Header afbeelding

Colombia

Colombia

Wat is het grootste risico van reizen in Colombia? Dat je wilt blijven! Onlangs heb ik last minute besloten om een maandje door Colombia te gaan reizen. Er was niet veel tijd om me voor te bereiden. Go with the flow was dan ook mijn uitgangspunt en dat was achteraf gezien fan-tas-tisch. Toch zijn er een aantal dingen die ik vooraf wel over Colombia had willen weten. Benieuwd wat? Lees dan verder.

Colombia

Wat ik niet wist over Colombia

1. Laat ik maar meteen met dit onderwerp beginnen. Toen ik vertelde dat ik naar Colombia zou gaan, kreeg ik vooral verbaasde reacties. Colombia heeft nu eenmaal de reputatie van drugshandel en guerrillabewegingen. ‘Maar Di, is het daar wel veilig?’, was de vraag die ik standaard kreeg. Intussen kan ik je geruststellen. Want ja, ik vind Colombia een prima bestemming om als vrouw alleen te reizen. Al snel leerde ik ‘no dar papaya’, wat iets betekent als: wees niet naïef. Loop op straat bijvoorbeeld niet uitgebreid te fotograferen en vermijd bepaalde wijken als het donker is.

2. Colombianen zijn happy people. Het geluk zit hen in de kleine dingen van het leven, zoals familie, eten en voetbal. Daar mogen wij best een voorbeeld aan nemen! Verder zijn Colombianen opvallend vriendelijk, behulpzaam en enorm trots op hun land. Ze laten je maar al te graag weten hoe blij ze zijn dat jij voor Colombia hebt gekozen. Dit gecombineerd met een aardige dosis nieuwsgierigheid, wordt overal wel een gezellig praatje met je gemaakt.

Colombia

3. Lonely Planet heeft Colombia op de tweede plaats gezet in de favoriete bestemmingen voor 2017. Foutje natuurlijk, want dat is duidelijk een plek te laag. Colombia has it all. Ik heb nooit eerder zo’n divers land bezocht, uiteenlopend van bijzondere steden (Bogotá en Medellin) tot woestijn (Tatacoa), paradijselijke eilanden (Islas del Rosario), ongerepte tropische jungle (La Ciudad Perdida), pittoreske, kleurrijke dorpjes (Guatapé), prachtige natuurparken (Tayrona National Park) en sprookjesachtige, Caribische steden (Cartagena). Deze afwisseling maakt Colombia uniek!  

4. Bogotá is een aardige stad maar niet heel erg indrukwekkend. Als jij ook je Colombia-avontuur in Bogotá start, don’t you worry. Na deze stad wordt het alleen maar beter. Niet alleen qua activiteiten en sfeer, maar ook zeker betreft temperatuur. De Colombiaanse hoofdstad heeft niet voor niets de bijnaam La Navera.

5. Natuurlijk is het altijd fijn om de lokale taal te kunnen spreken. Maar in Colombia heb je toch best een probleem als je vocabulair niet verder gaat dan que si, que no of cerveza. Want zeker buiten de steden, wordt nauwelijks tot geen Engels gesproken. En zie punt 2, dan is het toch handig om je in het Spaans (enigszins) verstaanbaar te kunnen maken.

6. Net zo divers als de landschappen, is het Colombiaanse klimaat. Bogota ligt op 2600 meter hoogte en de temperatuur is hier meestal tussen de 15 en 20 graden. Zodra de zon onder gaat, wordt het frisjes. In de nacht kan het afkoelen tot 8 graden, vergeet je pyjama dus niet! Ook tijdens de koude junglenachten in de buitenlucht zul je me dankbaar zijn voor deze tip. Medellin, de stad van de eeuwige lente, ligt met 1500 meter een stuk lager. Hier is het gemiddeld 25 graden, voor ons dus een heerlijk zomers temperatuurtje! Aan de Caribische kust wordt het makkelijk tussen de 30 en 35 graden.

7. Colombia is zo groot als Frankrijk, Spanje en Portugal bij elkaar. Als je ook ‘maar’ een kleine maand reist, is vliegen de beste optie om geen kostbare tijd te verliezen. Er zijn verschillende vliegmaatschappijen voor binnenlandse vluchten. Afhankelijk van je bestemming, kost een enkele reis tussen de 30 en 80 euro. Wil je liever niks vooraf vastleggen? No worries, je kunt prima alles last minute regelen.

8. Wat zijn Colombianen trots op hun arepa’s, bandeja paisa en oblea’s. Zelf vind ik de Colombiaanse keuken wel aardig maar vooral veel van hetzelfde. Na een paar dagen rijst, bonen en kip, had ik cravings naar minder zwaar voedsel. Naast caloriebommen zijn ze in Colombia ook nog eens dol op alles wat gefrituurd is. Hoe vetter, hoe beter! In de steden kun je gelukkig ook naar hartenlust genieten van (meer gezonde) Westerse gerechten. Op kleinere plekken is het eten wat de pot schaft. En dat zorgt soms voor leuke verrassingen op je bord.

Colombia

9. Zeker in vergelijking met andere Zuid Amerikaanse landen, is Colombia prima betaalbaar. Voor drie euro eet je een simpel lokaal gerecht, na een taxiritje van een half uur betaal je zo’n acht euro en met een fles Aguardiente (noteer deze alvast als je naar Colombia gaat) maak je voor vijf euro een hoop nieuwe vrienden!

10. Het verkeer in Colombia is een verhaal apart. Mij is verteld dat je voor 40 euro een rijbewijs kunt kopen en dat geloof ik direct. In spiegels kijken, richtingaanwijzers gebruiken of stoppen voor rood? Colombianen weten van niks! In Bogotá is zondagochtend de Ciclovia. Het centrum is dan autovrij en de weg wordt massaal gebruikt door joggers, fietsers en skaters. Het zorgt voor een gezellige sfeer maar oh lawd, het is even chaotisch als met auto’s.

Colombia is keihard aan het knokken om zijn slechte naam van zich af te schudden. En hoé. De economie groeit jaarlijks en het plato o plomo-imago verdwijnt langzaam maar zeker. Wat ik ook niet wist over Colombia is dat het relatief onontdekt is door reizigers. Er is (nog) geen massatoerisme maar de voorzieningen ontwikkelen snel terwijl het land zijn authentieke karakter blijft houden.

Colombia

Meer lezen? Zie Diaryofdi.com

  1. Home
  2. blog
  3. 117600
Weflycheap logo

Mis nooit meer een topdeal!

Door je in te schrijven bevestig je dat je de nieuwsbrief van weflycheap wil ontvangen in je inbox en ga je akkoord met de voorwaarden.