afstanden vliegveld

Stedentrip gepland? Kies je vliegveld strategisch!

Zwolle, november 2017 - Je hoort het vaak: vlieg goedkoop naar een Europese stad met een low-cost airline vanaf een kleiner vliegveld. Toch kan een stedentrip naar Londen, Stockholm of Parijs een stuk duurder uitvallen als je vliegt op bijvoorbeeld Londen Southend of Londen Stansted, Stockholm-Skavsta of Parijs Beauvais Tillé - resp. 66 km, 61 km, 106 km en 87 km vanaf het centrum. Nu ook Groningen Airport heeft aangekondigd drie keer per dag te gaan vliegen op Londen Southend (bron: Groningen Airport), heeft WeFlyCheap verschillende vliegvelden - en de afstanden naar het stadscentrum - onder de loep genomen.  

Verschillende vliegvelden

Wanneer je een stedentrip boekt, kun je bij veel steden kiezen uit een hele keur aan vliegvelden. Prijsvechters (zoals Flybe) vliegen bijvoorbeeld goedkoop vanaf Groningen Airport naar Londen Southend, alleen zit je op de luchthaven van Londen Southend maar liefst 66 km buiten het centrum van Londen. Het vliegveld mag weliswaar wel de naam ‘Londen’ dragen, maar bevindt zich niet in de stad.  

Op welk vliegveld kun je het beste vliegen?

WeFlyCheap.nl onderzocht de afstanden van het vliegveld naar het stadscentrum voor een aantal Europese steden (bron: Google Maps). In Berlijn zit je op Berlin-Schönefeld en Berlin-Tegel niet verder dan 20 km uit het centrum. Vlieg je op Londen Southend of Londen Stansted, dan zit je in beide gevallen meer dan 60 km buiten de stad. In Parijs is het nog erger: wanneer je vliegt op Paris Beauvais Tillé ben je bijna 90 km buiten het centrum en moet je echt nog een flink stuk reizen. Stockholm-Skavsta spant overigens de kroon: dit vliegveld ligt op 106 km buiten de stad.

Afstand vliegveld tot het stadscentrum

Bekijk de afstand van het vliegveld tot het stadscentrum kritisch. Wanneer je bijvoorbeeld vlakbij Groningen Airport woont, kun je in Nederland flink besparen op reiskosten naar het vliegveld. Echter, als dat niet het geval is, kan het soms uit om nog eens kritisch naar de kosten te kijken die je maakt van het vliegveld naar het centrum (of je accommodatie) op je bestemming. Om een voorbeeld te noemen: wanneer je met Pinksteren een weekend naar Londen wilt en op 18 mei 2018 vanaf Groningen Airport naar Londen Southend vliegt, betaal je op dit moment €92 voor je ticket (bron: Skyscanner) + £16,20 (€18,50) voor een treinticket naar Londen Liverpool Street. Kies je in dat geval voor Heathrow Airport, dan vlieg je voor €83 rechtstreeks vanaf Schiphol + een metrokaartje van £6 naar Londen Liverpool Street. “Kortom: er spelen veel factoren mee bij het bepalen van je vliegveld en het boeken van je vliegticket. Het hoeft niet altijd voordeliger te zijn om vanaf een ‘afgelegen vliegveld’ te vliegen met een low-cost airline. Check altijd de afstanden van het vliegveld naar het stadscentrum en de kosten van het openbaar vervoer. Een goede voorbereiding en e.e.a. uitzoeken loont in veel gevallen dus zeker!”, aldus Ruud Raaijmakers van WeFlyCheap.

Weflycheap logo

Mis nooit meer een topdeal!