Ontspannen in de (warm)waterbronnen van Toscane

Ontspannen in de (warm)waterbronnen van Toscane

Toscane kent veel kuuroorden en natuurlijke warmwaterbronnen. De meest bekende bronnen zijn Bagno Vignoni, Terme di Saturnia (Spa van Saturnia), Greath Bath en Acqua Puzzola. Echter is er maar één plaatst voor het publiek gratis toegankelijk is, met name de zwavelhoudende watervallen, namelijk Cascatelle di Saturnia. In deze oorden en bronnen kun je heerlijk ontspannen in warme wateren. Het bezoeken van deze plekken is vooral heerlijk in het voor- en najaar en de vroege ochtend. In de zomer kun je de baden beter vermijden omdat het er nogal druk is en op een warme dag zijn deze baden niet echt verfrissend.

Bagno Vignoni

Net onder Pienza ligt het dorpje Bagno Vagnoni. Het dorpje staat bekend om de thermale (warm)waterbronnen die al bij de Romeinen in de oudheid populair waren. Later werden deze baden gebruikt ter bestrijding van allerlei (huid)kwalen door vooraanstaande personen zoals paus Pius II en Lorenzo de’ Medici. Paus Pius II liet er zelfs een paleis bouwen. Dit paleis wordt nu gebruikt als wellnesshotel onder de naam Albergro Le Terme. Deze plek is het meest bijzonder in de ochtend en in de winter, wanneer de waterdamp vanuit het bad als een magische mist opstijgt. De temperatuur van het water is ongeveer 49 graden en is niet toegankelijk voor bezoekers. Wel kun je van deze spa genieten als je een verblijf in het wellnesshotel boekt.

Bagno Vagnoni

Cascatelle di Saturnia

Le Cascatelle di Saturnia of ook wel Le Cascate del Gorello, ligt op ongeveer 2 km van het pittoreske dorpje Saturnia, nabij een oude watermolen, langs de strada provinciale Follonata.

toscane 2

De bronnen bevinden zich in een open veld en zijn eenvoudig te bereiken. Vanuit Saturnia neem je de strada provinciale Follonata in de richting van Montemerano. Na enkele honderden meters verandert aan de linkerkant de omgeving in een open landschap en kun je de bronnen zien. Je kunt je auto parkeren en moet te voet verder, dit is slechts enkele honderd meters.

Het zwavelhoudende water is verdeelt over verschillende, door de natuur gecreëerde, baden. Het water van de rivier Gorello stroomt met een snelheid van 800 liter per seconden in de baden. De warmwaterbronnen zijn zeker het bezoeken waard en eenmaal ondergedompeld in het heerlijke water met een temperatuur van 37 graden wil je het liefst de hele middag blijven zitten. Door de aanwezigheid van koolstofdioxide en waterstofsulfide heeft het water een positieve werking op de luchtwegen, de huid en het beendergestel.

De bronnen zijn publiek toegankelijk, hierdoor kun je er mensen op ieder uur van de dag treffen. Wil je er een romantische avond van maken (voor zover dat kan in die zwavellucht) vergeet dan niet je zaklamp mee te nemen, er is geen enkele straatverlichting aanwezig.

Toscane 3Toscane 4

Dingen waar je rekening mee moet houden

Aangezien de bronnen voor iedereen toegankelijk zijn, zijn er geen sanitaire voorzieningen of kleedhokjes aanwezig. Het is dus verstandig je zwemkleding aan te doen voor vertrek. Zorg ook dat je badslippers bij je hebt, over de rotsen lopen is namelijk geen pretje. Vergeet niet een badhanddoek mee te nemen, door het verschil in temperatuur heb je het hoe dan ook erg koud als je uit het water komt.Het enige nadeel van een middagje badderen in deze baden, is dat het water een sterke zwavelgeur verspreidt. Geloof mij, deze geur is zo doordringend dat je nog uren daarna een raar geurtje met je meedraagt. Neem daarom een plasticzak mee om je natte kleding in te doen en schone kleding zodat je de geur een klein beetje kwijtraakt.

Zorg er daarnaast voor dat je geen sieraden draagt, mij zilveren armbandje was binnen no-time zwart door de zwavel. Gelukkig kun je bij de juwelier een schoonmaakmiddeltjes kopen om zilver schoon te krijgen.

Mis nooit meer een topdeal!