Header afbeelding

10 tips voor de beste reisfoto's

Maak herinneringen extra bijzonder!

Wil je mooie reisfoto's maken met je telefoon, maar weet je niet waar je moet beginnen? Met deze 10 eenvoudige tips ga jij je fotografie naar een hoger niveau te tillen. Het is super leuk om foto's te maken van je reis en deze te delen met vrienden en familie, maar een foto is veel meer dan dat! Een foto zorgt ervoor dat je de reis veel beter onthoud. Herinneringen vervagen, maar een foto niet!

Maak een fotoboek vol herinneringen bij HEMA! Snel en gemakkelijk!

Maak jouw fotoboek hier!

 1. Denk aan het licht
 2. Speel met compositie
 3. Weet waar je je foto's voor maakt
 4. Maak scherpe foto's
 5. Groepsfoto's en selfie
 6. Bewerk je foto's voor een professionele uitstraling
 7. Neem meerdere foto's voor het perfecte shot
 8. Heb je een Iphone? Maak Live Photos
 9. Oefen en leer van anderen
 10. Blijf genieten

*Reminder! In dit lijstje staan enkel tips, maar maak vooral lekker veel foto's! Het maken van de perfecte foto is minder belangrijk dan het maken van een mooie herinnering. Oefening baart kunst, dus geef niet gelijk op en speel met je camera!

1. Denk aan het licht

De algemene regel die vaak gehanteert wordt als er een foto gemaakt wordt, is: maak nooit een foto tegen het licht in. Als je een duidelijke foto wilt hebben van het uitzicht of van een onderwerp, zorg er dan voor dat het licht zo veel mogelijk van achter jou vandaan komt. Een camera kan licht moeilijk verwerken, waardoor alles heel donker of juist overbelicht wordt. 

Wil je een foto van een persoon maken, maar het licht is te vel? Zoek de schaduw op! Als je een foto maakt met veel licht, zal er veel contrast in de foto plaatsvinden. Lichte delen op de foto lijken extra licht en schaduwplekken lijken extra donker. Wanneer je dus een foto maakt van een gezicht zal je hele harde lijnen zien. Onze tip: zoek de schaduw op of maak de foto op van een beetje afstand, hierdoor zal je de harde lijnen ook niet zien. 

Daarnaast is het ook leuk om juist met het licht te spelen. Als je een foto met veel tegenlicht maakt, krijg je bijvoorbeeld prachtige silhouetten. Speel met schaduwen en wees lekker creatief!

Licht van voor vs licht van achter - reisfoto

Meelicht vs tegenlicht

2. Speel met compositie

Een goede compositie is essentieel voor het maken van bijzondere foto's. Gebruik bijvoorbeeld de regel van derden en plaats het onderwerp van je foto op een kruispunt van de denkbeeldige rasterlijnen. Hierdoor krijg is de foto altijd interessant. TIP: zet het raster aan in je camera! Dit raster deelt het beeld op in 9 vakken, als je een foto maakt met het opject door één van de lijnen heen, maak je gebruik van de regel van derden. Je kan er ook voor kiezen om het beeld juist precies in het midden te zetten. Hierdoor creëer je een foto dat juist interessant is door de symmetrie. 

regel van derden vs symmetrie - reisfoto

Regel van derden vs symmetrie

Een veel gebruikte compositie voor foto's van grote objecten, zoals gebouwen, is het kikkerperspectief. Bij het kikkerperspectief maak je een foto van laag naar omhoog, alsof je zelf een klein lief kikkertje bent. Het tegengestelde van het kikkerperspectief is het vogelperspectief. Hierbij maak je een foto naar beneden toe, alsof je een vrije vogel bent! Door na te denken over deze perspectieven kan je erg interessante beelden creëren. Kijk dus niet alleen voor je uit, maar ook omhoog en naar beneden.

kikkerperspectief vs vogelperspectief

Kikkerperspectief vs vogelperspectief

Houd daarnaast rekening mee met de hoeveelheid lege ruimtes. Als je bijvoorbeeld een foto maakt van een mooi gebouw, wil je niet dat de helft van de foto van de vloer is. Tenzij je hier juist voor gaat natuurlijk! Mensen kijken liever naar een beetje extra lucht, dan een vieze vloer.

lege ruimte - reisfoto

Veel lege ruimte vs weinig lege ruimte

3. Weet waar je je foto's voor maakt

Je kan een foto op veel manieren vastleggen. Denk aan panoramafoto's, horizontale- en verticale foto's. Daarom is het belangrijk om te weten waarvoor jij je foto's maakt. Ga je de foto's voornamelijk op je mobiel terugkijken en plaats je de foto's op social media? Dan raden wij je aan om de foto's verticaal te maken. Bekijk je de foto's voornamelijk op je computer of zet je het op YouTube? Dan is het beter om de foto's horizontaal te maken. Maak je een fotoboek? Dan is het juist leuk om af te wisselen! 

horizontaal vs verticaal - reisfoto

Verticaal vs horizontaal

4. Maak scherpe foto's

Zorg ervoor dat je onderwerp scherp is door de focus handmatig aan te passen. Tik op je scherm waar je wilt scherpstellen en laat de camera zijn werk doen. Dit zorgt voor scherpe, professioneel ogende foto's. Tik ook op het gebied dat te overbelicht is of juist te donker, hierdoor zal je mobiel de kleuren aanpassen. Je zult je vrienden verbazen met je goede fotografie skills!

Dan hebben wij nog een tip voor jou waardoor jij scherpere foto's gaat maken, namelijk: maak je lens schoon! De lens van je telefoon wordt ontzettend snel vies. Je stopt je mobiel in je broekzak, in je tas en gaat er met vettige vingers overheen. Een simpele swipe met je shirt over de lens en tadaa je hebt een scherpe foto! 

5. Groepsfoto's en selfies

Het maken van een groepsfoto kan soms erg lastig zijn, want je wil iedereen voor de camera hebben en niemand buiten sluiten. Je kan natuurlijk een voorbijganger vragen om een foto te maken, maar wat als er geen voorbijganger in de buurt is, of de voorbijganger heeft deze tips niet gelezen... 😜 Dan kan je het beter zelf doen! Je koopt bijvoorbeeld al voor een kleine prijs een statief of je kan je mobiel tegen een steen aanleggen. Zorg dat iedereen klaar staat, zet de timer aan en de foto is gemaakt. Maar het kan beter! Er zijn veel verschillende apps waarbij je je camera elke seconde een foto maakt. Onze favoriet heet Lens Buddy. Hierdoor hoef je niet telkens heen en weer te rennen, en maak je veel spontane foto's. Dit is ook ontzettend handig als je juist helemaal alleen bent!

Daarnaast is het maken van een selfie natuurlijk ook hartstikke leuk. Wil je met de tijd mee gaan en trendy zijn? Probeer dan een "nul komma vijfje"! Deze manier van foto's maken is een grote trend onder de jongeren. Het idee is dat je de camera uitzoomt op de 0,5 stand en vervolgens de mobiel omdraait en zo een selfie maakt. Doordat je naar de achterkant van je mobiel kijkt, moet je de foto maken door op de geluidsknop te klikken. De uitzoom lens zorgt ervoor dat al je vrienden op de foto passen en het zorgt voor een interessant plaatje. Kortom: uitproberen maar!

selfie - reisfoto

Jouw mooiste selfie!

6. Bewerk je foto's voor een professionele uitstraling

Bewerk je foto's met apps zoals VSCO, Adobe Lightroom of Pixlr om ze een professionele touch te geven. Pas helderheid, contrast, verzadiging en andere instellingen aan om je foto's te verbeteren. Maar soms is het bewerken less is more! Niet alle foto's hebben veel bewerking nodig. 

Daarnaast is het leuk om foto's te bewerken zodat de kleuren beter bij elkaar passen. Zet je de foto's bijvoorbeeld in een fotoboek? Dan is het mooi dat de foto's die naast elkaar komen, een samenhangende kleur hebben. De makkelijkste manier om hiermee te spelen, is: helderheid verhogen of verlagen, warmere foto's of kouder foto's, én verzadigdheid (velle kleuren) omhoog of juist omlaag (hierdoor wordt het beeld zwart-wit). Voor elk element hebben we een voorbeeld gezocht voor jou!

licht vs donker - reisfoto

Licht vs donker

warm vs koud - reisfoto

Warm vs koud

verzadigd vs onverzadigd

Verzadigd vs onverzadigd

7. Neem meerdere foto's voor het perfecte shot

Bij het maken van mooie reisfoto's met je telefoon is het een goed idee om meerdere foto's te maken. Hier zijn een aantal redenen en tips voor:

 • Verschillende omstandigheden
  Lichtomstandigheden, weersomstandigheden en de positie van je onderwerp kunnen snel veranderen. Door meerdere foto's te nemen, vergroot je de kans om het perfecte moment vast te leggen met de juiste belichting en compositie. Zorg dus dat je genoeg opslag over hebt op je telefoon ;)
 • Verschillende perspectieven en composities
  Neem foto's van hetzelfde onderwerp vanuit verschillende hoeken en met verschillende composities. Dit geeft je niet alleen meer opties om uit te kiezen, maar kan je ook helpen om nieuwe en interessante manieren te ontdekken om foto's te maken. Gaaf!
 • Focus en belichting
  Soms kan de autofocus of automatische belichting van je telefoon niet perfect zijn. Door meerdere foto's te maken, vergroot je de kans om een foto te krijgen met de juiste scherpte en belichting.
 • Beweging en actie
  Als je een bewegend onderwerp fotografeert, zoals mensen, dieren of voertuigen, kan het lastig zijn om precies het juiste moment vast te leggen. Door meerdere foto's achter elkaar te maken (ook wel burst-modus genoemd), heb je meer kans om het perfecte shot te krijgen.

8. Heb je een Iphone? Maak Live Photos

Met Live Photos legt de camera vast wat er anderhalve seconde vóór en na het nemen van de foto gebeurd. Dit zorgt er voor dat je andere hoofdfoto's in kunt stellen, waardoor je meerdere opties hebt waar je uit kunt kiezen. Ideaal! 

9. Oefen en leer van anderen

De beste manier om beter te worden in het maken van mooie reisfoto's met je telefoon is door te oefenen en te leren van anderen. Volg getalenteerde smartphone-fotografen op sociale media en bekijk tutorials om je vaardigheden te verbeteren. Hoe meer je oefent, hoe beter je foto's zullen worden!

Daarnaast kan je ook inspiratie op doen van anderen. Je hoeft een ander natuurlijk niet helemaal na te maken, maar het inspireert een hoop. Wij vinden het bijvoorbeeld erg fijn om eerst de bestemming op te zoeken op Pinterest. Hierdoor krijg je een idee van de verschillende foto's die je daar kunt maken en vindt je interessante plekjes.

10. Blijf genieten

Hoe leuk het ook is om de perfecte plaatjes te maken voor op Instagram, voor later, of om aan het thuisfront te laten zien. Het belangrijkste is dat je tijdens jouw reis geniet van jouw vakantie. Niet alles draait om het maken van foto's. Dus geniet vooral van jouw welverdiende vakantie!

vakantiefoto - reisfoto

Inspirerende reisfoto

 1. Home
 2. blog
 3. 10 tips mooie reisfotos maken
Weflycheap logo

Mis nooit meer een topdeal!

Door je in te schrijven bevestig je dat je de nieuwsbrief van weflycheap wil ontvangen in je inbox en ga je akkoord met de voorwaarden.