Header afbeelding

Een roadtrip door Slovenië

Eén van de groenste landen van Europa

Slovenië… met haar uitgestrekte landschappen één van de groenste landen van Europa. Dit land trakteert je op watervallen, rivieren, enorme bergtoppen en heel veel meer!

  • Slovenië is de place to be voor een actieve vakantie
  • Kom tot rust in Slovenië op de vele Glamping spots
  • Maak een korte citytrip naar de hoofdstad van Slovenië; Ljubljana.
  • Trouwens, Foodies; Slovenië barst van de fruit- en wijngaarden

In deze blog neem ik je mee op een roadtrip door Slovenië. En omdat onze boxer Puk al wat ouder wordt, mocht ze lekker mee op vakantie. Wat een bofhond!

Het meer van Bled, een must-see

Onze reis start aan het meer van Bled. Slovenië is uitermate geschikt om te kamperen, en Camping Bled is de enige camping direct aan het meer gelegen. Bled is de meest bezochte plek van Slovenië. Veel mensen bezoeken het in combinatie met een reis naar Kroatië. En ondanks dat het dus aardig drukbevolkt is met toeristen, is het een prachtplek. Het meer van Bled is een must-see en een heerlijke plek om te beginnen aan een roadtrip.

Hoogtepunt Bled

Wil je de drukte een beetje ontwijken, ga dan vroeg op pad. Wandel een ronde om het meer, of bewonder het meer van Bled vanaf grote hoogte. Vanaf Castle Bled heb je een geweldig uitzicht. Maar er zijn nóg mooiere plekken, dankzij de vele wandelpaden. Bij zonsopgang trotseerden wij de Ojstrica. Een steile bergklim, maar wel een van slechts 20 minuutjes. Enne, die klim is het helemaal waard! Wauw, wat een oase van rust en wat een uitzicht! Niet voor niets is deze plek favoriet voor foto- en filmopnames. Pak na afloop van de wandeling een koffie en een Kremsnita, een lokaal gebakje uit Bled. En genieten maar!

Ojstrica bergklim Slovenië
Ojstrica bergklim Slovenië

De wensklok op Bled Island

Je mag Bled niet verlaten zonder een bezoek aan het romantische Bled Island. Je kunt er o.a. naartoe suppen of er naartoe varen met een ouderwets roeibootje (een pletna). Het verhaal gaat dat een jonge weduwe, ter ere van haar overleden man, een bel wilde ophangen op dit eiland. Helaas is deze bel bij de overtocht over het meer, gezonken, waarna de weduwe vertrok naar Rome en koos voor een celibatair leven als non. Na haar dood heeft de Paus toentertijd als eerbetoon een nieuwe bel laten gieten en alsnog opgehangen in de toren op Bled Island. Wanneer je de bel luidt, mag je een wens doen. Je kunt je dus voorstellen hoe populair deze bel is. Wij besloten een kaarsje aan te steken en te smullen van een ijsje, terwijl Puk regelmatig gefotografeerd werd door de vele toeristen.

Wensklok Bled Island
Wensklok Bled Island

De omgeving van Bled

Reis je niet verder dan Bled, is er ook in de omgeving enorm veel te doen. Op nog geen 5 kilometer afstand, vind je de Vintgar Kloof, die deel uitmaakt van het Triglav National Park. Je kunt deze kloof tegen betaling bezoeken. Vervolgens loop je via houten bruggetjes langs een kraakheldere rivier, stroomversnellingen en watervallen. Maak een iets verdere wandeling door het National Park en maak kennis met de wildlife. Pas op voor beren, want die wonen hier ook! Wij troffen enkel een slang, koeien en paarden. Ook het meer van Bohinj is een aanrader. Net iets rustiger dan Bled en een fijne plek om aan het water te liggen. Omringd met bergtoppen, een eeuwenoud kerkje en een historische brug weer een perfect plaatje. En je vindt hier de Karakter Bar, een buitenbar opgezet door 3 vrienden die hun eigen gin destilleren. In de zomer heb je hier regelmatig Live Muziek.

Vintgar Kloof Slovenië
Vintgar Kloof Slovenië

Cultuur snuiven in Ptuj

Door regenachtige weersvoorspellingen, boeken we lastminute een B&B in Ptuj. Dit is het oudste stadje van Slovenië, dus gelijk een reden om een beetje cultuur te snuiven. De stad is omringd met wijngaarden én de oudste wijnkelder van het land. Verder staat Ptuj bekend om haar poëzie-, wijn- en carnavalsfeesten… Hoogstwaarschijnlijk wel even wat anders dan wat wij gewend zijn in Oeteldonk. Bijzonder genoeg, is Ptuj in de avond helemaal uitgestorven. Echt een soort ghost-town. Wat het stadje ook wel weer mysterieus maakt. Toch vinden we een restaurant met gezellige drukte. In plaats van de wijnkaart, mag je hier je eigen wijn uitkiezen in de wijnkelder. De gastheer wist de juiste fles wijn aan te bieden (uit die oude wijngaard) en ik maakte me vervolgens druk of ik niet de duurste fles van de kelder aangeboden had gekregen. Pffff…. Viel dat even mee. Weer een leuk voordeel aan Slovenië, de prijzen zijn fijn! De volgende dag bezoeken we nog een oude roze(!) klooster, en aanschouwen de andere kleurrijke pandjes in Ptuj. Na een koffie bij het Muzik Kafe, een vintage spot waar je ook kan slapen, is het tijd om onze roadtrip te vervolgen.

Ptuj Klooster
Ptuj Slovenië

Glamping in het Savinja Dal

De komende 3 dagen slapen we in een houten hutje. Als je de gordijnen opent, zie je blauwe lucht en groene bomen, met op de achtergrond een kabbelend riviertje. Met 5 vakantiehuisjes en een gezamenlijke buitenkeuken is Glamping Savinja een heerlijk relaxte spot. Eigenaresse Julia legt ons in de watten met een zelfgemaakt vers ontbijt. Een overvloed aan fruit, broodjes, een eitje, sapjes, oh die appelsap, yoghurt…. Het kan niet op, letterlijk en figuurlijk!

De mooiste vallei van Slovenië

Na dit perfecte ontbijt, vertrekken we richting Logarska Dolina. Voor de niet-Slovenen onder ons beter bekend als Logar Valley. Slovenië blijft ons verbazen, met het ene na het andere prachtige uitzicht. En dit natuurpark is één van de mooiste en groenste Alpen valleien in Europa. We bezoeken vandaag de Rinka Waterval. Via een korte wandeling bereik je deze 90meter hoge waterval. De nevel zorgt voor de nodige verfrissing, ook zijn er diversen berghutten voor een hapje en een drankje. Na deze wandeling rijden we door naar hét panorama-uitzicht van de Kamnik Alpen. Via een Panoramische bergroute, kun je diversen stops maken bij Sloveense boerderijen. Met overal weer een eigen, lokale, specialiteit die je moet proeven. Toegegeven, wij waren niet zo’n fan van het charcuterie plankje bij de Kemnes Farm. Maar het uitzicht maakte alles méér dan goed.

Rinka Waterval
Rinka Waterval Slovenië
Logar Vallei
Kamnik Alpen Slovenië

Een ochtend in Ljubljana

Je kunt natuurlijk niet een roadtrip door Slovenië maken en dan de hoofdstad overslaan. Het voordeel van een klein land als Slovenië, is dat dus ook de hoofdstad vrij klein is. Hierdoor is alles te voet bereikbaar. Enne… de auto kun je betaalbaar in het centrum parkeren, ideaal! Omdat we maar kort de tijd hebben in Ljubljana, nemen we de lift naar het Ljubljana kasteel voor een uitzicht over de stad. Arme Puk moest een muilkorfje om tijdens de rit van 2 minuten, ze zouden eens moeten weten… de schat doet het zo goed deze reis! Vanaf dit kasteel kun je weer helemaal terug naar beneden lopen en verder de stad ontdekken. Ljubljana is een gezellige hoofdstad, met veel oude gebouwen, en mooie grachten. Het is een echte studentenstad en dat merk je, met overal terrasjes. We treffen een vintage markt, dus terwijl manlief plaats neemt op het terras, struin ik snel alle kraampjes af. Helaas, de lamp die ik wil hebben, wordt net voor mijn neus weggepikt! Na een lekkere pizza voor lunch, passeren we nog een aantal knusse straatjes, bijzondere bruggen en het welbekende roze gebouw. Het doet mij ook wel een beetje denken aan Kopenhagen. Dus; zet Ljubljana maar op je places-to-visit-list, je kunt je hier namelijk prima een weekend lang vermaken.

Ljubljana
Ljubljana Slovenië

Sloveens Istrië – Piran / Izola / Koper

De Sloveense Kust, ook wel, het Istrië van Slovenië genoemd. Dit gedeelte ligt precies tussen Italië en Kroatië in. En dit merk je. Zo wordt er bijvoorbeeld tweetalig gecommuniceerd. Zowel in het Sloveens als in het Italiaans. Na een Italiaans ontbijt in Koper met mierzoete Canolli, gaan we op zoek naar een strandje. Tenminste… strandje… Iedere stad heeft meer een soort van stadsstrand, en dus blijkt helaas Puk op de meeste plekken niet welkom te zijn. Na een korte sightseeing en selfmade lunch in Koper, rijden we door naar Izola. Hier is wel een hondenstrandje. De zee is mooi helder, het plekje zelf is helaas wat minder idyllisch, gelegen aan een oude fabriek. Lekker industrieel, dat dan weer wel. Piran is het hoogtepunt van de Sloveense Kust. Even waan je je in Italië. Met complete families die samenkomen aan de zee om te genieten van een ondergaande zon. Geniet van een Aperol Spritz op het sfeervolle Tartini plein, wat wel iets wegheeft van Venetië, en struin door de kleine straatjes. La Bella Italia… oh nee, Slovenië!

Piran
Sloveens Istrië

Sprookjesachtig Kanal

Onze roadtrip door Slovenië had niet beter kunnen eindigen als in Kanal. Een pittoresk plaatsje, vooral bekend om haar prachtige brug. Eén keer per jaar vindt hier ook een “brug-spring” event plaats. De rivier is dus lekker diep. Er is een perfect zandstrand aan de rivier, met uitzicht op deze brug. De foto zegt genoeg. Na Kanal rijden we binnendoor terug richting Oostenrijk, en bewonderen nog een paar keer de helderblauwe Soça Rivier. Onze roadtrip zit erop, Slovenië heeft ons écht verwend!

Slovenië Kanal
Kanal Slovenië

Bestemmingen

  1. Home
  2. blog
  3. een roadtrip door slovenie
Weflycheap logo

Mis nooit meer een topdeal!

Door je in te schrijven bevestig je dat je de nieuwsbrief van weflycheap wil ontvangen in je inbox en ga je akkoord met de voorwaarden.