abu dhabi

Een bezoek aan de Sjeik Zayed-moskee in Abu Dhabi

Een bezoek aan de Sjeik Zayed-moskee in Abu Dhabi

Abu Dhabi | In de Verenigde Arabische Emiraten houden ze wel van records. Dubai heeft de hoogste toren. En Abu Dhabi heeft één van de grootste moskeeën van de wereld. Misschien ook wel de mooiste. Van ver af zie je de prachtige moskee met gouden koepels al liggen. Ik was meteen verkocht!

Het gebouw is van buiten al schitterend, maar binnen kijk je pas echt je ogen uit. Je mag een bezoek aan de Sjeik Zayed-moskee eigenlijk niet overslaan als je in Dubai bent. Hier vertel ik je alles wat je moet weten als je de moskee wilt bezoeken.

Eén van de grootste moskeeën ter wereld

De Sjeik Zayed-moskee is de op zeven na grootste moskee van de wereld. Er kunnen maar liefst 40.000 bezoekers in. Misschien is het ook wel de meest dure moskee van de wereld, de kosten van de bouw liggen rond de 432 miljoen euro. De moskee heeft de grootste kroonluchter en het grootste tapijt ter wereld. De diameter van de gouden kroonluchter is maar liefst 10 meter (!) en er zijn meer dan een miljoen Swarovski-kristallen in verwerkt. Say whay?

Het grootste tapijt is ruim 5627m² en het weegt meer dan 47 ton. Daar moet je toch even overheen gelopen hebben? Het witte, marmeren gebouw heeft 82 koepels, 1000 pilaren en 4 minaretten. Ik vind vooral de binnenplaats van de Sjeik Zahed-moskee erg indrukwekkend. 

Picture this: wit gekleurd marmer en versieringen van de meest prachtige bloemmotieven, bladgoud en edelstenen. Wauw!

Sjeik-Zayed-moskee-7-800x600

Een bezoek aan de moskee

De Sjeik Zayed-moskee is iedere dag geopend tussen 9 en 22 uur. In verband met het gebed, is vrijdag een uitzondering, dan opent de moskee om 16:30 uur. Tijdens de Ramadan zijn er aangepaste tijden. De toegang is gratis. Let er wel op dat je niet overal mag komen.

Over de mooie binnenplaats mag je bijvoorbeeld niet lopen en sommige delen zijn afgesloten voor bezoekers die komen bidden. Een rondleiding met een gids is zeker aan te raden, je hoort veel boeiende inside information. Een tour is gratis en duurt zo’n 45 minuten. ‘s Avonds de moskee bezoeken is niet alleen prettig omdat het dan wat is afgekoeld.

Het contrast van de gekleurde lucht achter de witte torens met sfeervolle lampjes, is breathtaking. Alsof je in het sprookje van 1000 en 1 nacht stapt! Ondanks de vele toeristen is de sfeer erg gemoedelijk en rustgevend. Het was voor mij zelfs een verademing na alle madness van Dubai. 

Sjeik-Zayed-moskee-2-800x543

Hoe moet je je kleden in de moskee?

Abu Dhabi is meer Arabisch ingesteld dan Dubai. Voor een bezoek aan de Sjeik Zayed-moskee is qua kleding wat voorbereiding nodig. Zonder gepaste kleding mag je de moskee namelijk niet bezoeken. Armen en benen moeten volledig bedekt zijn, tot de polsen en enkels, en er mogen geen lichaamsvormen te zien zijn.

Voor vrouwen is een loszittend shirt of blouse, een lange rok of wijde broek en een hoofddoek een must. Ik nam een vestje mee en bedekte mijn hoofd met een grote sjaal. Prima. Je kunt ook bij binnenkomst een abaya (zwarte jurk met hoofddoek) lenen. Ook mannen moeten armen en benen bedekken. Als je een gebedszaal binnen gaat, moeten je schoenen uit. Deze kunnen in een kast worden opgeborgen.

Sjeik-Zayed-moskee-6-800x600

Hoe bezoek je de Sjeik Zayed-moskee vanuit Dubai?

Met de auto van Dubai naar Abu Dhabi is makkelijk te doen, het is één lange, rechte weg. De reistijd is natuurlijk afhankelijk van het verkeer, maar zonder de drukte van de spits kun je in anderhalf uur naar Abu Dhabi rijden. Tanken is leuk in de UAE, een volle tank kost zo’n 10 euro!

Ook reizen met het openbaar vervoer is een prima optie. Daarnaast is het ook een leuke manier om met locals in contact te komen. Bussen vertrekken vanaf busstation Ibn Battuta. Als je hier de metro uitstapt, zie je de bussen vanzelf. Elk half uur vertrekt bus E101 naar het busstation van Abu Dhabi. De Sjeik Zayed-moskee ligt wat buiten de stad maar is per bus of taxi goed te bereiken. Taxi’s zijn in Abu Dhabi goedkoper dan in Dubai.

 Sjeik-Zayed-moskee-5-800x579   

 

Bestemmingen

Waanzinnige Dubai deals

Weflycheap logo

Mis nooit meer een topdeal!