Heeft ‘Wie is de Mol?’ je inmiddels al overtuigd, of kun je nog een aantal inspiratie tips van me gebruiken, voordat die fantastische reis naar Colombia wordt uitgestippeld?

In deze derde en tevens laatste blog over onze reis door Colombia, neem ik je mee naar de Caribische kust in het noorden van het land. In ruim een week tijd bezochten we Minca, Palomino, Tayrona National Park en Cartagena. Voor ons een logische keuze om af te sluiten aan de kust, gelijk ook het warmste deel van onze reis.

De jungle in

Van Medellín vlogen we naar Santa Marta. Jungle dorpje Minca stond op het programma, wat je prima met de bus kunt bereiken. We verbleven nabij het schattige dorpje, want zo konden we daar sfeer proeven en hoefden we niet bergopwaarts, achterop bij een moto taxi. We hebben veel motoren gezien en het zag er minder eng uit dan ik had verwacht, toch vond ik het leuk om wat meer van het dorpsleven mee te krijgen. Heerlijke ontbijtjes of een drankje drinken in de kleurrijke barretjes met kolibries en vlinders om je heen.

Chillen in en om Minca kan zeker, rondom een stromend riviertje vertoeven of in je hangmat met een drankje. Wij kozen ervoor om de jungle te verkennen. Dat klinkt spannender dan dat is hoor, want overal liepen goed begaanbare wegen. De grote ronde sprak ons wel aan, een wandeling waar je wel een dag zoet mee bent. Hoe verder je ging hoe mooier de jungle werd en wat een prachtige vlinders kwamen we tegen. De mist leverde mooie plaatjes op, helaas niet het veelbelovende uitzicht. 30 kilometer later, moe maar voldaan, was daar Minca weer voor een welverdiend biertje.

Palomino

Benen strekken aan de kust was een fijne afwisseling. In Palomino kom je eigenlijk maar voor twee dingen, genieten van de zon op een strandbedje of genieten van de zon in een rubberen band (oftewel tubing). De meningen zijn verdeeld over de harde stroming aan de kust, maar wij hadden hier geen last van. Vooral de vliegende pelikanen net boven de zee vond ik geweldig om te zien. Ga zeker de rivier op met een rubberen band, maar weet dat je voor de ontspanning nog een flinke klim moet maken. Ik zou adviseren om tubing zonder gids te doen, het is namelijk niet eng of diep en je hebt meer vrijheid.

Indrukwekkende natuur

Wat hebben we lang getwijfeld om na Palomino wel of niet naar Tayrona National Park te gaan, maar wat zijn we blij dat we gegaan zijn. De natuur is hier overweldigend en door de smalle paadjes loop je er ook echt middenin. In de verte hoor je de brulapen, verder is er de stilte en de vogels. We hadden overigens totaal geen last van ongedierte, laten we eerlijk zijn, dat is toch fijn meegenomen. Misschien de tijd van het jaar? Je bestemming halverwege is de kust en de app maps.me wees ons de weg, echt een aanrader als je op reis bent. We zagen een alternatieve route richting de kust, dit bleek een route over enorme rotsen. Dat was zo mooi, met de zee in de verte. Wel erg spannend, want met mijn korte benen had ik af en toe wat hulp nodig bij het klimmen en klauteren. Na een heerlijke duik in de helderblauwe zee, een koel drankje en wat lekkers heb je nog een minder vermoeiende wandeling te gaan. Sla Tayrona niet over hoor!

Eindstation Cartagena

Eindbestemming van deze geweldige reis door Colombia was Cartagena. Verblijf hier minimaal 3 nachten, want deze stad heeft zoveel te bieden. Dwalen door de oude binnenstad met de kleurrijke koloniale gebouwen is een feest. Al lopend over de oude stadsmuren zagen we grote contrasten tussen oud en nieuw. Net buiten het centrum ligt het fort, wat prachtige vergezichten geeft over de stad. We hebben ons even verdiept in de vele restaurants in de stad, waardoor we ‘s avonds echt heerlijk hebben gegeten. Op de laatste dag besloten we een boottocht te maken naar een van de vele eilanden voor de kust, een bounty strand paste goed bij de afsluiting van een perfecte vakantie.  

Nog genoeg te ontdekken in dit land, dus Colombia blijft op onze bucketlist staan… ga dat zien!