Header afbeelding

Anuradhapura - stad in Sri Lanka

Probeer maar eens uit te spreken ;)

Kilometers spoor, schieten onder ons door wij zijn op weg naar Anuradhapura, wij zijn op weg naar Anuradhapura. Vanuit Negombo gingen wij met de trein naar Anuradhapura. Het uitspreken van deze bestemming leverde overigens een hoop hilariteit op bij de lokale bevolking. Anuradhapura ligt in noordelijk centraal Sri Lanka. Het is een voormalige hoofdstad van Sri Lanka geweest. Hiervoor gaan we een heel stuk terug in de tijd, namelijk 380 voor Christus. Twaalf eeuwen lang was Anuradhapura de hoofdstad van het land. Tevens staat deze plek op de werelderfgoedlijst van UNESCO. En ik begrijp wel waarom Anuradhapura op die lijst staat. De trein vertrok vanaf het station van Ragama (door de drukte was het een uurtje met de tuktuk vanuit Negombo). Een treinkaartje van Ragama naar Anuradhapura kost ongeveer €1,50 per persoon. Totaal verbaasd waren wij dat het zo goedkoop was om 190km af te leggen voor dat bedrag. Een 5 uur durende treinrit hadden wij in het vooruitzicht. Het was een mooie en tevens bewegelijke (je stuiterde soms op en neer) treinrit door het groene landschap. Tip voor onderweg: koop wat mangoustan fruit. Het fruit heeft een donkere schil en een groene kroon. De schil pel je er vanaf en dan zie je het witte vruchtvlees, dat een zoetzure smaak heeft. Wat een vriendelijke mensen heb je trouwens in Sri Lanka. Mijn reismaatje en ik konden niet naast elkaar zitten en spraken af en toe via het gangpad naar elkaar. Een man zag dit en seinde dat wij op de plek mochten zitten waar hij en zijn familie zaten. Eenmaal aangekomen in Anuradhapura, dropten wij onze spullen in het verblijf. Daarna gingen wij gelijk door naar Mihintale. De eerste bezienswaardigheid in deze omgeving.

Mihintale tempel Sri Lanka

Mihintale, ontstaansplek Boeddhisme In Sri Lanka

Mihintale is de plek waar het Boeddhisme in Sri Lanka is ontstaan. Vanuit Anuradhapura kun je op verschillende manieren hier naar toe gaan. Wij kozen ervoor om met de lokale bus die kant op te gaan. Het schakelen ging wat moeizaam en een heuvel oprijden ging de bus niet gemakkelijk af. Maar ach, het had zijn charmes en we kwamen op onze eindbestemming. Eenmaal daar aangekomen bood een man aan om onze gids te zijn naar het bedevaartsoord. Een super behulpzame en vriendelijke man die onderweg van alles te vertellen had.Als je naar Mihintale gaat, zorg dan dat je een sarong bij je hebt of dat je een lange broek aan hebt. Wij waren het in alle haast vergeten en moesten eerst in het dorpje een sarong scoren, voordat we het bedevaartsoort in mochten. Onze gids leidde ons naar boven via een alternatieve route. Hierdoor kwamen we op mooie plekken met mooie uitzichten. Eenmaal boven moesten de schoenen/slippers uit en moesten we op blote voeten verder. Door de avondzon was het bedevaartsoord magisch. De zonnestralen schenen tussen de stoepa’s en tempels door. Nadat we genoten hadden van de zonsondergang, gingen we via de 1840 traptreden weer naar beneden.

Mihintale Sri Lanka

Stoepa’s van Anuradhapura

De volgende dag was het tijd om in Anuradhapura zelf de verschillende stoepa’s te bezichtigen. Onze poging om dit op de fiets te doen mislukte na ruim een half uur al. De straatbordjes stonden alleen in de grote straten, waardoor het lastig werd om de goede route te fietsen. De weg vragen bij de lokale bevolking was ook niet echt een succes. Tot slot brak er ook nog een trapper af. Genoeg redenen om het fietsen te laten voor wat het was en per tuktuk de stoepa’s te gaan bezichtigen. Tijdens de fietstocht belandden we wel in een optocht van een school waarbij ze de verjaardag van de school vierden. Enorm leuk om dit soort dingen spontaan te treffen!

Tijdens deze rondleiding per tuktuk, hebben we zo’n zes verschillende stoepa’s/tempels bezocht. Wij liepen op het warmste deel van de dag hier rond, waardoor de tegels ook aardig warm waren. Een tip: neem sokken mee of zorg dat je sokken aan hebt. Wij liepen op blote voeten en dat was in sommige gevallen snel rennen naar tegels die in de schaduw lagen.De stoepa’s en tempels hebben overeenkomsten qua uiterlijk, maar ook zeker verschillen. Er komen veel mensen op deze religieuze plekken af. De een leest een heel gebed, de anderen zingen. Daarnaast lopen er ook veel nonnen en monniken bij de stoepa’s en tempels rond.  Bijzonder om daar zo tussen te kunnen lopen. Naast het zien van al deze bezienswaardigheden zijn we ook een aantal leuke weetjes rijker geworden.

Stoepa Sri Lanka

Een aantal leuke weetjes bezienswaardigheden Anuradhapura:

  • Je moet altijd met de klok mee om een stoepa lopen.
  • Je bent niet verplicht om dagelijks of wekelijks te bidden.
  • Een nog niet gerestaureerde stoepa bestaat uit 93 miljoen stenen.
  • De vele strikjes die je bij de stoepa’s en tempels ziet, staan symbool voor geluk.
  • De mensen geven de Boedha een lotusbloem voordat ze gaan bidden.

Vervolg van de rondreis door Sri Lanka

Nadat wij de bezienswaardigheden van Anuradhapura gezien hadden, was het tijd om onze reis voort te zetten. Wij waren toe aan even niks doen en besloten om naar Trincomalee/Nilaveli te gaan. Een kustplek aan de oostkust van Sri Lanka. Nilaveli heeft leuke tentjes waar je kunt eten of een drankje kunt doen. Een aantal dingen die je kunt doen in deze omgeving zijn:

  • Per boot naar Pigeon-Island; een eilandje waar je kunt snorkelen en vele visjes, een schildpad en zelfs de kans hebt om kleine haaien te spotten.
  • Dutch Fort; waar je de kleurrijke Koneswaram tempel kunt bezoeken. Tevens heb je vanaf hier een mooi uitzicht over de zee.

Mocht je vanwege tijdgebrek vanuit Anuradphara niet in de gelegenheid zijn om richting Trincomalee/Nilaveli te gaan, dan kun je je reis bijvoorbeeld voortzetten richting Sigiriya. 

 

Bestemmingen

  1. Home
  2. blog
  3. anuradhapura
Weflycheap logo

Mis nooit meer een topdeal!

Door je in te schrijven bevestig je dat je de nieuwsbrief van weflycheap wil ontvangen in je inbox en ga je akkoord met de voorwaarden.