Header afbeelding

Cambodja: Angkor Wat?

Het grootste religieuze bouwwerk ter wereld

Een bezoek aan Angkor Wat is één van de hoogtepunten van een reis door Cambodja. Jaarlijks reizen ruim 2,5 miljoen bezoekers naar deze populairste trekpleister in Siem Reap. Ik was daar afgelopen winter één van.

Om meteen een veelgemaakte vergissing recht te zetten: De namen Angkor en Angkor Wat worden vaak door elkaar gebruikt. Angkor Wat is met ruim 162 hectare het grootste religieuze tempelcomplex in het gebied Angkor. Angkor Wat betekent tempelstad en is één van de vele tempels die het gebied Angkor rijk is. Het totale tempelgebied bestaat uit ongeveer 400km2 en is in 1992 opgenomen in de UNESCO werelderfgoedlijst.

Wil je een bezoek brengen aan de tempels van Angkor? Lees dan meer in deze blog over:

  • De geschiedenis van Angkor
  • Hoe je jouw bezoek organiseert
  • De mooiste tempels van Angkor
  • Tips om de drukte te vermijden
  • Tips voor een bezoekje aan Angkor

Korte geschiedenisles over het Angkor gebied Cambodja

De tempels van Angkor stammen uit de periode van het Khmerrijk (802-1431). Angkor betekent in het Khmer heilige stad. De daadwerkelijke bouw van de stad begon in 889 onder leiding van Koning Yasodharapura. In de daaropvolgende 500 jaar werd de stad uitgebouwd en kwamen er steeds meer tempels. Pas in de regeerperiode van Koning Suryavarman, werd in 1113 de tempel Angkor Wat gebouwd, de grootste en bekendste tempel ter wereld. In slechts 32 jaar werd deze tempel gebouwd door 50.000 mensen.

Het tweede grote complex is Angkor Thom, gebouwd door Koning Jayavarman VII in 1177. Waar Angkor Wat van oorsprong een hindoeïstisch tempel is, is Angkor Thom gebouwd als Boeddhistisch oord. Angkor Thom werd de antieke hoofdstad na de machtsovername van Koning Jayavarman VII. Bayon is de tempel die centraal staat in het complex en is omringd door een stadsmuur en slotgracht. Door veroveringen van het Ayutthaya Rijk (nu Thailand) besloot de koning Angkor te verlaten en intrek te nemen in de huidige hoofdstad Phnom Penh. Angkor bleef verlaten achter voor de jungle om zijn overname te doen.

Tijdens een Franse expeditie rond 1900 werd het voormalig Khmerrijk herontdekt en werd de stad vrijgemaakt van de jungle. Sindsdien worden de tempels gerestaureerd (met uitzondering van toen de Rode Khmer aan de macht was) en is het de drukst bezochte plek van Cambodja geworden.

Hoe organiseer je jouw bezoek aan Angkor Cambodja?

Via jouw hotel of hostel worden er zonder meer dure tours aangeprijsd naar de tempels van Angkor. Maar hoe weet je welke je moet hebben? Of hoe moet je dit zelf regelen? No worries, ik help je gewoon een handje op weg. In Siem Reap stikt het van de tuktuk drivers. Scout een betrouwbaar uitziende driver en vraag naar de kosten voor een ritje naar Angkor Wat. Hij zal meteen een kaart uit zijn tuktuk toveren met daarop verschillende routes.

Tip! Ga voor de korte route. Dan ben je sowieso 4 tot 5 uur zoet. En geloof me, met die hitte ben je daarna ook echt wel klaar. 

De 4 mooiste tempels zitten vaak zowel in de korte als de lange route. Hou er rekening mee dat als je voor de korte route gaat, je ongeveer nog 4 tempels extra bezoekt, en bij de lange route ongeveer 10 extra. Mocht je voor de lange route gaan, dan raad ik je aan om deze in meerdere dagen te doen. Onderhandel met de driver over de prijs en ga niet meteen akkoord met het eerste aanbod. Je wordt geflest. Een redelijke prijs voor de meest bezochte tempels in de korte route is 15 dollar. In een tuktuk passen 4 personen, de prijs kun je dus door 4 delen. Mocht je met z’n tweeën zijn, dan kun je altijd een ander reiskoppel voorstellen om de tuktuk te delen.

Tip! Toen ik zover was om akkoord te gaan met de prijs, onderhandelde ik er nog een tempel bij voor diezelfde prijs. Dit is de “bonus-tempel” die eigenlijk bij de lange route hoort, maar niet ver van de korte route afwijkt. Lees meer hierover verder in de blogpost. 

Als je een deal hebt gesloten met de driver, spreek dan af hoe laat hij jullie komt ophalen, onthoudt zijn naam en hoe de tuktuk eruit ziet. Betaal nooit vooraf. Onze driver had ons toegevoegd op Instagram (wat een held), waardoor we ook meteen konden communiceren.

NOTE: Het komt weleens voor dat je extra moet betalen om de route aan te passen, om de zonsopgang te zien bij Angkor Wat en als je wilt dat de driver ook je gids is. Geen van dit was bij mij het geval. Een gids vond ik niet nodig, en bijbetalen was ik ook niet van plan. Maar eigenlijk is dit niet eens ter sprake gekomen. Wel leuk om een gids te nemen als je zelf nog niet zoveel achtergrond informatie hebt!

Entreetickets kun je vooraf halen, maar ‘s ochtends eventjes in de rij staan, vonden wij ook geen probleem. Voor een dagticket betaal je 37 dollar en voor 3 dagen 62 dollar.

De 4 mooiste tempels van Angkor

Angkor Wat

De grootste en bekendste tempel van Angkor. Voor de tempel ligt een vijver waarin je bij zonsopgang de weerspiegeling van het complex ziet. De tempel heeft een gedetailleerd beeldhouwwerk en is van oorsprong een hindoeïstische tempel.

Angkor Wat Cambodja - zonsopgang
Angkor Wat Cambodja - zonsopgang

Angkor Thom

Angkor Thom is de antieke hoofdstad en is omringd door een 100 meter brede gracht. Er zijn vier toegangspoorten in elke windrichting met beelden van goden en demonen. Angkor Thom bestaat onder andere uit het Olifantenterras en de beroemde tempel Bayon. Deze tempel heeft 54 torens en 216 gezichten. Bayon lijkt regelrecht uit de Disney film Jungle Book te komen en is meteen ook één van de mooiste tempels van Angkor. Een zonsondergang bij de South Gate van Bayon is waanzinnig!

Bayon Angkor Cambodja

Ta Prohm

Ta Prohm is één van de filmlocaties van Tomb Raider geweest. Deze tempel is gedeeltelijk overwoekert door de jungle, wat zorgt voor een uniek plaatje. De wurgvijgen hebben ervoor gezorgd dat sommige toegangen zijn afgesloten.

Ta Prohm Angkor Cambodja
Ta Prohm Angkor Cambodja
 
Ta Prohm Angkor Cambodja
Ta Prohm Angkor Cambodja

Ta Keo

De tempel Ta Keo is een raadsel. Het bouwwerk is één van de weinigen die nooit is afgemaakt en men weet niet waarom. De 40 meter hoge tempel is te bereiken via steile trappen en is beduidend rustiger dan andere tempels.

BONUS - Pre Rub

Pre Rub ligt eigenlijk op de lange route, maar deze heb ik erbij gesnoept tijdens de onderhandelingen met de tuktuk driver. De tempel is niet de mooiste, maar het uitzicht maakt veel goed. Pre Rub heeft dezelfde steile trappen als Ta Keo. De naam betekent draai het lichaam, waardoor vermoed wordt dat deze tempel voor begrafenissen werd gebruikt. Ga je voor een bezoek van meerdere dagen, probeer dan eens een zonsopgang bij Pre Rub.

Tips om de drukte bij Angkor Wat Cambodja te vermijden

Misschien wel mijn meest waardevolle advies die ik iemand kan geven over Angkor Wat - tips om de drukte te vermijden. Want met zoveel hordes toeristen per dag, is dat wat je wilt tijdens een bezoek. Hoe je de meeste toeristen, maar vooral de busladingen Chinezen, kunt vermijden? Dat is door je route aan te passen. Begin zoals iedereen bij de zonsopgang bij Angkor Wat. Zorg dat je in ieder geval rond 04:30 uur in de ochtend vertrekt (afhankelijk van hoe laat het zonsopgang is). Het is hier druk, maar als je een beetje op tijd bent, kun je een mooi plekje vinden. De meesten zullen links bij de vijver gaan staan, maar ...

Tip! Aan de rechterkant heb je een net zo mooi uitzicht. 

Wijk je route af

Na zonsopgang zullen de meesten meteen de tempel gaan bezoeken. 

Tip: Doe dit niet en bewaar Angkor Wat voor het laatst. 

Zoek je driver en ga door naar Pre Rub of Ta Prohm. Ta Prohm is pas om 07:30 open, maar soms staat hier geen bewaking en kun je zo doorlopen. Staat er wel bewaking, dan moet je even wachten totdat het officieel opengaat. Hoe dan ook, zullen hier weinig mensen zijn en heb je de tempel voor jou alleen. Pre Rub is al vanaf 05:00 open, maar hier zullen hoe dan ook weinig mensen zijn. Vervolg daarna je route naar Ta Keo, gevolgd door Angkor Thom en sluit af met Angkor Wat. Omdat je de route hebt aangepast, ga je niet samen met de busladingen toeristen de tempels bekijken. Elke keer als wij net weg gingen, zagen we de grote groepen aankomen. Tussen 11:00 en 15:00 is het heetst van de dag. Veel mensen nemen rond deze tijd pauze of gaan zelfs even terug naar hun hotel voor een dutje of een duik in het zwembad. Rond deze tijd zullen er minder (maar nog steeds veel) toeristen zijn bij Angkor Thom en Angkor Wat.

Tips voor een bezoek aan de tempels van Angkor

1. Draag gepaste kleding

Zorg dat je knieën en schouders bedekt zijn. Vooral bij de grotere tempels wordt er gecontroleerd, daarnaast is het ook gewoon respectvol om je hieraan te houden. Ik droeg een lange jurk zodat mijn knieën bedekt waren en ik goed bestand was tegen de hitte en beestjes. Een sarong ging over mijn schouders bij een bezoek aan een tempel.

2. Neem voldoende eten en drinken mee

Je begint vroeg, dus zorg voor een ontbijtje voor onderweg en neem wat fruit en snacks mee voor tussendoor. Ook hadden we 1,5 liter water per persoon in de tuktuk liggen. Het is onvoorstelbaar warm en je bent continue actief bezig. Zorg dus goed voor jezelf.

3. Maak goede afspraken met je driver

Zeker als je driver niet ook je gids is, maak dan goede afspraken. Waar je hem terug kunt vinden bijvoorbeeld. En hoe je hem en zijn tuktuk kan herkennen. Want waarschijnlijk doet hij ergens tussen alle andere drivers een dutje. Good luck finding him. Ook wil je de route vooraf goed doorgesproken hebben. Maar sta wel open voor suggesties.

4. Koop niks van kinderen

Rond de tempels zul je veel kinderen tegenkomen die eten of souvenirs verkopen. Hoe schattig je ze ook vindt, of hoeveel medelijden je ook krijgt, koop niks van ze. Door van kinderen te kopen stimuleer je dat zij dit blijven doen. Terwijl ze gewoon op school horen te zitten.

Angkor Wat Cambodja
Angkor Wat Cambodja

Beste reistijd Cambodja

Van november tot en met februari is het droge seizoen. Dit zijn de koele en droge maanden. April en mei zijn de warmste maanden, waarbij de hitte soms ondraaglijk is. Juni tot en met oktober is het regenseizoen. Dit betekent dat er soms een heftige bui zal vallen, meer niet. Wel zal de luchtvochtigheid hoog zijn, waardoor het erg benauwd en klam kan aanvoelen.

Niet te missen op de lange route

Ga je voor de lange route, breng dan zeker een bezoekje aan de tempel Banteay Srei. De naam betekent Tempel van de vrouwen, omdat de gedetailleerde wand versierselen alleen door vrouwenhanden gemaakt zouden zijn. Dit is de enige tempel die niet door een koning is gemaakt, maar door een dienaar. Banteay Srei ligt 25 km van Angkor Wat vandaan. Hiervoor zul je de driver dus extra moeten betalen. Maar de bijzondere en mooie tempel zal het waard zijn. Hoi, ik ben Dani en ik heb een ontembare drang naar avontuur en reizen. Meer zien en lezen over de avonturen van deze female solo reiziger? Check dan mijn foto’s, verhalen en reistips op Instagram of op CocoDeeWanderlust.

Bestemmingen

  1. Home
  2. blog
  3. angkor wat bezoek het grootste religieuze bouwwerk ter wereld
Weflycheap logo

Mis nooit meer een topdeal!

Door je in te schrijven bevestig je dat je de nieuwsbrief van weflycheap wil ontvangen in je inbox en ga je akkoord met de voorwaarden.