Belize, Maya route!

Belize, Maya route

Het tropische Belize, grenzend aan Mexico, Guatemala, Honduras en de Caribische zee. Belize ligt op de bekende Maya Route. Dit is ook de reden dat wij tijdens onze rondreis, die langs de gehele Maya route gaat, ook even in Belize zijn. Wij bezoeken in Belize een van de grotere Maya complexen en rijden dan door naar Guatemala. Natuurlijk kun je dit land ook op andere manieren ontdekken. Belize is een heel mooi land en ook ideaal voor een relax vakantie. Ik neem je mee langs de Maya route.

Belize

Grens

Vanaf Chetumal (Mexico) rijden wij met een bus richting Belize. Wanneer je denkt dat je bij de grens makkelijk door kunt rijden zoals in Europa, dan heb je het goed mis. Er zijn een aantal grensformaliteiten. En veel corruptie. De gids had ons al voorbereid hierop. Hij probeerde om de agenten bij de grensovergang om te kopen zodat we zonder gedoe door konden rijden en geen tijd zouden verliezen hier. Helaas vonden ze dat hij niet genoeg geld had gegeven dus geld kwijt en alsnog alle formaliteiten doorlopen. Iedereen moest de bus uit, ook alle bagage.

Vervolgens mocht de bus helemaal leeg de grens over. Wij moesten via een terminal met onze bagage, waar je vrij snel een stempeltje in je paspoort krijgt. Voor Belize hebben Nederlanders geen Visum nodig. Bij de bagagecheck mochten wij gelijk door lopen, blond haar?!? Wie zal het zeggen andere mensen moesten hun koffers open maken en werden helemaal gecheckt. Zo, daar stonden we dan in het mooie Belize! 

Xunantunich

Na een tijdje rijden komen we aan bij het gebied waar dit Maya complex ligt. Het is een jungle-achtig gebied en hierdoor kunnen we niet verder met de bus. We moeten met een pondje over de Mopan rivier heen en vanuit hier worden we in kleinere auto’s gepropt om bij het complex te komen. We werden letterlijk in de auto’s gepropt, ik zat ergens in een achterbak met wat anderen, ik denk dat we met zo’n 8-10 man in een auto zaten. Gelukkig was het niet al te ver rijden over de hobbelige stenen naar het complex.

Belize

We lopen de jungle in, ik word gelijk weer helemaal lek gestoken!

We komen bij het complex aan en zien de eerste aapjes al in de bomen, niet veel verder zien we de eerste Maya ruïnes liggen, Wauw! Echt schitterend! De eerste vraag die gelijk bij mij op komt is’’ hoe hebben die kleine maya mensjes dit zo kunnen bouwen en wat waren deze mensen slim om zo’n onwijs complex op deze adembenemende mooie plaats te bouwen!

Het complex bestaat uit 6 pleinen en 25 tempels. Wij bezoeken er slechts een aantal die het best bewaard zijn gebleven. Xunantunich betekend ‘’stenen vrouw’’.

Op de gehele Maya route zijn er nog maar weinig tempels die je mag beklimmen. Deze tempel ’’el castillo’’ van ruim 40meter hoog, mag je nog wel op. Het is bijna niet uit te leggen wat voor gevoel het geeft wanneer je in zo’n mooie omgeving bent.

We gaan de tempel op, het is een behoorlijke klim, vooral voor mensen met korte beentjes zoals ik! Aan training kom ik zeker niet te kort deze reis!

De traptreden zijn onwijs hoog waardoor je dus echt moet klimmen. Er zijn geen leuningen of relingen en af en toe vind ik het best een beetje griezelig om langs de randen te lopen en schiet er wel eens door mijn hoofd, pas op, niet uitglijden of een misstap maken want dan lig je beneden. Best gevaarlijk af en toe. Dit is ook de reden dat je nog maar weinig tempels kunt beklimmen, door de vele ongelukken die al gebeurd zijn.

Toch ben ik heel erg blij dat wij de kans hebben gekregen om deze tempel te beklimmen want wow wat een avontuur en wat een schitterend uitzicht!!

Ik ben echt heel erg onder de indruk van de Maya tempels en de natuur hier. Dit is zeker een van de mooiste plekken op aarde waar ik geweest ben!

Belize

Veiligheid

Je hoort vaak dat niet alleen Belize maar Mexico en Guatemala gevaarlijke landen zijn voor toeristen. Je moet in sommige gebieden oppassen en niet alleen over straat gaan na zonsondergang. Vooral in het grensgebied tussen Belize en Guatemala worden veel overvallen gepleegd ook op toeristen, zorg ervoor dat je hier niet alleen reist. Eigenlijk heb ik zelf niks gemerkt van criminaliteit. Ik vond de bevolking aardig en relaxt. Wel hebben wij politie-escorte gehad bij de grens van Belize naar Guatemala en een deel van Guatemala. Maar verder hebben wij niks mee gekregen van de criminaliteit. Ik heb me ook geen moment onveilig gevoeld tijdens de reis.

Belize, een fantastisch land waar ik zeker nog een keer naar terug wil om er meer van te ontdekken. Een van de dingen die ik graag nog een keer zou willen doen is duiken in the blue hole. De Blue Hole is een gat van 122 meter diep en 305 meter breed. Er zijn veel haaien te zien. Deze staat zeker op mijn Bucketlist! De Maya ruïnes zijn wat mij betreft zeker de moeite waard en schitterend!

Mis nooit meer een topdeal!