Header afbeelding

24 uur in Madrid

Dat spendeer je zo

De middeleeuwse pleinen, de unieke wijken, de rustgevende parken, het fantastische Spaanse eten en het geweldige uitgaansleven. Regelmatig denk ik terug aan mijn bezoekje aan Madrid. Met een oppervlakte van 604 vierkante kilometer is de hoofdstad van Spanje naar mijn idee reusachtig. Ik dacht dan ook dat het onmogelijk was om in één dag een goed beeld te krijgen van de stad. Gelukkig bleek het tegendeel. Lees hier hoe je 24 uur in Madrid spendeert.

Mijn dag startte ik in Parque del Oeste. Dit park ligt in het noordoosten van het centrum van Madrid. Parque del Oeste ligt op een heuvel. Daardoor heb je een prachtig uitzicht op de stad en krijg je direct een indruk van hoe Madrid eruit ziet. In het park staat ook Templo de Debod. Dit is een oude Egyptische tempel die in Egypte werd afgebroken en herbouwd werd in Madrid. De tempel was bedoeld om de god Amun en de godin Isis te vereren. Zelf vond ik het frappant een Egyptisch kunstwerk in Spanje te zien.

Koninklijk paleis Madrid

Vanaf Parque del Oeste zie je onder meer het koninklijk paleis liggen. Madrid heeft een heleboel mooie architectuur, maar het koninklijk paleis, Palacio Réal, is toch wel mijn favoriete gebouw. De koninklijke familie leeft er niet meer. The Royal Palace dient nu als werkplaats. Je kunt het gebouw van binnen bewonderen, maar daar moet je een ticket voor kopen. Ik sloeg dit over; de wachtrij was vrij lang. Wil je de wachtrij overslaan vergeet dan niet om voor de tijd online tickets te kopen.

Wil je toch leuke foto’s maken van het paleis, zonder al te veel toeristen en met een mooie omgeving op de achtergrond? Loop dan Jardines de Sabatini binnen. Deze groene, kleine tuin heeft een mooi uitzicht op de achterkant van het koninklijk paleis (zie foto). Toen ik er was, was het er helemaal niet druk!

El Retiro

Ik bezocht Madrid in augustus. Eigenlijk was het veel te warm om overdag door de stad te banjeren. ‘s Ochtends vond ik het prima om rond te lopen, de prachtige authentieke gebouwen te bewonderen. Maar met 34 graden tijdens het middaguur zocht ik tegen die tijd liever naar een plekje in de schaduw waar ik kon relaxen. Madrid heeft een aantal parken waar je tot rust kunt komen en de drukte van de grote stad even kunt vergeten. Een van die plekken is De Jardines del Buen Retiro of Parque del Buen Retiro. Onder een van de vele bomen die in het 130 hectare grote park staan, kun je heerlijk in het gras genieten van een goed boek of picknicken.

Ben je weer even uitgerust? Loop dan langs het aangelegde meer Estanque del Retiro. Dit is een van de hoofdelementen in El Retiro. Aan de oostkant van het meer staat een groot monument van Koning Alfonso XII. Opvallend aan Estanque del Retiro zijn de tientallen roeibootjes die je zelf kunt huren. Het geeft een romantisch gezicht.

Del Prado museum Madrid

Of je een kunstliefhebber bent of niet. Wanneer je Madrid voor het eerst bezoekt, raad ik je aan naar het Del Prado museum te gaan. Del Prado museum is een van de grootste en bekendste musea van de wereld. Vanuit El Retiro ben je er in ongeveer tien minuutjes lopen. De officiële naam van het museum is Museo Nacional del Prado. Del Prado was niet helemaal onbekend voor mij. En misschien zal dat voor anderen ook zo zijn. In het eerste en tweede seizoen van La Casa de Papel spelen een aantal scènes in het museum af.

Del Prado deed me een beetje denken aan het Rijksmuseum in Amsterdam. In het museum hangen duizenden kunstwerken van verschillende Europese kunstenaars uit de veertiende tot de negentiende eeuw. Ik heb uren in Del Prado rondgelopen. Het museum is bijna elke dag van 10.00 uur tot 20.00 uur geopend. Ben je student? Als je je studentenpas laat zien, kun je gratis naar binnen!

Overdekte markten in Madrid

In Madrid zijn de markten (die in het Spaans ‘mercados’ worden genoemd) altijd overdekt. De bekendste is Mercado de San Miguel. Vroeger kochten de lokale bewoners hier producten zoals vlees, vis, groenten en kaas. Sinds de renovatie in 2009 komen er meer toeristen. Mercados de San Miguel heeft meer dan dertig verschillende eettentjes met daarbij tafels en stoelen waar je tapas kunt eten en wijn, bier of fris kunt drinken. Ook als je niet van plan bent iets te eten, is het leuk de sfeer van de markthal te proeven. Mercados de San Miguel ziet er van buiten authentiek en van binnen vrij modern uit. Toen ik binnenliep zaten groepen mensen aan verschillende tafels te kletsen terwijl ze genoten van onder meer montaditos (een opengeklapt broodje belegd met vlees of vis). Rumoerigheid werd gecombineerd met de geur van vis, vlees en brood. Een heerlijke combinatie vond ik dat!

Rust

Houd je toch niet zo van drukte? Madrid heeft meerdere markthallen die minder toeristisch en druk zijn. Naast Mercado de San Miguel bezocht ik ook Mercado de San Anton. Deze markthal ligt ongeveer twintig minuten lopen van Mercado de San Miguel en is minder druk. Met een roltrap word je geleid naar een plek waar je niet alleen Spaanse tapas kunt eten, maar ook bijvoorbeeld Aziatische gerechten. Opvallend aan deze markthal vond ik het dakterras waar je ook heerlijk kunt zitten en genietend van de door jou gekozen gerechten uitkijkt op Madrid.

Madrid

Uitgaan in Madrid

Op het gebied van uitgaan is er in Madrid voor ieder wat wils. Van kleine barretjes waar je kunt dansen op de nieuwste Latin muziek tot gin tonic bars waar je met vrienden kunt borrelen en clubs waar je tot in de late uurtjes kunt feesten. Houd je van uitgaan en ben je (net als ik) op een maandag in Madrid? Ga dan naar Fucking Monday. Fucking Monday is een van Madrids bekende studentenfeestjes van de week. In de club hangt een positieve sfeer en de muziek bestaat naast latin uit internationale nummers. Voor Fucking Monday hoefde ik geen entree te betalen. Een vriendinnetje koos ervoor tien euro te betalen; ze kreeg dan direct twee consumpties.

Puerta de Atocha

Vanuit Madrid reisde ik met de trein naar Valencia. Dit deed ik vanuit Puerta Atocha, een van de grootste treinstations in Madrid. Van de buitenkant ziet het er authentiek uit, maar van binnen is het modern en oogt het naar mijn mening als een vliegveld. Je moet je bagage bijvoorbeeld door een scan halen voor je op het perron kunt komen. En heb je ooit een treinstation gezien met een botanische tuin en een heleboel schildpadden? Dat dacht ik al..

Waarom is Puerta Atocha een belangrijk station voor Madrid en hoort een bezoekje aan dit station bij een bezoek aan de Spaanse hoofdstad? Puerta Atocha is een knooppunt voor Spaanse forenzentreinen. Intercity’s en regionale treinen uit het zuiden komen hier aan. De hogesnelheidstrein (AVE) rijdt vanuit dit station naar andere, grote Spaanse steden, zoals Sevilla, Malaga, Barcelona en Valencia. Dit maakt het aantrekkelijk om Madrid te combineren met een andere Spaanse stad. Zelf reisde ik niet met de AVE. Hoewel ik dan in anderhalf uur in Valencia zou zijn, koos ik toch voor een goedkopere optie. Ik reisde met een intercity die er drie uur over deed. Dit was prima voor mij; je had genoeg ruimte voor je bagage, de stoelen zaten goed, in de trein was het niet heel erg druk en er was airco.

Wil je meer lezen over Madrid of over Valencia, de stad die ik na Madrid bezocht? Neem dan een kijkje op mijn blog.

Bestemmingen

  1. Home
  2. blog
  3. 24 uur in madrid
Weflycheap logo

Mis nooit meer een topdeal!

Door je in te schrijven bevestig je dat je de nieuwsbrief van weflycheap wil ontvangen in je inbox en ga je akkoord met de voorwaarden.