How to? Gouden tips voor een fijn (stressvrij) weekendje sneeuwhappen in Winterberg | Weflycheap

How to? Gouden tips voor een fijn (stressvrij) weekendje sneeuwhappen in Winterberg

How to? Gouden tips voor een fijn (stressvrij) weekendje sneeuwhappen in Winterberg 

Als wintersport liefhebber houd ik vanaf medio december angstvallig de sneeuwhoogte in Winterberg in de gaten. De keren dat ik ver van tevoren een weekendje Winterberg had geboekt met het idee dan lekker te kunnen skiën of boarden, om  vervolgens bij aankomst alleen maar bruine en groene heuvels aan te treffen, staan me nog vers in het geheugen gegrift. Daar zit je dan een lang weekend met een chagrijnig gezelschap in het plaatselijke subtropisch zwembad. Nee, daar trap ik niet meer in.  

Wintersport

Het leed dat sleepjesliften heet  

Ook het stadium van de indoor skihallen ben ik reeds gepasseerd. Een afdaling duurt maar tien seconden omdat een binnen piste nu eenmaal niet zo lang is, en vervolgens sta je minstens een kwartier in de rij bij de liftjes om weer tien seconden te kunnen afdalen. Zeker aangezien ik een boarder ben kost dat meer frustratie dan dat het plezier oplevert. Niet alleen is het een hele toestand om na elke afdaling één voet uit de bindingen halen, ook zijn die sleepliftjes een compleet drama. Tegen de tijd dat je eindelijk zo ver bent dat je zonder vallen op je board kon blijven staan met zo’n ellendig elastieken ding tussen je benen die je als een katapult lanceert, word je wel weer ten val gebracht door de arme klungel voor je die dappere maar hopeloze eerste pogingen onderneemt om de sleeptocht naar boven te overleven. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de kwaliteit van de sneeuw in die indoor skihallen. Thanks, but no thanks. Liever wacht ik tot er sneeuw valt in Winterberg.  

wintersport

Wanneer kan je het beste gaan?  

Er zijn gelukkig via Google handige websites te vinden waarop je kunt zien hoeveel sneeuw er ligt in berg en dal, hoe het is gesteld met de piste- en sneeuwkwaliteit en hoeveel pistes en liften er eigenlijk open zijn. Het ene jaar is dat al in december, maar de laatste jaren was het vooral vanaf eind januari tot halverwege februari goed te doen in Winterberg. Het is dus een kwestie van wachten op de goede condities, in de auto stappen, zo’n vier uur rijden (afhankelijk van waar je woont in Nederland) even inchecken in het hotel, en je bent klaar om te shinen! 

Wanneer kan je beter niet gaan?  

Op de bonnefooi naar Winterberg rijden tijdens weekenden of vakanties kan ik overigens afraden. Zo heb ik een keer, nadat ik urenlang in de file had gestaan en alles was volgeboekt, in een dorpje twintig minuten rijden van Winterberg op het laatste moment toch nog een hotel gevonden. Ik was super trots dat ik een accommodatie had gevonden en zo blij als een kind dat ik kon boarden dat weekend. Mijn euforie sloeg echter al gauw om in totale wanhoop toen ik eenmaal op de piste stond. Het was zó ongelofelijk druk dat ik alleen maar bezig was met het ontwijken van mensen die voor het eerst in hun leven proberen te skiën of snowboarden, terwijl ik zelf ook nog niet bepaald ervaren was.  

Geklungel vermijden  

Winterberg zit overigens vol met klunzen, omdat de kleine heuvels en vele blauwe pistes beginnelingen uitnodigen om relatief veilig op te oefenen. Ik heb er een paar jaar geleden ook voor het eerst op een snowboard gestaan en weken erna nog met blauwe knieën en billen rondgelopen. Zowel voor de ervaren wintersporter als voor de beginneling is die drukte een ramp, en soms zelfs ronduit gevaarlijk. Bovendien zijn de rijen bij de liften en de restaurantjes tijdens vakantieperiodes zó lang dat je minimaal een uur moet wachten op je broodje braadworst of op je volgende afdaling. Na zes keer Winterberg (drie keer kut, één keer matig en twee keer top) begin ik eindelijk door te krijgen hoe je het beste te werk kunt gaan. Hieronder mijn gouden tips.   

Gouden tips 

  • Bespreek ruim van tevoren met je reisgezelschap een paar opties om weg te gaan, liefst op verschillende momenten in januari, februari en begin maart.  
  • Boek via bijvoorbeeld Booking.com voor alle opties alvast een hotel met gratis annuleringsmogelijkheid tot twee dagen voor aankomst.  
  • Houd de actuele sneeuwhoogte in de gaten en beslis een paar dagen voor vertrek of je gaat of annuleert.  
  • Ga er alleen naartoe als er verse sneeuw ligt. Plat gereden sneeuw die opnieuw opvriest wordt een ijsbaan en gesmolten sneeuw wordt een zwembad. Geloof me, beide opties zijn geen pretje, zeker niet voor de beginneling.  
  • Vermijd te allen tijde vakantieperiodes, tenzij je het leuk vindt om urenlang in de rij te staan en hordes kinderen te moeten omzeilen op de piste.   
  • Houd het weerbericht in de gaten. Dikke hagel-, ijs- sneeuwbuien, kou of mist ontnemen je het plezier. Ga alleen als de temperatuur aangenaam is, het redelijk droog blijft, en er het liefst een zonnetje schijnt.  

Mij is het inmiddels gelukt. Door schade en schande wijs geworden heb ik vorig weekend het perfecte weekendje Winterberg gehad. Lees hierover meer in mijn volgende blog!  

Wintersport

Mis nooit meer een topdeal!