6 tips vakantie vaucluse in zuid frankrijk

Vaucluse in Zuid-Frankrijk

6 tips voor je vakantie

De Vaucluse is een departement in de Provence. En de Provence is weer een onderdeel van Provence-Alpes-Côte d’Azur en ligt in het zuiden van Frankrijk. Het is een erg populaire vakantiebestemming. Deze streek biedt een grote verscheidenheid aan landschappen en bezienswaardigheden. Wij zijn hier zelf jaar in jaar uit op vakantie geweest. In deze blog wil ik dan ook wat goede tips geven voor een vakantie naar de Vaucluse. 

Natuur Vaucluse
Natuur van Vaucluse

Wat te doen in de Vaucluse

1. Kanoën Vaucluse

Wat er bij ons altijd op het programma stond was een kanotocht over de rivier de Sorgue. De route ligt tussen Fontaine-de-Vaucluse en L’isle-sur-la-Sorgue. Twee organisaties die de tochten aanbieden zijn: Kayak Vert en Canoë Evasion. De opstapplaatsen liggen beide in Fontaine-de-Vaucluse. Hier kun je ook je auto parkeren. Het is een erg mooie kanotocht en zeker de moeite waard. Het water is super helder waardoor je overal alles in het water goed kunt zien. Wel is de temperatuur het hele jaar door hetzelfde, rond de 14 graden, zowel in de winter als in de zomer. Misschien wat koud om in te zwemmen maar zeker verfrissend! De tocht duurt 1 á 2 uur, dit ligt ook aan je snelheid. Aan het einde van de tocht word je met een bus teruggebracht naar je auto. Houd er rekening mee dat je wel een nat pak kunt hebben na afloop. In het hoogseizoen heb je de hele week meerdere mogelijkheden om een tocht te maken. Er is zit dus altijd wel een geschikte dag en tijd voor je tussen.

 

Kano rivier Vaucluse
Kano Rivier Vaucluse
Kano Vaucluse
Kano Vaucluse

2. Een dagje naar Avignon

Een bezoekje aan Avignon kon niet ontbreken tijdens onze vakanties. Avignon is een populaire stad in het zuiden van Frankrijk. Het begint al met het aanzicht van de stadsmuren rondom de stad. Deze muren zijn uniek, ze strekken zich uit over meer dan 4 km. Meestal worden stadsmuren afgebroken bij stadsuitbreiding maar in Avignon zijn ze blijven staan.

De brug van Avignon is erg bekend. Misschien ken je het nummer Sur le pont d’Avignon wel. Dit nummer gaat over deze brug. De officiële naam van de brug is: Pont Saint-Bénézet en dateert uit de 12 e eeuw. Oorspronkelijk was de brug 900 meter lang en had hij 22 bogen, nu zijn er hier nog 4 van over. Dit is door verschillende overstromingen en veldslagen zo gekomen. Als je de brug gaat bezoeken in Avignon kun je dit in combinatie doen met het Palais des Papes.

Het Palais des Papes is een paleis dat midden in Avignon ligt, dit diende als verblijfplaats van de pausen tijdens hun ballingschap uit Rome. Het paleis kun je bezoeken met en zonder gids/audiotour. Verder is Avignon ook erg leuk om te winkelen in de vele straatjes of om plaats te nemen op een van de leuke terrasjes en pleintjes. Avignon is dan ook zeker het bezoeken waard.

Avignon brug
Avignon brug

3. Beklim de Mont-Ventoux

De Mont-Ventoux is de hoogste berg in de omgeving, hij is 1912 meter hoog en wordt hierom ook wel de Reus van de Provence genoemd. Hij is vooral bekend door het fietsen, vaak ligt deze berg op de route van de Tour de France. Mensen komen speciaal naar de berg toe om hem te beklimmen.

Het is wel een zware klim, misschien wel de zwaarste klim die je in heel Frankrijk kunt doen. Op de berg is geen enkel vlak stuk en hij is 23 kilometer lang, dat is bijna twee keer de Alpe d’Huez, even ter vergelijking. Ook kan het er erg hard waaien, hij doet z’n naam dus eer aan, Vent is wind in het Frans. Op de top zijn windsnelheden van 300 km/uur geregistreerd.

Een bezoek aan de Mont-Ventoux is hoe dan ook een belevenis, zeker als je ook nog naar de top gaat want hier lijkt het ook wel of je op een maanlandschap bent. Dit geeft een bijzonder effect. Of je nu fietst, loopt of met de auto gaat er is genoeg te zien. Wil je liever niet naar de top dan is er in de omgeving ook nog genoeg te doen.

Mont-Ventoux
Mont-Ventoux

4. Struin over leuke marktjes

In de Vaucluse zijn ook de marktjes erg populair, elke dag is er wel ergens één te vinden. Deze markten beginnen vroeg in de ochtend, als het nog niet zo warm is. Je kunt hier dan bijvoorbeeld lekker ontbijten. De markten lopen door bijna het gehele dorpje. Door de smalle straatjes en over de pleintjes. Erg leuk om een dorpje op deze manier te leren kennen. Houd er wel rekening mee dat het druk en warm kan zijn, zeker in het hoofdseizoen, maar als je vroeg gaat valt dit wel mee. In L’Isle sur la Sorgue heb je elke zondag markt. Deze is erg leuk om heen te gaan, hijloopt door het gehele dorpje en het is de grootste vlooienmarkt van Frankrijk. Extra is de antiekmarkt die je dan ook kunt bezoeken. Een paar typische producten die er worden verkocht zijn: olijven, olijfolie, meloenen, kruiden, tapenade en stoffen van deze streek. Omdat er in elk dorpje op een andere dag een markt is, is er altijd wel een waar je heen kunt! Dus geen excuus om niet te gaan.

5. Plan een uitje naar Gordes

Bij een bezoek aan de Vaucluse kan een uitje naar Gordes ook niet ontbreken. Het wordt door velen als één van de mooiste dorpjes van Frankrijk gezien. Jaarlijks komen hier vele toeristen op af. Het dorpje ligt op een heuvel in de Luberon. Dit is een erg mooi gebied in de Vaucluse met verschillende dorpjes.

Vanuit Gordes heb je dan ook een schitterend uitzicht over de rest van de Luberon. Alleen al voor dit uitzicht is het, het bezoeken waard. In Gordes zelf vind je smalle Franse straatjes met leuke winkeltjes en restaurantjes en het heeft een kasteel uit de 16 e eeuw wat je kunt bezoeken.

Aan de voet van het dorp ligt de Village des Bories (Boriesdorp). Bories zijn een soort hutten uit de 18 e eeuw die zijn gebouwd met alleen maar stenen zonder dat er cement voor is gebruikt. Deze stijl van bouwen hanteerde men al vanaf ca. 5000 voor Christus. In dit dorp zijn ongeveer 20 van dit soort hutten te bekijken. Bij een bezoek aan Gordes is een bezoek aan dit Boriesdorp ook zeker een aanrader.

6. Geniet van heerlijk eten en drinken in de Vaucluse

Bij vakantie hoort natuurlijk ook lekker eten en drinken. De Fransen houden hier ook zeker van.Typische producten uit de Vaucluse zijn:- Olijfolie (ook wel het ‘witte goud’ genoemd omdat dit in bijna alle producten wordt verwerkt)- Olijven- Tapenades- Truffels- Meloenen (Cavaillonnetjes)- Lavendel- Wijnen- Kruiden.

De Vaucluse staat ook bekend om de lekkere wijnen die uit deze streek komen. De Provence is namelijk één van de grootste en oudste wijngebieden van Frankrijk. Voor een goed wijntje zit je hier dan ook zeker goed. Er zijn ook vele wijnkelders of wijnhuizen waar je verschillende wijnen uit de omgeving kunt gaan proeven.

Er worden hele wijnproeverijen georganiseerd, erg leuk als je een wijnliefhebber bent.De Vaucluse is dus een mooi en veelzijdig gebied in Zuid-Frankijk. Buiten de zes dingen die ik hierboven heb genoemd zijn er natuurlijk nog veel meer dingen te doen en te zien hier.

Dus wanneer ga jij de Vaucluse bezoeken? Of ben je er al geweest en heb je nog aanvullende tips? Laat het gerust weten in een reactie. Iris is blogger en mediavormgever.

Bestemmingen

Waanzinnige Frankrijk deals

Weflycheap logo

Mis nooit meer een topdeal!