Header afbeelding

Arigato Japan!

Een aantal must-do's op een rij

Als ik een land bezoek, probeer ik altijd rekening te houden met lokale feestdagen, speciale evenementen of seizoensgebonden natuurschoonheden. Zo ook deed ik dat met Japan! Eind Maart, begin April staan de prachtige kersenbloesem bomen, ook wel sakura genoemd, vol in bloei in heel Japan. Dit fenomeen wordt elk jaar flink bezocht door niet alleen toeristen vanuit de hele wereld, maar ook door de locals zelf! Ik houd het al een paar jaar in de gaten, want niet alles staat tegelijkertijd in bloei. Er is dus een goede planning en heel veel geluk nodig om het allemaal te kunnen aanschouwen, want zo snel als alles kan gaan bloeien, zo snel kan het ook weer uitvallen.. Ik gokte erop dat in de eerste week van April de bomen in bloei zouden staan in Tokyo en Kyoto.

Tokyo

Eindelijk!! Het is zover, ik ga de kersenbloesem zien! Terwijl ik het vliegtuig in stap, check ik nog de laatste voorspellingen. Ik had een super handige site gevonden die precies laat zien in welk deel van het land alles in bloei staat en yes! alles gaat nog volgens plan.

Eenmaal aangekomen in Tokyo ga ik als eerste mijn Japan Rail Pass (JRP) activeren. Ik had deze treinpas al van te voren gekocht via jrpass.com en opgestuurd gekregen in Nederland. Met deze treinpas kan je gemakkelijk en snel door heel Japan rondreizen. Al bij het lopen door het station zie ik dat Japan heel anders is dan Europa. Alles is heel netjes en geordend, super schoon en mensen staan in de rij om de trein of metro in te stappen. Dit had ik natuurlijk niet gelijk door, ik ging heel Hollands voor de deur staan om zo snel mogelijk in te stappen.. maar ik voelde al heel snel ogen op me gericht. En dat was niet omdat ik zo’n beetje de enige niet-Aziatische persoon was die daar stond, maar omdat ik niet netjes achterin de rij aan sloot! Oké, gelijk iets geleerd dus. Ik loop het station uit en wauw! YES! Gelijk word ik verblijd met de eerste kersenbloesem bomen. Prachtig! Ik heb niet veel tijd om stil te staan en het te bewonderen want ik word zo’n beetje omver gelopen door de grote menigte aan mensen. Ik moet me aanpassen aan dit snelle, hypermoderne en drukke Tokyo. Zo gezegd, zo gedaan!

Kersenbloesem Tokyo
Kersenbloesem Tokyo

Ik ga op zoek naar het bekende drukke kruispunt: Shibuya. Van vijf verschillende richtingen steken hier honderden mensen tegelijkertijd over. Iedereen wacht netjes op groen, maar als het dan groen is, barst het los. Iedereen loopt alle richtingen op maar niemand raakt elkaar aan, een wonder als je het mij vraagt!

Mount Fuji

De volgende dag ga ik met de bus vanuit Tokyo station-Tekka building naar Mount Fuji. Ik kan niet wachten, dit is ook wel echt een high light van mijn reis in Japan. Ik denk dat elke reisgek dit toch wel op zijn lijstje heeft staan en ik ga hem vandaag afstrepen! Ook hier gaat alles heel snel en makkelijk, ik moet een half uurtje wachten op de volgende bus en dan op naar Mount Fuji!

Eenmaal aangekomen, is het helaas een beetje bewolkt. Bij Lake Kawaguchi gaat een kabelbaan zo’n 1000 meter omhoog, naar het Fuji viewing platform. Vanaf boven is er een prachtig uitzicht op Mount Fuji, maar toch nog steeds bewolkt dus ik kan helaas de top niet zien, maar toch! Ik ben er geweest! Zoals altijd neem ik een ansichtkaart mee als herinnering van deze bijzondere plek, die kan ik weer toevoegen aan mijn verzameling.

Nagano

Mijn volgende bestemming ligt ten noorden van de Japanse Alpen: Nagano. Op het station in Nagano kon ik heel gemakkelijk mijn koffer in een kluis dumpen om gelijk de bus te pakken, om toch wel iets bijzonders te bewonderen: Badderende sneeuwapen! Je komt deze apen tegen bij het Jigokudani Monkey Park. In de koude winter zoeken deze sneeuwapen de warmwaterbronnen op, ook wel ‘onsens’ genoemd. Ze relaxen in het water en geven elkaar een nodige wasbeurt. In de periode dat ik er was, was het niet super koud. Er was geen sneeuw te zien, maar toch zaten er een aantal apen in het water, heerlijk te relaxen. Onwijs gaaf om dit te zien en zeker van zo dichtbij, je kan ze bijna aanraken. Je mag dan ook wel op je spullen letten want ze staan er bekend om, om er vandoor te gaan met je telefoon, camera of zonnebril.

Jigokudani Monkey Park
Jigokudani Monkey Park

Na mijn bezoek aan dit park, ging ik naar mijn plek van overnachting; een echte traditionele ryokan. Dit is zeker een must tijdens je reis in Japan! Japanse tradities en de Japanse gastvrijheid zijn hier goed te merken. Je wordt begroet met meerdere buigingen, schoenen moeten voor de deur uit, je bed is een dun matrasje op de grond en de badkamer is gemeenschappelijk met een echte ‘onsen’ erin. Ook hangt er een traditionele kimono in je kamer, leuk voor de foto’s ;)!Tip: wees beleefd en doe je schoenen uit voor de deur, maar neem ze toch maar mee naar je kamer. Mijn schoenen zijn daar helaas gestolen!

Kyoto

Nu is het tijd voor Kyoto, de plek waar de meeste kersenbloesem te zien moeten zijn! En inderdaad, overal waar ik kijk, zie ik kersenbloesem bomen! Het is werkelijk prachtig. Zeker boven kleine meertjes geeft het een onwijs mooi schouwspel in het water. Ik heb uren rondgelopen en honderden foto’s gemaakt! Er waren ook allerlei leuke streetfood tentjes te bezoeken en ook de locals waren overal aan het picknicken, echt een toffe sfeer! Probeer zeker een vers bapao broodje of een soort mega grote Japanse mix-achtig zoute knabbel! Heerlijk!

Kersenbloesem Kyoto
Kersenbloesem Kyoto

Torii gates

Naast de parken met kersenbloesem bomen heb je ook nog andere indrukwekkende bezienswaardigheden in Kyoto. Deze zijn allemaal goed te bereiken met de metro. Mijn favoriet was toch wel het Fushimi Inari-Taisha tempelgebied. Hier zijn werkelijk honderden rode houten poorten te vinden, ook wel ‘torii gates’ genoemd. Al deze torii’s zijn gedoneerd aan Inari, de god van de rijst, wie staat voor voorspoed en een goede oogst. De torii’s hebben de namen van hun donateurs in zich gekarft, om hun welvaart te laten zien, want hoe groter de torii, hoe welvarender je bent. Je kunt hier prachtige foto’s maken en echt verdwalen in een soort rood sprookjesbos.

Torii gates Japan
Torii gates Japan

Daarnaast is er ook nog het Arashiyama Bamboo forest. Dit is een soort bamboebos met verschillende wandelpaden. De bamboe is meters hoog en creëert een indrukwekkende en droomachtige omgeving.

Echt een must-do als je in Kyoto bent als je het mij vraagt!

Als overnachting heb ik in Kyoto voor iets aparts gekozen. Ik moest dit gewoon zien: Hotel first cabin. Dit is een eenpersoonskamer wat lijkt op een capsule. Het is niet groter dan twee bij twee meter, maar alles wat een normale slaapkamer biedt, zit hier in. Afgezien van de badkamer dan, die is gedeeld maar ook dit is weer op een traditionele Japanse manier, van alle gemakken voorzien. Nog een laatste tip voor een extra kijkje in de Japanse cultuur: ga naar een geisha show. Ik had er zelf geen tijd meer voor maar heb er hele goede dingen over gehoord!

Bestemmingen

  1. Home
  2. blog
  3. arigato japan
Weflycheap logo

Mis nooit meer een topdeal!

Door je in te schrijven bevestig je dat je de nieuwsbrief van weflycheap wil ontvangen in je inbox en ga je akkoord met de voorwaarden.