Header afbeelding

Het betoverende Slovenië

Bled & Soca Vallei

“Op de kaart lijkt Slovenië een beetje op een kip. Wij zitten nu zo ongeveer in zijn achterste.” Dat is wat een Sloveen een paar dagen geleden tegen me zei. Hoewel Slovenië natuurlijk groter is dan dat, zijn wij deze drie weken in het Westen van dit prachtige land gebleven. Hier zijn de hoogste bergen, de meest betoverende meren en de helderste riviertjes. Het blijkt dat veel West-Europeanen dit land al ontdekt hebben als vakantieland, want we zien een hoop verschillende nummerplaten. Ik begrijp nu wel waarom!

Niet te missen

Als je naar Slovenië bent geweest, moet je natuurlijk Bled niet hebben gemist. Pas aan het eind van ons verblijf gingen wij er met de trein heen. De fietsen gingen mee, om wat mobieler te zijn. In Most na Soca Vallei stapten we in, na een uur stapten we in Bled uit. Het was nog vroeg, dus de paden om het magische meer werden enkel nog gebruikt door hardlopers en locals die de hond uitlieten. Op een terrasje aan het water dronken we koffie en aanschouwden we de stroom toeristen die langzaam uit hun appartementjes kwam. En het is honderd procent waar: deze plek is wonderschoon! Het turquoise water, het kerkje op een eilandje in het midden van het meer en het kasteel op een hoge rots boven ons hoofd maken Bled tot een unieke en spectaculaire plek.

Bled Slovenië
Bled Slovenië

Het tweede pareltje van Slovenië: Bohinj

Nog voor de lunch vertrokken we op onze fiets naar de volgende toeristische locatie: Bohinj. Hoewel dit meer minder populair is bij vakantiegangers, is het volgens de Slovenen minstens net zo mooi als Bled. De fietstocht er naartoe voert langs de weg, wat niet altijd prettig is, maar de uitzichten zijn geweldig. Na 18 km stopten we in Bohinj Bistrica om te lunchen, ook al was het meer nog 6 km verder. Na een heerlijk bordje pasta gingen we weer snel op weg, want we hadden wel behoefte aan een duik in het heldere water van Lake Bohinj! Bij aankomst hoorden we weer allerlei talen om ons heen, waaronder natuurlijk Nederlands. De meeste mensen lagen op een handdoekje aan het meer, want het was ondertussen erg warm geworden. Wij zochten een plekje in het gras en niet veel later doken we het verkwikkende water in. En wij zijn het met de Slovenen eens: dit is eigenlijk nog mooier dan Bled!

lake Bohinj Slovenië
Lake Bohinj

Klein maar fijn

Na een lange dag en met 40 km in de benen kwamen we weer terug in ‘ons dorp’ Most na Soca Vallei. Ook hier is een meer, dat eigenlijk een verbreed deel is van de Soca rivier. Aan het water is een kleine bar, een familiebedrijf, waar we een biertje krijgen van moeder, vader achter de pannen staat en de twee zoons helpen in de bediening. Aan het einde van de avond duiken de jongens voor onze neuzen het kraakheldere meer in, ook al is het water best koud. Om ons heen horen we vooral Sloveens, maar af en toe lopen er ook wat toeristen langs. We moeten toegeven: deze plek is een stuk kleiner, maar het uitzicht is fenomenaal en de sfeer is relaxed. Voor ons staat het veel hoger op de lijst dan Bled en Bovinj!

Soci
Biertje in Soca Vallei

Tussen de locals

We zijn hier nu bijna drie weken en het voelt al als thuis, waarschijnlijk omdat we ons hebben laten onderdompelen in het Sloveense leven. We logeren namelijk bij een jong stel, dat een huis aan het verbouwen is in de bergen boven Most na Soca Vallei. In de eerste week was het nog wat onwennig, omdat de taal voor ons onbegrijpelijk is en Slovenen onderling ontzettend veel praten. Toch wenden we daar snel aan, want ze zijn allemaal enorm nieuwsgierig naar verhalen. Ze namen ons mee naar leuke koffietentjes, we beklommen samen om 6 uur ’s ochtends de berg Krn, we proefden allerlei Sloveense lekkernijen en we liepen tientallen rondjes met de hond. En niet te vergeten; we dronken vele glaasjes schnaps, want bijna ieder gezin in Slovenië brouwt zijn eigen alcoholische versnaperingen. Al met al zullen we vooral onthouden dat dit land veel meer te bieden heeft dan wat de meeste toeristen te zien krijgen. Stop dus maar eens in een klein dorpje en bestel een kop koffie bij het lokale café of rijd de bergen in voor een vers gemaakt stukje kaas.

Bergen Soci
In de bergen bij Soca Vallei

Op doorreis

Na drie weken verlaten wij ons vertrouwde plekje en gaan we op zoek naar nieuw avontuur. Onze buscamper kan niet wachten om meer kilometers te maken richting het Zuiden, waar we ook Bosnië, Albanië, Montenegro en Griekenland zullen aandoen. Het is maar goed dat wij onze banen hebben opgezegd en geen huis meer hebben in Nederland, want we zouden er niet aan moeten denken om nu alweer terug te gaan. Onze bestemming is namelijk nog lang niet in zicht. Wat zou het volgende plekje worden dat onze harten sneller laat kloppen?

Lees meer blogs over Slovenië op onze Slovenië pagina.

Soca rivier Slovenië
Soca rivier

Bestemmingen

  1. Home
  2. blog
  3. slovenie
Weflycheap logo

Mis nooit meer een topdeal!

Door je in te schrijven bevestig je dat je de nieuwsbrief van weflycheap wil ontvangen in je inbox en ga je akkoord met de voorwaarden.