Header afbeelding

Tokio

De leukste buurten & het beste eten

Ik wilde al heel lang naar Japan, en met name Tokio. Omdat de vliegtickets vanuit Nederland vaak erg duur zijn, (omdat het nou eenmaal ver weg is) was het er nog niet van gekomen. Toen ik wist dat ik vier maanden in Seoul ging studeren, wilde ik dus sowieso een reisje naar Tokio maken. Voor €138 vloog ik met T’way Air in twee uurtjes van Incheon naar Narita en de vluchttijden waren perfect! Ik kwam op donderdagochtend om 10:10 aan en vloog maandagavond om 19:00 weer terug naar Seoul. 

Verschil

Ondanks dat Zuid-Korea en Japan redelijk dicht bij elkaar liggen, zijn er toch een aantal verschillen. De belangrijkste deel ik met je.

Links lopen

De enige logica in Seoul op het gebied van aan een kant blijven, is rechts houden op de roltrap (mits je er voorbij wilt gaan). Voor de rest loopt iedereen maar door elkaar heen. In Tokio zit er wel logica in, daar loopt namelijk iedereen links, óók op de roltrap. Dat was in het begin wel even wennen, maar ik kon me gelukkig snel aanpassen.

Metro

Misschien ben ik een beetje bevooroordeeld, maar iedereen die ik erover sprak in Seoul is het met me eens: de metro in Seoul is zó veel fijner en duidelijker dan in Tokio. Ik kan je nog steeds niet precies vertellen hoe de metro in Tokio werkt. Naar mijn idee zat ik de ene keer in de metro en de andere keer in de trein. Wilde je overstappen, moest je uitchecken en dan weer opnieuw inchecken. De ene keer betaalde je meer dan de andere keer. Het was sowieso erg duur. Ik had een soort ov-chipkaart, en die heb ik echt wel een aantal keer op moeten laden met 1.000 yen (omgerekend zo’n €8,20). Achteraf kwam ik erachter dat ik beter een soort onbeperkt abonnement had kunnen kopen voor een vast bedrag voor 5 dagen. Maar ja, zo duidelijk was het dus allemaal.

Drukte

Vaak als ik door Myeongdong liep (een buurt in Seoul) dacht ik: jeetje wat is het hier druk! Tot ik in Tokio kwam. Want jeetje, wat is het dáár druk! Ik had meteen toen ik aankwam een goede indruk van die drukte, ik ging namelijk op Halloween-avond naar Shibuya, het kruispunt waar normaal gesproken al zo’n 2500 mensen per groen stoplicht oversteken. Met Halloween was het nóg drukker en moest zelfs de politie eraan te pas komen.

Duurder

Zoals veel mensen al weten, is Tokio erg prijzig. Dit merk je bijvoorbeeld aan het openbaar vervoer, want waar in veel Aziatische landen je voor een prikkie van de ene naar de andere kant van de stad gaat, is dit in Tokio echt wel een stuk duurder. Ook het eten is niet zo goedkoop als op andere plekken in Azië. In Seoul kun je makkelijk voor €4/€5 een maaltijd vinden, maar in Tokio moet je hier lang voor zoeken en betaal je op de meeste plekken al snel zo rond de €10/€12. 

Nu snel door naar de tips voor Tokio. Ik ga je vertellen over een aantal toffe buurten met daarbij behorende bezienswaardigheden en nog wat tips voor eten!

Buurten

Shibuya

In Shibuya vind je het gelijknamige kruispunt, waar iedere keer als het licht op groen gaat, er zo’n 2500 mensen oversteken. Let dus goed op dat je elkaar niet kwijtraakt tijdens het oversteken. Je kunt hier namelijk ook diagonaal oversteken, wat het praktisch, maar ook behoorlijk hectisch maakt. Naast het kruispunt zitten hier vooral een heleboel winkels en restaurantjes en je kunt je hier prima een aantal uur vermaken. Tip: doe een koffietje bij de Starbucks op het kruispunt van Shibuya. Deze zit op de derde verdieping en hier kun je rustig de drukte bewonderen zonder omver gelopen te worden. 

Harajuku

De buurt Harajuku is beroemd om zijn kleurrijke kunst en modescene. Je vindt hier een heleboel winkels met vintage- en cosplaykleding. Daarnaast zijn er ook genoeg bars en café’s te vinden. Ik vond vooral het smalle straatje erg bijzonder. De felle kleuren en verschillende reclameborden maakt dat het echt iconisch voor Tokio is.

De buurt Harajuku

Akihabara

De buurt Akihabara staat bekend om de vele elektronicazaken en winkels die gespecialiseerd zijn in manga, anime en videogames. Wat je hier óók vindt, en waar je portemonnee waarschijnlijk iets minder blij mee is, zijn heel veel gamehallen. Daar kun je onder andere Mario Kart spelen of iets uit de vele grijpautomaten halen. 

De buurt Akihabara

Shinjuku (Golden Gai)

In Shinjuku vind je veel clubs en karaokebars. In deze buurt heb ik twee tips voor je. De eerste is Shinjuku Gyoen, dat is een groot park en een tuin. Deze tuin heeft meer dan 20.000 bomen, waarvan zeker 1.500 kersenbloesems. Ook vind je er een kas met zo’n 1.700 tropische en subtropische plantensoorten. Tip: zoek een zonnige dag uit om het park te bezoeken.

Shinjuku Gyoen Park

De volgende aanrader voor de buurt Shinjuku is de Golden Gai. De Golden Gai bestaat uit zes smalle steegjes, verbonden door nog smallere doorgangen. In deze smalle steegjes vind je een heleboel bars en eettentjes. Deze bars zijn mega klein, maar wel erg gezellig! De bar waar ik een drankje heb gedaan was zo’n 5 vierkante meter. Daarin stond een lange bar met krukken van voor tot achter. We moesten helemaal doorschuiven tot de laatste kruk zodat er zoveel mogelijk mensen naar binnen konden. Wilde er iemand weg die aan het einde van de bar zat? Dan moest iedereen opstaan om diegene eruit te laten. Bij sommige bars betaal je een bedrag om binnen te komen, bij andere betaal je alleen voor de drankjes, dus let daarop! 

Asakusa

In de buurt Asakusa hangt een sfeer van oud Tokio. Je vindt hier veel streetfoodkraampjes en traditionele winkels. Een hele knusse en gezellige buurt om eens doorheen te wandelen. In Asakusa vind je ook de Sensō-ji tempel, een oude boeddhistische tempel die midden in het centrum staat. Het is de oudste tempel van Tokio. In de aanloop naar de tempel toe heb je een lange straat met links en rechts allemaal kraampjes met souvenirs of eten. 

Sensō-ji tempel

Ueno

Ueno is een buurt die ik (helaas) pas ontdekte kort voordat ik naar het vliegveld moest voor mijn terugvlucht. Ik had nog wat uurtjes over en besloot om daar eens een kijkje te nemen. Maar wat een ontzettend leuke buurt! Zorg er dus voor dat je hier zeker een paar uur de tijd voor neemt. Je vindt hier een heleboel winkels, kraampjes, restaurantjes etc. Ook is er een grote plas waar allemaal planten uit groeien met in het midden een tempel. Je vindt deze plas dicht bij het metrostation.

Overig

teamLab Borderless museum

Dit museum mag je echt niet overslaan! teamLab Borderless museum is een museum met digitale kunst. Misschien heb je het wel eens voorbij zien komen op Instagram, de foto’s die je in dit museum neemt zijn namelijk super Instagram worthy! Je kunt hier uren spenderen en het museum blijft je iedere keer weer verbazen met een andere tentoonstelling. Alles in dit museum beweegt en een ruimte is dus nooit hetzelfde, ze raden daarom ook aan om nóg eens naar een ruimte terug te gaan. Een kaartje kost rond de €27. Koop deze van tevoren online en ga op tijd, zodat je de drukte voor bent.

teamLab Borderless museum

Venus Fort + Toyota History Garage

Zo ongeveer naast het teamLab Borderless museum vind je het Venus Fort en de Toyota History Garage. In het Venus Fort vind je ontzettend veel winkels en restaurants. Wil je dus graag shoppen, dan zit je hier goed! In de Toyota History Garage vind je een heleboel oude auto’s, van een Cadillac tot een Fiat 500. Je kunt hier gratis naar binnen en het is erg leuk om eens doorheen te lopen. Als je van het teamLab Borderless museum naar het Venus Fort loopt, kun je het megagrote reuzenrad niet missen. Een kaartje was rond de €6 en daarvoor krijg je een prachtig uitzicht over een deel van Tokio. Ik koos voor de gondel die helemaal transparant was, zo kun je ook naar beneden kijken.

Food

Ramen

Een typisch Japans gerecht die je in zo ongeveer ieder restaurant wel kunt bestellen. Ramen staat letterlijk voor ‘pulled noodles’. Je vindt ze in een heleboel verschillende soorten en maten. Ik had zelfs een keer ramen met rode saus en gesmolten kaas op.

Genki sushi

Als je van sushi houdt, dan moet je echt naar Genki Sushi, een supertof concept. Dit is niet de sushi die op een lopende band bij je voorbijkomt (wat je ook vaak in Tokio ziet), maar nét iets anders. Je besteld op een tablet de gerechten die je graag wilt hebben en binnen enkele minuten komt dit gerecht via de band naar je toe. Eigenlijk net zoals een echt restaurant, maar dan is de bediening vervangen door de band. Ik at dit als lunch en zat voor ongeveer €6,50 aardig vol. Let wel op, het is hier bijna altijd druk! Dus houdt er rekening mee dat je even moet wachten, maar het is het wachten meer dan waard.

Heerlijk eten bij Genki Sushi

Street food

Zoals op veel plekken in Azië, kun je ook in Tokio heel veel Street food vinden. Je vindt overal wel kraampjes die allerlei soorten Street food verkopen. Van fruit tot vlees en van dumplings tot noodles. Vaak is dit ook een stuk goedkoper dan eten in een restaurant. Dus wil je misschien wat geld besparen, of allerlei dingen proeven, kijk dan zeker eens om je heen wat voor lekkers er allemaal op straat te halen valt.

Bestemmingen

  1. Home
  2. blog
  3. japan tokio de leukste buurten en het beste eten
Weflycheap logo

Mis nooit meer een topdeal!

Door je in te schrijven bevestig je dat je de nieuwsbrief van weflycheap wil ontvangen in je inbox en ga je akkoord met de voorwaarden.