10 ultieme budget tips voor op reis | Weflycheap

10 ultieme budget tips voor op reis

De 10 ultieme budget tips voor op reis

Je hebt een beperkt budget, maar een onbeperkt verlangen om de wereld te ontdekken? Welcome to the club! Een juiste balans tussen geld besparen en genieten is de sleutel tot ‘succes’ voor een backpacker; je kunt jezelf zo nu en dan zeker verwennen met een heerlijke cocktail of een leuke tour, maar helaas kan dat niet iedere dag. Elke cent (penny, baht, yen, peso,..) telt! Dus de anderen dagen geniet je maar van een simpel bordje rijst en vermaak je je met een boek. Met een versleten jeans, een positieve mindset, een beetje creativiteit en een grenzeloos uithoudingsvermogen kom je als backpacker verrassend ver. Opzoek naar wat meer inspiratie? Hier zijn mijn 10 budget tips:

travel

1. Kies de juiste accommodatie:

Ja, het is heel erg comfortabel om in fancy hotels te verblijven, maar het prijskaartje loopt dan vaak ook hoog op. Als je rond de wereld wilt reizen, kan het best bespaard worden op accommodatie. De meeste backpackers maken gebruik van hostels. Een andere mogelijkheid die de laatste jaren steeds populairder wordt is couchsurfen; je leert nieuwe mensen kennen en het is vaak nog gratis ook. Of ga werken in het hostel waar je verblijft. Wanneer je in een hostel werkt, kun je gratis verblijven en verdien je wellicht nog wat extra geld. Toch wel op zoek naar een beetje luxe? Dan is een ander alternatief Airbnb, waar je een heel appartement voor jezelf kan huren of een privékamer in een gedeelde flat. En, het is vaak even goedkoop als een hostel, alleen heb je iétsje meer privacy.

2. Street food is king:

Het is een goed idee om een verblijf te boeken met een keukentje, zodat je makkelijk zelf kan koken. Zeker in de Westerse landen moet je koken; het bespaart je ontzettend veel geld. Koken in groepen bespaart je nog meer geld. In ontwikkelingslanden is het moeilijk om zelf te koken en een deel van de culturele ervaring is ook om buiten te eten. Het is ook daar veel goedkoper om op straat te eten of op de markt dan in een restaurant. Je voeding koop je dan gezellig op de lokale markt. Je vindt bijna in elke stad marktjes of eetstandjes. Echt street food is koning; de ideale manier om heerlijke lokale gerechten te proberen en geld te besparen!

3. Koffieleut? Sorry, tijd om af te kicken:

Sommige mensen kunnen gewoon niet zonder. Een kopje koffie in ontwikkelde landen kost je makkelijk € 2-3, Ik ken mensen die er zo 4 per dag drinken, dus dat komt neer op €8-12 per dag voor koffie (meer dan ik besteed aan een overnachting). Even doorrekenen, en je kunt mogelijk € 240 - 360 per maand besparen op koffie! Je kan daar een duiktrip in het Great Barrier Reef voor doen! Of twee weken van leven in Thailand!

4. Gebruik je voeten:

Het is vaak heel verleidelijk om een taxi te nemen, maar na een paar ritjes ben je al heel wat geld kwijt. Dat had je beter aan andere dingen kunnen spenderen. De beste manier om een stad te verkennen, is te voet. Probeer dus zo veel mogelijk te wandelen of neem het openbaar vervoer. Een langere afstand en heb je een beetje lef? Probeer hitch-hiken eens uit. Een aantal tips voor hitch-hiken; neem altijd een A-4jte mee met een stift, stippel de route uit via Maps zodat je de tussenliggende steden weet en lees je voor zekerheid ook even in over de veiligheid in een bepaald gebied. Wanneer je kiest voor het vliegtuig of de bus, kies er dan voor om ‘s nachts te reizen. Hiermee kan je gelijk een overnachting te besparen. Oké, het kan best vermoeiend zijn maar het bespaart echt veel geld!

5. DIY-style tours:

Activiteiten en tours kunnen erg duur zijn, ook in bijvoorbeeld Aziatische landen. Zoek een groepje gezellige mensen en doe een tour op eigen initiatief. Je hebt niet perse een gids nodig voor een hike. Het vereist iets meer research, maar pak zelf een kaart en ga op pad!

6. Neem een vriend/vriendin mee:

Solo backpacken is een bevrijdende ervaring, maar als je vrienden bereid en in staat zijn om te gaan, neem ze mee! Reizen in een groep kan je veel geld besparen. In een groep wordt er bijvoorbeeld minder eten verspild, je kunt een 2-persoon kamer delen (vaak goedkoper dan 1 bed in een dorm), en je hoeft niet alles dubbel aan te schaffen.

7. Reis buiten het hoogseizoen om:

Want ja, je verblijfplek en vliegticket is nu eenmaal goedkoper buiten het seizoen. Pluspunt: je kunt alle leuke plekjes bezoeken zonder al te veel toeristen rondom je.

8. Haggle, haggle:

In ontwikkelingslanden zien locals dollartekens in hun ogen zodra je hen benadert. Ze verwachten dat je zal onderhandelen, dus koop nooit iets van een markt zonder afdingen. Ook kun je onderhandelen over de overnachtingsprijs of tourprijs. Wees echter wel een beetje realistisch en eerlijk!

9. Koop niet ALLE souvenirs:

Als je ze wilt kopen, koop ze dan aan het einde van je reis. Ze zijn overal wel te vinden. Het verzenden van souvenirs kan daarbij heel kostbaar zijn dus leef je niet al teveel uit. De beste souvenirs zijn bovendien gratis, zoals de gebruikte vliegtickets, buskaartjes, polaraid foto’s, en ga zo maar door.

10. Kiezen of delen:

Denk altijd vóór de besteding van elke cent: "is het echt nodig om dit te kopen", "kan ik het elders goedkoper krijgen?", "zou ik liever het geld besteden aan iets anders?".. Vergeet niet het besparen van alle kleine beetjes uiteindelijk op veel neerkomt. Iedere € 5 is zo een extra overnachting in Vietnam.

Heb jij nog goede tips? Laat het weten in de comments!

Geschreven door Inspiredbywanderlust 

budget

Mis nooit meer een topdeal!