Waarom is wijntoerisme booming?

Er is een goede reden voor de toename van de populariteit van wijntoerisme. Ten eerste drinken we met z’n allen veel meer wijn dan vroeger en deze wijn is afkomstig uit een diversiteit aan landen. Je kunt zeggen dat de samenstelling van de toeristische industrie is veranderd. Wijntoerisme was voorheen meer in trek bij mannen en ook bij zogeheten vinologen. Tegenwoordig is dat anders; mensen van alle leeftijden maken wijntours, zowel in kleine als in grote groepen.

Reizen is goedkoper en gemakkelijker geworden en wijn wordt bijna altijd gemaakt in prachtige gebieden, die je hoe dan ook een moet bezoeken! Denk maar aan Stellenbosch in Zuid-Afrika, Rioja in Spanje, de Alsace en de Provence in Frankrijk en het mooie Toscane in Itali√ę. Hier worden prachtige arrangementen tussen de wijngaarden aangeboden, die dorpen in deze regio’s dichter naar elkaar toebrengen. Het voordeel is dat wijn als een paspoort fungeert tot de kern van deze landen, hun cultuur, hun eten en mensen!

Wijntoerisme is niet alleen aan het groeien qua populariteit, het is voortdurend bezig met het verbreden van de basis. Vroeger zou je een wijngaard bezoeken, een proeverij doen, de wijngaard verlaten met een paar flessen en dat was het. Nu is het idee uitgebreid. Er bestaat tegenwoordig een rustieke omgeving, waarin mensen hun eigen niveau van wijnactiviteit vinden. Je kunt je concentreren op proeven en praten, of fietsen en wandelen. Wijn is een opening tot allerlei soorten genot!

Wijntoerisme

Maar wat is wijntoerisme eigenlijk? Onder wijntoerisme verstaan we het proeven, consumeren of aanschaffen van wijn, vaak bij de oorspronkelijke wijnmaker. Wijntoerisme = het bezoeken van wijnboeren, wijnproeverijen en restaurants. Daarnaast bestaan er heuse wijnfestivals! Maar wijntoerisme gaat verder dan dat. Het betekent ook een onderdompeling in een wereld van belevingen, geuren en smaken die ons helpen de cultuur, tradities en gewoonten van een wijnbouwgebied te leren kennen.

7x inspiratie voor een leuke wijnreis in Europa

Hier in Nederland genieten we van wijnen van over de hele wereld. Ieder land en de verschillende streken produceren unieke producten door de ligging, de verschillende klimaten en verschil in rijpingstijd. Als wijnliefhebber is het erg leuk om het hele proces rondom het produceren van wijn eens van dichtbij mee te maken. Tijdens wijnreizen kun je de lekkerste wijnen in combinatie met verrukkelijke lokale specialiteiten proeven, terwijl je ondertussen geniet van de prachtige omgeving. Dit zijn tips voor leuke wijnreizen binnen Europa! Onderneem ze op eigen houtje en geniet!

De Champagne – Frankrijk

De regio Champagne is één van de bekendste wijnstreken van Europa. Deze streek staat vooral bekend om de mousserende wijnen: champagne, die ook echt alleen champagne genoemd mag worden als deze ook daadwerkelijk uit deze streek komt. Het is super interessant om eens te zien hoe champagne gemaakt wordt en daarom is het ook erg leuk om een bezoek te brengen aan deze streek. Om echt te begrijpen wat champagne zo bijzonder maakt, is het aan te raden de wijngaarden en dorpjes in deze streek te bezoeken. Wat dacht je van een rondleiding bij een champagnehuis?

Het¬†centrum van de champagnewijnen is Epernay. In deze plaats ligt ook de beroemde¬†Avenue de Champagne. Hier vind je grote champagnehuizen van onder andere Mo√ęt & Chandon en Mercier. In de verschillende huizen langs deze straat kun je een rondleiding krijgen en de champagne proeven. Laat je meevoeren door de kilometers lange kelders waar de sprankelende champagne ligt te wachten om geproefd te worden. Naast Epernay is ook Reims een prachtige stad in dit gebied die je eens kunt bezoeken. Deze historische stad is de thuisbasis van verschillende champagnehuizen waar je rondleidingen kunt krijgen.

Kijk hier voor meer informatie voor een prachtige wijnreis door de Champagne!

Toscane – Itali√ę

Dacht dat je dat Frankrijk wijnland nummer 1 is? Itali√ę doet zeker niet onder voor Frankrijk. In het centrum van Itali√ę ligt Toscane. Dit gebied is erg geliefd onder toeristen en kent veel verschillende soorten¬†natuurlandschappen:¬†van uitgestrekte stranden aan de kust met ruige kliffen tot aan de vele wijngaarden. Er valt hier veel te ontdekken!

Denk bijvoorbeeld eens aan de bekende steden Florence, Livorno en Siena die allemaal in deze streek te vinden zijn. Voor de echte wijnliefhebber is Toscane een fijne streek om te bezoeken. Er zijn veel wijnen die in deze streek geproduceerd worden die als het op kwaliteit aankomt het hoogste label (DOCG) of de één na hoogste kwalificatie (DOC) hebben!

De mooiste tijd om Toscane te bezoeken is in de maand september. Je bent er dan net vóór of precies tijdens de druivenpluk. De wijnranken hangen dan vol met grote trossen druiven. Dit is niet alleen een mooi gezicht, een leuke bijkomstigheid is dat er in deze periode oogstfeesten in de regio zijn!

Lijkt het jou leuk om Toscane te verkennen tijdens een wijnreis? Kijk dan hier!

De Bordeaux – Frankrijk

Naast de Champagne is Bordeaux ook één van de bekendste wijngebieden ter wereld. De druivenrassen Cabernet Sauvignon en de Merlot gedijen hier goed en leveren wijnen van de beste kwaliteit op. In de hele streek is maar vijftien procent van de wijnproductie voor de witte wijnen bestemd. De Bordeauxwijnen hebben als gezamenlijk kenmerk dat het krachtige wijnen zijn, die volgens de traditionele vinificatiemethoden worden geproduceerd en op hout worden gerijpt.

Beroemde wijnstreken in de Bordeaux zijn onder andere Médoc, Graves en Saint-Emilion. Daarnaast is behalve de streek ook Bordeaux zelf een prachtige stad, het centrum van Bordeaux staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Over het algemeen bezoeken mensen Saint-Emilion om haar fantastische wijnen, maar tegelijkertijd ontdekken ze ook een pittoresk middeleeuws dorpje dat is omringd door 5,500 hectare aan wijngaarden.

La Rioja – Spanje

In La Rioja heerst nog echt het idee¬†van rustig aan doen en optimaal genieten van alles wat het leven te bieden heeft. Hieronder valt natuurlijk ook het genieten van een goed glas wijn. De regio is de kleinste van Spanje, maar zeker niet de minste. In dit ‚Äėkleine‚Äô gebied zijn maar liefst¬†vijfhonderd¬†wijnhuizen¬†te vinden en er komen een aantal goede kwaliteitswijnen vandaan.¬†De meest voorkomende druif in de streek is de Tempranillo (80%) en de Garnacha volgt op de tweede plaats (8%).

De belangrijkste gebieden voor de wijnproductie hier zijn Rioja Alta, Rioja Alavesa en Rioja Baja. Veel van de verschillende wijnhuizen hebben hun deuren geopend voor bezoekers en ze leggen je graag alles tot in de puntjes uit!

Naast de wijnhuizen is ook de hoofdstad Logro√Īo een bezoek meer dan waard. Een belangrijke wijnstad is Haro. Hier vindt ieder jaar¬†het wijnfestival¬†plaats en er is een wijnmuseum dat je kunt bezoeken.

Pi√ęmont – Itali√ę

Turijn is de bekendste stad die in dit gebied ligt. Door alle industrie rondom de stad is het soms lastig te zien dat dit √©√©n van de belangrijkste¬†wijngebieden¬†in Itali√ę is. Pi√ęmont dankt zijn naam aan de¬†Alpen waar het tegenaan ligt. De naam van de stad¬†betekent namelijk ‚Äėaan de voet van de bergen‚Äô.

In deze streek zijn de truffels een populaire trekpleister naast de wijnen. Tweederde van de wijnen die hier geproduceerd wordt is rood. De belangrijkste druif is de Nebbiolo. Van de wijnen die van deze druif worden gemaakt, zijn er vier bekroond met de hoogste kwaliteitsprijs (Barolo, Barbaresco, Gattinara en Ghemme).

De stad Alba is leuk om te bezoeken, want die wordt volledig omringd door wijngaarden. De wijnen uit deze regio behoren tot de¬†beste wijnen van Itali√ę.

Wil jij graag een wijnreis maken door dit prachtige gebied? Kijk hier naar de opties!

Santorini – Griekenland

Hoewel je Santorini misschien vooral kent van de typerend Griekse witte huisjes en de adembenemende zonsondergang, is deze streek ook bekend om zijn wijnen. Niet zo lang geleden waren er alleen nog her en der wat druivenranken op het eiland te vinden, maar sinds een jaar of tien neemt de productie toe en kun je weer velden vol druivenranken zien. Een typische druif van Santorini is Assyrtiko, die op 70% van de wijngaarden op het eiland wordt verbouwd en gebruikt voor witte wijnen. 

Om het bezoek aan de verschillende wijnhuizen te vergemakkelijken hoef je, als je met de auto rondrijdt, alleen maar de borden ‚Äúwine roads‚ÄĚ te volgen. Het¬†grootste wijnhuis¬†is Santo Wines, dat bij Megalochori ligt. Je kunt hier op een groot terras genieten van de meest bekende wijnen van dit huis.

Het leuke aan het bezoeken van Santorini is dat het eiland nog niet zo erg bekend is om zijn wijnen. Leer deze jonge wijnen kennen en laat je verrassen door deze nieuwe kant van dit mooie eiland. Wist je trouwens dat de witte wijnen van Santorini ook wel de Griekse eilanden in een fles worden genoemd?

De Douro-vallei – Portugal

In de buurt van Porto vind je deze prachtige vallei waar de Douro-wijnen en de bekende portwijnen geproduceerd worden. De Douro-vallei is een als Werelderfgoed erkend cultuurlandschap en kenmerkt zich door vele vergezichten en de wijngaarden die zich op terrassen tegen de bergen aan bevinden.

Vooral de port is een belangrijk product uit deze streek. De druiven die voor port worden gebruikt worden hier in grote aantallen geteeld en vervolgens naar de porthuizen vervoerd. Er zijn maar weinig boeren die daadwerkelijk zelf de port produceren. Als je de port wilt proeven en meer wilt leren over de productie ervan, dan kun je in Vila Nova de Gaia terecht. Daar vertellen ze je echt álles en mag je de port ook zelf keuren!

Lijkt het jou wel wat om dit zelf te ervaren? Kijk hier voor een gave rondreis door de Douro-vallei!

Genoeg redenen om op wijnreis te gaan dacht ik zo?! Op wijnreis word je namelijk – meestal figuurlijk – helemaal ondergedompeld in de wijn. Het gebied waar je op reis bent wordt helemaal uitgediept en je proeft de verschillende druiven en stijlen van dat bepaalde gebied of wijngaard. Door verschillende wijnen naast elkaar te proberen, merk je pas echt hoeveel verschil er kan zijn en wat de wijnen van een bepaald gebied met elkaar gemeen hebben.

Daarnaast is er op wijnreis niet alleen aandacht voor de innerlijke mens, er wordt namelijk ook flink aan je wijnkennis gespijkerd. Je onthoudt de dingen nu eenmaal beter als je ze met eigen ogen hebt gezien en je kunt het beste bij de experts terecht met al je wijnvragen.

Als laatste is elke wijnreis natuurlijk anders. Elk gebied heeft zijn eigen charmante of robuuste kenmerken, maar wat ze allemaal gemeen hebben is de prachtige natuur! Het is heerlijk om de rust en ruimte van een wijngaard te ervaren. Druiven groeien nu eenmaal graag op een heuvel of berg, wat zorgt voor prachtige uitzichten. He-le-maal ontspannen!