Header afbeelding

6x Krakau

Wat je absoluut niet mag missen!

Krakau is misschien niet de eerste stad waar je aan denkt bij een stedentrip, maar dat zou dus eigenlijk wel moeten! De stad wordt ook wel het Florence van Polen genoemd. Dit komt doordat Krakau behoort tot één van de belangrijkste cultuursteden in Midden-Europa. De stad barst van de historie en dit vind je dan ook overal terug. Zeker een tripje waard dus. Ik vertel hieronder wat je zeker niet mag missen in Krakau!

Krakau stadsplein
Krakau stadsplein

Auschwitz I en Auschwitz II-Birkenau

Als je denkt aan Krakau, denk je vaak gelijk aan Auschwitz. Het voormalige concentratiekamp ligt op ongeveer een uurtje rijden vanaf Krakau. Auschwitz bestond ooit uit drie verschillende kampen: Auschwitz I, Auschwitz II-Birkenau en Auschwitz III-Monowitz. De laatste is echter helemaal verwoest en is niet meer te bezoeken.

Vanuit Krakau kan je op verschillende manieren reizen naar Auschwitz I en Auschwitz II-Birkenau. Je kan ervoor kiezen om een tour te boeken met een maatschappij wat ongeveer rond de 35 euro kost. Een andere optie is om zelf met de bus te gaan. Dit zal goedkoper zijn, omdat je alleen de bus hoeft te betalen. Entree tot het concentratiekamp is namelijk gratis. Dit is dan wel zonder gids en dat is eigenlijk zonde. Een gids is zeker een must omdat je hierdoor veel meer te weten komt over wat waarvoor diende en de hele geschiedenis erachter.

Ik zou zeker iedereen aanraden om een bezoek te brengen aan de concentratiekampen. Het is belangrijk om de cultuur en geschiedenis van een land te kennen. In Nederland leer je er al veel over tijdens de geschiedenislessen op de middelbare school en hierom is het heel indrukwekkend om het met eigen ogen te zien. Je staat stil bij iets wat een grote rol heeft gespeeld in de geschiedenis en een gigantische impact heeft gehad op zoveel mensen.

 

Auschwitz Krakau
Auschwitz Krakau
Treinspoor Auschwitz Krakau
Treinspoor Auschwitz Krakau

Joodse wijk Kazimierz

Ten zuiden van het centrum vind je de Joodse wijk Kazimierz. Deze wijk kan je misschien bekend voorkomen. Dit komt namelijk doordat een heel groot deel van de film ‘Schindler’s List’ hier is opgenomen. Voordat deze film werd uitgebracht, was Kazimierz een vervallen en verlaten deel van Krakau. Toen de nazi’s Polen binnenvielen, moest de Joodse bevolking verhuizen naar een ander deel van de stad. Echter is het nu een bruisende wijk in Krakau waar je nog steeds veel Joodse invloeden terugvindt. In deze wijk kan je genieten van de velen synagogen of kan je een bezoekje brengen aan het Galicia museum. Dit museum neemt je mee in de Joodse geschiedenis van Polen. Ook staat de wijk bekend om zijn leuke barretjes en restaurantjes. Deze zijn aanzienlijk goedkoper en minder toeristisch dan die in het centrum.

Pierogi eten

Als je op reis bent dan moet je natuurlijk de lokale keuken uitproberen. Bij Poolse gerechten denk je al snel aan veel aardappels, vlees en zuurkool. Dit kun je ook zeker overal terugvinden maar Polen heeft op culinair vlak gelukkig nog veel meer te bieden. Wat je zeker niet mag overslaan (naar mijn mening) zijn de pierogis. Pierogis zijn de Poolse versie van dumplings. Vaak is het deeg gevuld met aardappel, kaas en kool. Er zijn ontelbaar veel varianten van de pierogi. Zo worden ze soms zelfs gevuld met fruit! Andere varianten zijn gekarameliseerde ui, bacon, spekjes, paddenstoelen en nog veel meer! Je kunt pierogis bijna overal wel vinden in Krakau. Ikzelf heb ze gehad bij marchewka z groszkiem in Kazimierz. Wat je verder nog op de onderstaande foto ziet zijn aardappel pannenkoeken met zure room. Dit is ook een typisch joods gerecht en ontzettend lekker.

Pierogi Krakau
Pierogi Krakau

Het Wawel kasteel

Het prominente Wawel kasteel is gevestigd boven op een heuvel en valt daardoor niet te missen. Tot aan de 16 e eeuw woonden de Poolse heersers in het kasteel maar tegenwoordig dient het als een museum en is het de grootste trekpleister van Krakau. Zodra je boven op de heuvel bent kan je wandelen tussen de mooie gebouwen en genieten van het uitzicht die de heuvel biedt. De grond is gratis te betreden maar voor het museum moet je een kaartje kopen. Deze is 5 euro inclusief audiotour. Tijdens de tour kan je ervaren hoe de voormalige Poolse heersers hebben geleefd. Ook breng je een bezoekje aan de koninklijke graftombes en de klokkentoren. Na je bezoek aan het museum, kan je een kopje koffie nuttigen (of natuurlijk een Pools biertje) in één van de restaurantjes die naast het kasteel zijn gelegen en genieten van het uitzicht!

Wawel kasteel Krakau
Wawel kasteel Krakau

Schindler’s Factory

Mocht je de film ‘Schindler’s List’ nou nog nooit hebben gezien, zou ik dit zeker doen voordat je Krakau bezoekt. Het is namelijk echt leuk en interessant om herkenbare plekken uit de film in het
echt te zien. Ook leer je door de film een stukje over de geschiedenis van Krakau en wat er tijdens de Tweede Wereldoorlog allemaal in de stad is gebeurd. Eén van deze dingen is het verhaal van de Schindler’s Factory. Deze fabriek staat net buiten de Ghetto, in het wijkje Podgórze. Sinds 2003 is de fabriek een museum en deze mag je zeker niet overslaan. Het museum gaat grotendeels over de nazi-bezetting in Krakau. Daarnaast kan je het oude kantoor van Schindler bekijken en natuurlijk de ‘Schindler’s list’. Kaartjes kosten rond de 15 euro. Het is hier altijd erg druk en daarom is het raadzaam om kaartjes al online te bestellen. Dit voorkomt teleurstelling bij de deur.

Schindler's Factory Krakau
Schindler's Factory Krakau

De Ghetto

Zoals eerder genoemd werd een grotendeel van de film ‘Schindler’s list’ gefilmd in de wijk Kazimierz. Echter speelde het echte verhaal zich af in de wijk Podgórze. Deze wijk ligt gelegen net iets buiten Krakau en de geschiedenis van deze wijk is hier nog erg zichtbaar. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de Joodse bevolking geforceerd om hun huizen te verlaten en te verhuizen naar Podgórze. Vanuit hier werden ze te werk gesteld of doorgestuurd naar vernietigingskampen. Eén van de meest belangrijke bezienswaardigheden in De Ghetto, zoals de wijk werd genoemd, is het heldenplein. Dit is een plein met lege stoelen, die symbool staan voor de leegte die achterbleef na 1943. Ook is er nog een deel te zien van de Ghetto muur. Deze muur omringde de hele Ghetto ten tijde van de Tweede Wereldoorlog om te voorkomen dat mensen ontsnapten. Een deel staat er nu nog als gedenkmonument.

Ghetto muur Krakau
Ghetto muur Krakau

Krakau: een stad vol historie

Al met al is het absoluut de moeite waard om een bezoek te brengen aan Krakau. Ik vond de stad een aangename verrassing en het had zoveel meer te bieden dan ik in de eerste instantie had gedacht. De geschiedenis van de stad is overal zichtbaar en dat maakt Krakau tot een echte aanrader. Wat nog handig is om te weten is dat je er alles kan lopen en dat het een goedkope stad is, waar je binnen 2 uurtjes heen vliegt!

Stadsplein Krakau
Stadsplein Krakau

Bestemmingen

  1. Home
  2. blog
  3. 6 dingen die je niet mag missen in krakau
Weflycheap logo

Mis nooit meer een topdeal!

Door je in te schrijven bevestig je dat je de nieuwsbrief van weflycheap wil ontvangen in je inbox en ga je akkoord met de voorwaarden.