De mooiste steden van Toscane in Italie

Toscane

De kop zegt wel Toscane maar eigenlijk gaat deze blog over de driehoek Toscane, Lazio, Umbrie. Waarbij wij ons met voornamelijk gericht hebben op de regio Toscane. Dit is de regio waar wij begin september een weekje mochten verblijven. Graag willen wij jullie meenemen in deze nog redelijk onbekende regio onder Nederlanders, waar je je te goed kunt doen aan de mooiste steden, de lekkerste pizza’s en overheerlijke wijnen.

Vulkanisch Bolsena

In dit dorpje lag onze camping. In het voorjaar hebben wij een camping geboekt in deze regio omdat we er in september graag nog een weekje tussenuit wilden. Bolsena is gelegen aan Lago di Bolsena, een van de grotere meren van Toscane, welke ontstaan is door een vulkaanuitbarsting, het meer ligt dan ook op de krater van de vulkaan. Het glasheldere water lokt al snel uit tot het nemen van een duik. Bolsena zelf is een oud Middeleeuws dorpje waarbij je onder andere de oude verdedigingsmuur kan beklimmen. Vanuit de burcht, die bovenin Bolsena ligt, heb je een ontzettend mooi uitzicht over het dorp en het meer. Verder vind je in Bolsena de nodige restaurantjes en winkeltjes. Een perfecte uitvalsbasis voor een relaxte vakantie in Toscane.

Hooggelegen Orvieto

Dichtbij Bolsena ligt de stad Orvieto. Een stad midden in Toscane gelegen op een plateau welke vanaf een afstand al goed te herkennen is. Orvieto biedt een aantal leuke bezienswaardigheden om te bezoeken. Hiervan is de ‘Duomo di Orvieto’, één van de meest mooie en indrukwekkendste kathedralen die wij in onze reis door Toscane hebben gezien. Dit komt met name door de Gothische bouwstijl met de schitterende details. Doordat Orvieto op een plateau is gebouwd kon de stad niet horizontaal groeien, maar zijn de Etrusken begonnen met het bouwen van kelders onder de huizen. Door de perfecte temperatuur werden deze gebruikt voor opslag van goederen en wijn, duiventeelt en voor het maken van olijfolie. Met Orvieto Underground kan je een tweetal (van de in totaal 1200) grotten bezoeken. Tevens kun je de Torre del Moro beklimmen, de hoogste toren van Orvieto (47 meter) met een prachtig uitzicht over de stad en de wijnvelden in de omgeving. Parkeren kan je heel gemakkelijk in parkeergarage Campo della Fiera waar je voor nog geen €2,- per uur staat.

toscane

Verlaten stad Civita di Bagnoregio

Wanneer je je in Toscane bevindt, dan kan een bezoekje aan Bagnoregio niet ontbreken. Tussen Orvieto en Bolsena tref je deze stad aan. Als je door deze stad rijdt kom je uiteindelijk terecht bij Civita di Bagnoregio, ook wel de verlaten stad genoemd. Je ziet de stad al opdoemen vanaf een afstandje waarbij je het gevoel hebt dat je naar een ansichtkaart kijkt. Deze stad kun je alleen per voetgangersbrug beklimmen en is tegenwoordig verlaten op een enkel restaurantje, winkeltje na. Parkeer je auto onderaan de brug en koop voor €1,50 een kaartje om de stad te bezoeken. Het uitzicht op de stad (vanaf een afstandje) is wel het mooiste, maar de stad zelf is zeker de moeite waard. Ieder straatje is fotogeniek en het uitzicht op Toscane maakt de vrij steile beklimming meer dan goed.

toscane

Siena, de mooiste stad van Toscane

Op iets meer dan 100 km van Bolsena ligt Siena, ook wel de mooiste stad van Toscane, misschien zelfs wel van Italië, genoemd. Omdat dit zo relatief dichtbij lag moesten we hier uiteraard een bezoekje aan brengen. Wij zijn met de auto gegaan. Je rijdt door de prachtige omgeving van Toscane, een lust voor het oog. Je kunt de auto parkeren in parkeergarage Il Campo waar je voor €3,- per uur kunt parkeren, deze parkeergarage ligt midden in de stad. Omdat Siena niet super groot is kun je alles ter voet afleggen. Op de muren staan bordjes waarop staat aangegeven welke richting je moet lopen voor de bezienswaardigheden. Volg het bordje Duomo en je komt bij de mooiste Duomo terecht, koop een kaartje en laat je van binnen meeslepen door de verhalen die zowel via de grond als de muur verteld worden. Tevens mag een bezoek aan de klokkentoren niet ontbreken. Je moet weliswaar 400 treden omhoog maar het uitzicht is waanzinnig! Je ziet het plein, wat is opgebouwd in 9 vlakken en tezamen een waaier vormt. De Duomo prijkt al snel boven de huizen uit en je ziet de gehele stad en omgeving van Siena en Toscane.

toscane

Est! Est!! Est!!!

De naam zegt je waarschijnlijk niet zo veel maar als je in Toscane verblijft én je houdt van lekkere wijnen dan ontkom je al snel niet aan Est! Est!! Est!!!, dé wijn uit de streek. De wijn komt uit Montefiascone, een plaatsje heel dichtbij Bolsena. Het verhaal rondom deze wijn zorgt er alleen al voor dat je deze wijn wilt proberen:

In het jaar 1111 reisde een bisschop, Johannes Fugger, van Duitsland naar Rome. Hij hield van de goede dingen des levens en stuurde daarom een knecht vooruit om bij alle herbergen de wijn te proeven. Als de wijn beviel, schreef de knecht met krijt Est! op de muur. Letterlijk betekent dat 'het is', maar je zou het kunnen vertalen als ‘dit is ‘m!’. De kroeg van Montefiascone schonk zo’n heerlijke witte wijn, dat de knecht met grote letters Est! Est!! Est!!! op de muur schreef. De bisschop kwam nooit in Rome aan. Hij bleef in Montefiascone wonen en dronk zichzelf letterlijk dood. Nog steeds wordt er ieder jaar een vat wijn over zijn graf geleegd.

Wij zouden nog veel meer over deze regio kunnen vertellen en er zijn nog veel meer steden/dorpjes die je kunt bezoeken maar dit zijn wel de hoogtepunten als je het ons vraagt. Zijn jullie zelf al eens in Toscane op vakantie geweest? Zo ja, wat is jou het meest bijgebleven?

toscane

Mis nooit meer een topdeal!