande Joden staat en ander zegt dat je het gevoel zou moeten krijgen net zoals de Joden hadden: eindeloze gangen, smalle paadjes, geen uitweg mogelijk. Het motto van het monument is een quote van de Italiaanse schrijver Primo Levi: ‘’Het is gebeurd en daarom kan het weer gebeuren. Dat is de kern van wat wij te zeggen hebben.’’ 

 

Het monument geeft ruimte voor een ervaring. Je mag door de paden heen lopen en op je eigen manier stilstaan bij deze afschuwelijke gebeurtenis die voor altijd in Berlijn herdacht wordt. Het Holocaust monument ligt tussen de Brandenburger Tor en de Potsdamer Platz in en is gratis te bezoeken.

Holocaust Monument Berlijn

6. Sachsenhausen

Als je tijd over hebt, raden we aan om naar het voormalig concentratiekamp Sachsenhausen te gaan. Hier kun je makkelijk met de trein naar toe, want het ligt slechts 35 kilometer ten noorden van Berlijn. 

 

Het kamp opende in 1936 en diende in de eerste instantie als ‘modelkamp’ voor andere concentratiekampen. Tijdens de oorlog werd het kamp uitgebreid. Na de oorlog werd het kamp gebruikt als een Sovjet-gevangenenkamp en vervolgens als gevangenis van de Oost-Duitse regering tot 1990. Tegenwoordig is het voormalig concentratiekamp open als herdenkingsplaats en een museum, dat bezoekers herinnert aan de gruwelen van de nazi-terreur en de verschrikkelijke mensen kosten van oorlog en dictatuur. 

 

Er worden allerlei tours georganiseerd naar Sachsenhausen Memorial. Als je er graag meer over leert en liever niet zelf gaat, kun je deelnemen aan zo’n georganiseerde tour. 

7. Checkpoint Charlie

Checkpoint Charlie is de voormalige grensovergang, het was een belangrijk punt bij de overgang van Oost naar West-Duitsland. Buitenlanders werden hier uitvoerig gecontroleerd als ze de grens over wilden steken. Na de val van de muur in 1989 werd Checkpoint Charlie opgeheven als grensovergang. Het museum wordt tot op de dag van vandaag nog steeds erg druk bezocht. Het vertelt aan de hand van vele beelden en voorwerpen de geschiedenis over de vele vluchtpogingen die mensen deden om van Oost naar West-Duitsland te kunnen komen. Nu is Checkpoint Charlie het symbool voor zowel de vrijheid als de scheiding.

Checkpoint Charlie Berlijn

8. Reichstag

Het Rijksdaggebouw is de plek waar sinds 1999 het Duitse parlement zit. Naast de politieke functie is het ook een bekende bezienswaardigheid in Berlijn geworden door de bijzondere architectuur en de grote glazen koepel. Door een hevige brand in 1933 is het gebouw zwaar beschadigd geweest. Tot op de dag van vandaag is niet bekend wie de dader is. Na de Tweede Wereldoorlog hebben ze het gebouw opnieuw opgebouwd met een mooie koepel erboven op. 

 

Nu is het één van de grootste toeristische trekpleisters van Berlijn. De koepel is elke dag gratis te bezoeken. Je hebt vanuit hier en vanaf het dak van het gebouw een erg mooi uitzicht over de stad. Onderaan in de zuil kan je via het glazen plafond de vergaderzaal van de Bundestag (het parlement) in kijken. 

 

Bij de ingang van de koepel kan je een audioguide lenen in veel talen, waaronder Nederlands. Via deze audioguide krijg je veel informatie over de Reichstag te horen. Als je eenmaal boven bent in de koepel mag je hier zo lang blijven als je wilt. Het is wel slim om van te voren online te reserveren voor een bezoek aan de Reichstag, want dan kun je zo naar binnen lopen. Ter plaatse kun je ook een kaartje kopen maar dan moet je vaak wachten in de rij. Je kan ook een rondleiding boeken

 

Een aanrader is om te reserveren voor in de avond, buiten dat het dan stukken rustiger is qua aantal bezoekers is het ook erg mooi om de stad in het donker te zien met haar verlichting.

Reichstag Berlijn

9. Ontdek het nachtleven van Berlijn

Berlijn heeft een nachtleven waar je u tegen zegt. En hoe kun je dit beter ontdekken dan aan de hand van een pubcrawl? Er worden veel kroegentochten georganiseerd in de stad. Je verzamelt met een groep toeristen op een afgesproken plek en beleeft samen een geweldig nacht. Bovendien leer je mensen kennen vanuit de hele wereld: dat biedt in ieder geval genoeg gespreksstof voor een hele avond! Ben je een die-hard techno-lover? Wie weet is Berghain dan wat voor jou. De club staat bij veel mensen op de bucketlist. Houd er wel rekening mee dat je eventueel niet binnenkomt: de uitsmijters beoordelen streng of je er volgens hen thuishoort. 

10. Shop ‘till you drop! 

Dat de Berlijners er super trendy bij lopen, kan maar één ding betekenen: het is een waar winkel-walhalla. De echte die-hards kunnen zich uitleven in Alexa, Mall of Berlin en KaufHaus des Westens. Ook de Kurfürstendamm heeft voor jong en oud, budget tot high-end, wel iets te bieden. Naast de bekende ketens is het in Berlijn juist leuk om ook door het centrum van de omliggende wijken rond te lopen. Vooral in Kreuzberg, Prenzlauerberg en Neukölln vind je tientallen winkeltjes met huisgemaakte producten, vintage kleding en leuke hebbedingetjes.

11. Het KadeWe

Naast dat Berlijn rijk is aan geschiedenis kan ook de shopliefhebber zich hier goed vermaken. Zo heb je in Berlijn het warenhuis het KadeWe (Kaufhaus des Westens). Hier wijden we een speciaal punt aan, want het is één van de grootste warenhuizen van Europa. Het Kaufhaus des Westens ligt in het midden van het centrum van Berlijn en bestaat al sinds 1907.

 

Het KadeWe heeft 7 verdiepingen waarvan de 6e en 7e verdieping helemaal gewijd zijn aan eten en drinken. Hier vind je één van de grootste delicatesse afdelingen van een warenhuis ter wereld. Je kunt jezelf hier bijvoorbeeld verwennen met oesters en champagne of een keuze maken uit de meer dan 1300 soorten kazen die ze aanbieden.

 

Op de andere verdiepingen is ook genoeg te zien, zo is er keuze uit meer dan 380.000 verschillende artikelen. Het is dan ook niet zo gek als je de weg niet weet in het warenhuis. Vraag bij de ingang om een plattegrond. Mocht je niet van shoppen houden dan is het KadeWe nog steeds een plek om je ogen uit te kijken. Kom en ervaar het zelf.

12. Galeries Lafayette

Galeries Lafayette vind je ook in het centrum van Berlijn. Het warenhuis is een dependance van het hoofdfiliaal dat in Parijs ligt. Het is niet zo groot als dat filiaal, maar toch heeft het warenhuis een zeer grote collectie mode, design en cosmetica. Er worden regelmatig evenementen georganiseerd zoals modeshows, wijnproeverijen, boeklezingen, party’s en productpresentaties.

 

Net zoals in het KadeWe, hebben ze hier ook een grote delicatessen afdeling. Je vindt hier een uitgebreid assortiment macarons en andere Franse lekkernijen. Leer tijdens een kookles hoe je macarons maakt of bezoek een modeshow

Galerie Lafayette Berlijn

13. Afkoelen in warme de zomer

Mocht je je toevallig in de zomer in Berlijn bevinden, zul je al snel merken dat de temperaturen hoog op kunnen lopen. Een verfrissend biertje aan één van de vele beachbars in de stad komt dan als geroepen. Nog leuker is het om een duik te nemen in het Badeschiff: een groot zwembad dat op de Spree drijft. Daarnaast zijn er genoeg meertjes om Berlijn heen, dus als het echt niet meer uit te houden is in de binnenstad kun je daar een dagje heen vluchten.

14. Rondstruinen op vintage markten

Berlijn ademt vintage. Vintagewinkels en vlooienmarkten vind je er in overvloed. Als vintageliefhebber moet je dan ook zeker een bezoekje brengen aan het Mauerpark. Iedere zondag verzamelen vintageliefhebbers zich in het Mauerpark. De vlooienmarkt is ontzettend groot en je vindt er allerlei verschillende kramen. Kleding, LP’s, accessoires voor in huis, boeken, kunstwerken: je vindt het hier. Niks is te gek! Trek gekregen van het schatzoeken? Proef een lekkere curryworst terwijl je geniet van de straatmuzikanten. 

15. Bezoek het Berliner Philharmonie

Het Berliner Philharmoniker is een beroemd orkest in Berlijn. Het orkest bestaat uit zo’n 120 muzikanten en heeft een geschiedenis die teruggaat tot 1882. De muzikanten spelen muziek van klassieke en romantische componisten, zoals Beethoven en Mozart, maar ze spelen ook hedendaagse muziek. Het orkest heeft zijn thuisbasis in de Berliner Philharmonie, een architectonisch indrukwekkend gebouw. 

 

Als je een avondje uit wil, van klassieke muziek houdt of als je gewoon nieuwsgierig bent naar de Berliner Philharmonie raden we zeker aan om hier naartoe te gaan.

Bestemmingen

  1. Home
  2. blog
  3. wat te doen in berlijn
Weflycheap logo

Mis nooit meer een topdeal!

Door je in te schrijven bevestig je dat je de nieuwsbrief van weflycheap wil ontvangen in je inbox en ga je akkoord met de voorwaarden.