spaarpot en wereldkaart

10 tips voor low budget reizen!

Waar moet ik rekening mee houden?

De 10 tips voor low budget reizen

Low budget reizen: we willen allemaal wel goedkoper reizen, maar hoe doe je dat nou? Soms zit het in kleine dingen. Ik hoef bijvoorbeeld voor Groot Brittannië en soortgelijke landen geen adapter aan te schaffen of mee te nemen, ik heb alleen mijn sleutels nodig… Ik heb hieronder mijn top tips bijeengeraapt vanuit eigen ervaringen in Europese reizen. Met daarbij ook 3 HOT tips! :) Succes er mee! 
 
low budget reizen

1. Prijs checks

Ik hou er zelf van om te checken welke vluchten goedkoop zijn op het moment dat ik wil reizen en dan pas te beslissen waar ik heen ga. Dan ga ik toch een andere keer daarheen? Afgelopen augustus waren vluchten overal heen vrij duur, maar kon ik behoorlijk goedkoop naar Vilnius of Dublin reizen en heb ik uiteindelijk voor Dublin gekozen. Ik wil al 5 jaar naar Oslo en zie nu eindelijk eens tickets onder de 100 euro. Dus Noorwegen zal ik snel eens bezoeken.

2. Boodschappen

HOT TIP - Waarom niet even je ontbijt, fruit, voldoende snacks en wat flesjes drinken bij een lokale supermarkt halen wanneer je aankomt op je vakantiebestemming? Je hebt meteen een leuke ervaring met echte locals en je bespaart enorm op dure dingen onderweg kopen op toeristische hotspots of in je hotel.

3. Parkeren

Probeer te voorkomen dat je je auto moet parkeren bij een luchthaven met enorme parkeertarieven of bij je Airbnb. Die kosten hakken er in. Ik probeer zoveel mogelijk lekker met de trein te reizen naar de luchthavens.

4. Overnachtingen

Shop ook hier goed. Transport en overnachtingen zijn de grootste kostenposten voor je vakantie. Vind je het leuk om te couchsurfen? Doe dat lekker. Maar het is anders heel goed om eens te kijken wat het verschil in prijs is tussen bijvoorbeeld Airbnb op je bestemming en het hotelaanbod. Er is altijd wel een goed aanbod te vinden ergens.

5. Wandel

HOT TIP - In plaats van (de hele tijd) een taxi of metro te pakken, wandel eens eindjes! Locals vertellen je als je de weg vraagt dat je beter met een bepaalde buslijn of metro kunt om ergens te komen… Maar jij bent op vakantie, je hebt wel de tijd om uren te wandelen, wat van de stad te zien en alles op te snuiven (en nog meer locals te ontmoeten als je bijvoorbeeld verkeerd loopt…).

6. Weer

Denk na over het weer op je bestemming. Ga in de periode die jij wil meemaken in die stad of het gebied. In Dublin regent het in principe het hele jaar dus dat maakt niet uit. Scandinavië is berekoud in de winter. In de Baltische landen is elke zomerdag rokjesdag. En in de zomer blijken plekken in zuidelijke landen - zoals Barcelona en Venetië - behoorlijk onfris te ruiken.

7. Souvenirs

Ik heb rond de 40 shot glazen uit allerlei verschillende landen. Ik doe er niks mee. Alles opgeteld had ik een extra reis kunnen doen. Souvenirs, verzameldrang, ik smeek je, doe het niet.

8. Restaurants

Natuurlijk wil je de lokale keuken proeven in het land. Doe dat zeker, maar ga niet in het stadscentrum. Zoek een zijstraatje verder weg, of vraag een local. Je bent goedkoper uit, hebt een echtere ervaring en waarschijnlijk ook betere service. En je ontvlucht meteen ook de vervelende toeristen.

9. Wisselkoersen

HOT TIP - Let heel erg op de wisselkoers van een land. Zoek vooraf uit wat de wisselkoers is voordat je gaat pinnen of cash wisselen bij een lokaal kantoor. Je gooit soms zo tientallen euro’s weg. Als je met creditcard betaald, kies dan voor betalen in de lokale munteenheid op het creditcardapparaat. Het kan zijn dat de wisselkoers van deze aanbieder 10% tot 15% nadeliger is dan je die van je eigen bank.

10. Markt

Mijn leukste vakantie ervaringen waren toch echt op lokale markten. Sofia, Riga, Turijn, Lanzarote, Barcelona. Ik haal alles zo voor de geest. Wat een schitterende ervaringen. Bekijk de antiek die ze verkopen. Leuke regionale zelfgemaakte spullen. Proef wat gebakken lekkernijen. Neem alles in je op. En er zijn altijd wel leuke koopjes op markten te vinden. 

Weflycheap logo

Mis nooit meer een topdeal!