Sinterklaas zien we als Nederlanders vaak als een typisch Nederlands feest, maar dat is helemaal niet waar! Niet alleen in ons kleine kikkerlandje wordt dit feest gevierd. Zo hoor je de naam Sinterklaas ook wel eens vallen in landen als België, Oostenrijk, Tsjechië en nog veel meer!

1. België

Ook in ons buurland is het feest bekend. Toch hebben ze wel hun eigen manier! Zij vieren pakjesavond namelijk op 6 december. In de avond van 5 december wordt de schoen gezet, zodat de Sint die nacht kan langskomen en daarin zijn pakjes kan achterlaten. De volgende dag worden de kinderen dus heel vroeg wakker om hun cadeautjes te openen! Net zoals in Nederland kun je in de periode van Sinterklaas allerlei items vinden, zoals pepernoten, chocoladeletters, schuimpjes en mijters.

Sinterklaas

2. Bulgarije

Ook in Bulgarije wordt het feest gevierd. Het grootste verschil is alleen dat het hier geen kinderfeest is. In Bulgarije wordt Sint Nikolay gezien als een beschermer van zeelui en vissers, omdat hij volgens de legende een zinkend schip van de ondergang redde door een gat te dichten met een anker. Voor deze heldendaad wordt Sint Nikolay op 6 december geëerd tijdens Nikulden, een festival op de laatste dag van het visseizoen. In plaats van pepernoten wordt er hier Ribnik gegeten!

3. Frankrijk

In het grootste gedeelte van Frankrijk wordt Sinterklaas niet gevierd. In de delen waar het wel wordt gevierd,  vieren ze het op 6 december. In Frankrijk heeft Sinterklaas een angstaanjagend hulpje, genaamd Pére Fouettard. In het Nederlands betekend dit ‘de zweepvader’.  Pére Fouettard heeft een grote baard en een hoofdkap op. Hij deelt straffen uit aan de stoute kinderen.  Saint Nicolas rijdt op een ezel en deelt snoep uit aan brave kinderen.

4. Oostenrijk

In Nederland staat Sinterklaas bekend als een gezellig kinderfeest, maar in Oostenrijk is het eerder een duister feest. Op 5 december arriveert Nicolo samen met zijn hulpjes; engeltjes die de namen van de kinderen hebben opgeschreven in het ‘Grote Boek’. Als kind in Oostenrijk mag je hopen dat er goede dingen in het boek staan, want anders krijg je te maken met Krampus. Dit is een figuur dat op  een duivel lijkt en kinderen dreigt te slaan met een stok wanneer ze stout zijn geweest.

 

Krampus

5. Tsjechië

In Tsjechië daalt op 5 december Svaty Mikuláš samen met een engel af uit de hemel langs een gouden touw. Op aarde wacht de duivel (Cert) om bij het gezelschap te voegen. Met z’n drieën gaan ze door het land om lieve kinderen te belonen met mandarijntjes, pinda’s en snoep. De stoute kinderen krijgen met Cert te maken. Ze krijgen geen snoepgoed, maar aardappels of in het ergste geval een enkeltje naar de hel. Bij elk bezoekje krijgt Svaty Mikuláš een borreltje aangeboden, hierdoor wil het nog wel eens ‘te’ gezellig worden!

6. Ameland

Maar ook in ons eigen land wordt het nog op een andere manier gevierd, namelijk op Ameland! Hier wordt het feest “Sunneklaas” genoemd. Op 5 december mogen vrouwen en kinderen vanaf 5 uur niet meer naar buiten. Wanneer ze het toch doen, worden ze opgejaagd door wegbereiders die op hoorns blazen en met knuppels zwaaien. Wanneer de lichten in een huis branden dan slaan mannen in het wit de ruiten in.