Burlende edelherten spotten op De Hoge Veluwe

Op reis in eigen land

Inmiddels zal het de meeste lezers wel duidelijk zijn dat het mijn doel is om mensen te inspireren op reis te gaan in eigen land. Verre reizen worden al gauw interessant en fascinerend gevonden, maar niet iedereen kan die betalen of er de benodigde tijd voor vrijmaken. Bovendien valt er in ons eigen land ook genoeg moois te ontdekken. We hebben hier misschien geen brullende leeuwen, maar wel burlende edelherten en die zijn minstens zo indrukwekkend! Hoog tijd dus om verslag uit te brengen van de twintig Nationale Parken die Nederland rijk is. In deze blog lees je alles over Nationaal Park De Hoge Veluwe.

Hoge Veluwe

De Hoge Veluwe

De Hoge Veluwe is een Nationaal Park in de provincie Gelderland. Het is het grootste laaglandnatuurterrein van Noordwest-Europa, (geen idee wat dit precies betekent, maar dit staat op de officiele website dus ik denk ik deel dit ‘unique selling point’ even met jullie, zo ben ik). Oorspronkelijk was het een bebost gebied maar door menselijk toedoen (houtkap en begrazing) zijn heide en stuifzanden ontstaan. Freek Vonk zou hier helemaal gek worden, want er leven veel wilde dieren: edelherten, reeën, wilde zwijnen, vossen, dassen, boommarters en moeflons (dat zijn eigenlijk gewoon wilde schapen, maar dan op zijn Italiaans). Grootste toeristische trekpleister is toch wel het edelhert, dat dan ook fier op het logo van het Nationaal Park prijkt.

Hoge Veluwe

Koning van de Veluwe

Zoals Afrika een leeuwenkoning kent wordt het edelhert ook wel de koning van de Veluwe genoemd. Dat komt vooral door het imposante uiterlijk van een volwassen mannetje: het kolossale gewei (dat lijkt op een kroon), de imponerende hals en de trotse houding. In de Hoge Veluwe leven ongeveer tweehonderd edelherten. De mannetjes (herten) leven het grootste deel van het jaar samen in groepen die we roedels noemen. De vrouwtjes (hindes) leven in diezelfde periode ook in roedels, samen met hun kalveren en eenjarige herten. Lekker rustig zou je denken, maar begin september wordt alles anders. De mannetjes verlaten hun roedel en trekken er in hun eentje op uit. De testosteron giert door hun lijf, ze worden gespierder en rondom de hals vormen zich langere haren (net als de manen van een leeuw). Oh dear, het jachtseizoen is geopend! Het is bronsttijd, oftewel: tijd om te neuken!

Widgets Magazine
 

Hoge Veluwe

Chickies scoren

In de bronsttijd gaan mannelijke edelherten op zoek naar liefde (of nou ja, eigenlijk gewoon zoveel mogelijk seks met zoveel mogelijk vrouwtjes, de schavuiten). Ze laten in deze periode hun lokroep horen (het burlen) wat wel wat wegheeft van het brullen van een leeuw, het loeien van een koe of het boeren van een dronken man in de kroeg. Ik wou dit hilarische schouwspel wel eens van dichtbij bekijken, dus dook ik eind september het Nationaal Park in. Nadat een vriend en ik eerst een lange wandeling hadden gemaakt door oude bossen en over de goud- en paarskleurige heide, raakten we aan de praat met een stel. Zij vertelden dat de burlende edelherten vaak tegen de schemering te zien zijn in het midden van het park. Omdat het park met vierenvijftighonderd hectare nogal groot is en wij het midden niet zo gauw te voet konden bereiken, besloten we de auto op te halen en er naartoe te rijden (moet je wel zes euro extra entree betalen, maar dat is het waard).

Hoge Veluwe

Geile herten spotten

De ‘place to be’ om geile herten van dichtbij te kunnen spotten valt niet te missen, aangezien er vele andere natuurliefhebbers en fotografen naast mekaar staan opgesteld langs de kant van de weg. Komen wij daar aan, staat er een groepje vrouwtjes lekker rustig te grazen, komt er zo’n irritant geil mannetje op ze af. Begint ‘ie keihard te burlen en er een beetje patserig omheen te paraderen, komt er nog een mannetje bij. Beginnen ze tegen mekaar te burlen, wat natuurlijk uitloopt op vechten. Rennen de dames geschrokken weg en de mannetjes er gauw achteraan, om daarna weer van een afstandje naar mekaar te blijven schreeuwen. Ik zat dit zo eens gniffelend te bekijken en bedacht me waar ik dit gedrag eerder heb gezien. Het kwam me zó bekend voor. Opeens wist ik het weer: in de plaatselijke dorpskroeg!

Hoge Veluwe

Ga je mee verdwalen? Ik weet de weg

Arme mannen, die kunnen er ook allemaal niks aan doen. Het is gewoon de natuur. De volgende keer dat ik dit gedrag ‘in het wild’ spot (dat wil zeggen op een festival of in de kroeg) zal ik een drankje voor de hitsige heren halen. Dat hele ‘verleiden’ zag er doodvermoeiend uit (en ook een beetje sneu). Overigens is de Veluwe ook prachtig als je niet zo’n dierenliefhebber bent. Wat mij zo aanspreekt aan dit gebied is de diversiteit. Het ene moment loop je dwars door een oeroud bos, het volgende moment steek je een immense heide over en weer wat later sta je op een gigantisch stuifzandgebied. Ideaal gebied om lekker door te verdwalen als je gaat wandelen, maar wel wat groot om in één dag te kunnen bezichtigen. Mocht je maar een dagje willen gaan, dan kan je beter de fiets pakken. Het park kent drie hoofdingangen en daar kan je gewoon op een wit leenfietsje stappen. Go for it! En doe de herten de groeten. Ik ga weer een ander park verkennen, keep you posted!

Hoge Veluwe

Widgets Magazine