Header afbeelding

5x naar de musical in Londen

Speciaal voor liefhebbers van theater

Ik ben opgegroeid met het theater. Mijn ouders namen mij en mijn zussen al van jongs af aan regelmatig mee naar de musical en dat stukje culturele opvoeding heeft bij ons alle drie zijn sporennagelaten. Voor een musical liefhebber is er geen Europese stad zo mooi als Londen, waar ’s werelds beste musicals dagelijks worden opgevoerd in de vele theaters die West End rijk is. Bij eenbezoekje aan de Engelse hoofdstad, ontbreekt een avondje musical bij ons dan ook zelden. Vijf van onze favorieten op een rij én tips om binnenkort goedkoop in het Londense theater te zitten.

Matilda, musical van een tijdloos kinderboek

Misschien nog niet bij iedereen bekend, maar er is een musical van dit tijdloze kinderboek over de hyperintelligente Matilda. Ze gebruikt haar bovennatuurlijke krachten om zich op haar eigen manier te verzetten tegen de onrechtvaardigheid op haar school en in haar thuissituatie. Sinds 2011 is Matilda één van de West End topmusicals, die niet voor niets al vele prijzen heeft gewonnen. De voorstelling is bruisend en levendig en de hoofdrollen in Matilda zijn voor een groep ontzettend talentvolle kinderen, die je absoluut versteld doen staan van hun zang-, dans- en acteerkwaliteiten. In het Cambridge Theatre brengt deze musical één van de bekendste verhalen van Roald Dahl op een prachtige manier tot leven en laat ze de gemiddelde kijker zijn of haar jeugd herbeleven.

Matilda Musical Londen
Matilda Musical Londen

Mamma Mia! 

Mamma Mia! is al sinds 1999 dé guilty pleasure van West End. De musical is tot eind december 2019 ook nog te zien in het Beatrixtheater in Utrecht, maar als je de originele versie wilt zien, dan moet je toch in Londen zijn, en wel in het Novello Theatre. De liedjes leren is niet meer nodig, want de setlist van de musical bestaat uit zo’n beetje alle hits van ABBA, van Mamma Mia en Dancing Queen tot Super Trouper en Waterloo. Ook het wereldberoemde verhaal van Sophie, die voor haar bruiloft haar drie mogelijke vaders uitnodigt en dan uit moet vinden wie van de drie mannen haar echte vader is, is bij de meeste mensen niet onbekend. Liefde, humor en tijdloze ABBA-klassiekers komen samen in deze musical, die iedere ABBA-fan absoluut gezien moet hebben.

Aladdin de musical

Een Disney klassieker mag in deze lijst natuurlijk niet ontbreken. Verschillende beroemde Disney sprookjes zijn op West End in het theater te zien en één van de mooiste is Aladdin. Dezemusical is, in tegenstelling tot veel andere Disney musicals, nog niet als grote productie in Nederland te zien geweest. Dat maakt het verhaal echter niet minder bekend. Ook in Nederland kennen we allemaal het verhaal over de bedelaar Aladdin, zijn prinses Jasmine, de magische lamp en het vliegende tapijt. De musical van dit verhaal is inmiddels zo’n vier jaar te zien als musical in het Prince Edward Theatre in Londen en heeft sindsdien al de harten van vele bezoekers veroverd. Om humor zit de show niet verlegen en ook qua decors behoort Aladdin tot de meest magische musicals van West End. Zeker een aanrader dus als je in Londen een Disney musical wilt gaan bekijken.

School of Rock

Deze musical kan gerekend worden tot hetzelfde kaliber als Matilda, namelijk dat van Musicals Met Ontzettend Talentvolle Kinderen. In School of Rock kunnen de kinderen bovendien niet alleen zingen, dansen en acteren, maar ook nog eens rockinstrumenten bespelen alsof ze nooit anders hebben gedaan. Als je het verhaal nog niet kent, is het aan te raden om van tevoren eerst de film te kijken. Het is een Amerikaanse comedy, waarin een overenthousiaste rockgitarist uit zijn band wordt gezet en vervolgens als docent voor een klas komt te staan. Hij besluit zijn leerlingen, die strak en streng onderwijs gewend zijn, wat muzikale kennis bij te brengen en start samen met hen een rockband: School of Rock. Het geheimhouden van de band voor de andere docenten en de ouders van de kinderen, blijkt echter geen makkelijke opgave. In het Gillian Lynne Theatre in Londen wordt de musicalversie van de film opgevoerd, die zich met haar rockkarakter onderscheidt van veel andere musicals op West End.

School of Rock musical Londen
School of Rock musical Londen

Phantom of the Opera

Phantom of the Opera behoort tot wat je de ‘West End classics’ kunt noemen. De musical werd in deze bewerking van Andrew Lloyd Weber voor het eerst opgevoerd op West End in 1986 en isinmiddels wereldberoemd. Ze vertelt het verhaal van een man die rondspookt in het operagebouw van Parijs. Dit ‘spook van de opera’ is eigenlijk een man genaamd Erik, een muzikaal genie dat een masker draagt omdat hij een misvormd gezicht heeft. Hij is verantwoordelijk voor verschillende misdaden in en rondom het operagebouw, maar geeft daarnaast ook zanglessen aan de weesChristine, bij wie hij zich voordoet als de Engel der Muziek. Hij legt meer en meer beslag op haar en maakt het haar steeds moeilijker om los te komen uit zijn greep. Al meer dan dertig jaar wordt dit verhaal als musical opgevoerd in het Her Majesty’s Theatre in Londen, maar volgens de experts heeft de uitvoering nog niet aan kracht verloren en is het absoluut de moeite waard om deze klassieker te gaan bekijken.

Goedkoop naar de musical

Uiteraard zijn er nog heel veel andere musicals die je kunt bezoeken, dit is nog maar het topje van de ijsberg. Het Londense theater is echter niet heel goedkoop, maar gelukkig zijn er ook verschillende manieren om low-budget aan tickets te komen voor een originele West End show. Zo kun je bij de TKTS Booth op Leicester Square met veel korting last-minute tickets kopen en heeft de app TodayTix vaak soortgelijke aanbiedingen voor theaterkaartjes. Via deze organisaties hoeft een musical kaartje je niet meer dan 30£ (omgerekend nog geen 35 euro) te kosten en heb je ook nog eens de keuze uit veel verschillende shows. Verder zijn er een aantal musicals, waaronder Matilda, die gebruik maken van het 5£-ticket voor 16- 25-jarigen. Van deze tickets worden er maar 16 per show vergeven, op de dag van de voorstelling, bij het theater en op vertoon van een geldig identiteitsbewijs. Dat betekent dus wel dat je ’s ochtends op tijd in de rij moet gaan staan om zo’n kaartje te bemachtigen. Ook zijn het vaak niet de beste plaatsen in het theater die je toegewezen krijgt, maar alsnog is 5£ geen geld voor een middag of avond naar de musical in Londen. Want dat blijft toch keer op keer een bijzondere ervaring en iets wat je, als je de kans krijgt, zeker eens moet gaan meemaken.

  1. Home
  2. blog
  3. 5x naar de musical in londen
Weflycheap logo

Mis nooit meer een topdeal!

Door je in te schrijven bevestig je dat je de nieuwsbrief van weflycheap wil ontvangen in je inbox en ga je akkoord met de voorwaarden.