Header afbeelding

Backpacken in Israël

Israël, niet het eerste land wat door je hoofd schiet als je wilt gaan backpacken. Toch is dit de plek waar ik ben besmet met het reisvirus. In deze blog wil ik jullie graag enthousiast maken voor een reis naar een prachtig land wat niet alleen bestaat uit een eeuwig durende strijd en terreur.

De Dode Zee

Na een tussenstop in de havenstad Haifa, kun je je reis vervolgen naar Ein Gedi, een oase aan de westkust van de Dode Zee. Naast de drijvende mensenmassa’s en het welbekende modderbad, heeft Ein Gedi meer te bieden. Het ligt immers ook aan de voet van een reusachtige woestijn. In deze woestijn kun je indrukwekkende wandelingen maken, abseilen, Masada National Park bezoeken en natuurlijk tot rust komen/herstellen bij de Dode Zee. Om alles uit je reis te halen, raad ik je aan een gids in te huren. Met name de activiteiten in de woestijn zijn niet te doen zonder een gids. Een wandeling door de woestijn  is een absolute aanrader, maar wel voor de echte avontuurlijke reizigers. Met gevaar voor eigen leven liepen we soms over smalle ‘paadjes’ langs een diepe afgrond. Een waanzinnige adrenaline golf giert er door je heen als je weer voet al wal zet, wil ik bijna zeggen. Dit geldt ook voor het abseilen. De gids heeft ons meerdere malen gevraagd of wij het aandurfden. Van steile afdalingen, tot afdalingen door het water heen met als afsluiting een 40 meter hoge afdaling waar je niks anders kon doen dan je laten vieren en genieten van het prachtige uitgestrekte woestijnlandschap. Oke oke, dit uiteraard wel gecombineerd met zweethandjes, knikkende knieën en een hartslag van 200 per minuut.. Maar wat was dat het waard!

Jeruzalem

De hoofdstad van Israël en tevens één van de twintig oudste doorlopend bewoonde steden ter wereld, dat is Jeruzalem. Naast deze twee feiten heeft de prachtige stad je veel meer te bieden. Wie denkt dat er in Jeruzalem alleen maar Joden wonen, heeft het mis. Er komen maar liefst drie religies samen in Jeruzalem: het Jodendom, de Islam en het Christendom. Veel religieuze verhalen hebben zich volgens de gelovigen afgespeeld in Jeruzalem. Tot op de dag van vandaag is dit ook nog te zien. Het Citadel Youth Hostel ligt in het hart van het oude centrum, dicht bij de Jaffa Gate. De Jaffa Gate is een poort om Jeruzalem binnen te komen. Rondom deze poort en in de souks is het vaak erg druk, maar gezellig. Er komen hier meerdere religies samen en dat zorgt voor indrukwekkende ontmoetingen. Dit hostel onderscheidt zich van andere hostels in de omgeving door de unieke inrichting en een rooftop waar je kan overnachten. Via de rooftop heb je een prachtig uitzicht over de stad. De dichtstbijzijnde moskee kan er alleen voor zorgen dat je in alle vroegte gewekt wordt. Oordoppen meenemen is wat dat betreft geen overbodige luxe. Maar voor de meeste backpackers staat dat toch wel in de top 5 van je paklijst.

Klaagmuur

Dat wat we in Nederland zo goed kunnen, klagen. Klagen over het weer, de lange files, de NS, de politiek, eigenlijk over alles kunnen wij onze ongezouten mening geven. Nu mochten we dan ook klagen, en dat bij de Klaagmuur. Althans, dat dachten we. Veel joden bij de Klaagmuur gebruiken de muur om te bidden en te vragen om hulp. Gelukkig zijn er ook een aantal die de Klaagmuur juist gebruiken om te danken. Dat was precies wat wij ook wilden doen. Danken dat wij één van de gelukkigen waren die Israël in al haar facetten mochten ontdekken. Wat velen niet weten is dat er in de spleten tussen de stenen, allerlei briefjes worden gestopt met hierop een eigen persoonlijk verhaal. Naast hevig geëmotioneerde Joodse vrouwen mochten wij ons briefje in de muur doen. Ietwat ongemakkelijk wilden we terug lopen, maar al snel werden we tegen gehouden en werd ons verteld dat je tot aan de uitgang je gezicht op de muur gericht moet hebben. Je rug toekeren aan de Klaagmuur is oneerbiedig.

Opvallend aan de Klaagmuur was dat de vrouwen een aanzienlijk kleiner stuk hadden dan de mannen. Dit op verzoek van vele orthodoxe joden. Sinds het begin van dit jaar is besloten dat mannen en vrouwen samen mogen bidden. Het gezamenlijke gebedsgebied moet nog worden gebouwd, maar met dit besluit laat de Israëlische regering zien dat ze vrouwen dezelfde rechten willen geven als mannen.

Ik hoop dat ik je enthousiast heb kunnen maken voor een reis naar Israël. In mijn volgende blog neem ik je mee op reis door mijn bucketlist. Een lijst die is ontstaan na, en mede dankzij, mijn reis aan Israël.

  1. Home
  2. blog
  3. backpacken in israel
Weflycheap logo

Mis nooit meer een topdeal!

Door je in te schrijven bevestig je dat je de nieuwsbrief van weflycheap wil ontvangen in je inbox en ga je akkoord met de voorwaarden.